Hudební kurýr

Vydání číslo 39. Letmý pohled na události ze světa klasické hudby, k nimž došlo ve druhé polovině dubna 2017: Dědictví maestra: digitální revoluce v klasické hudbě. Cenově dostupné vstupenky na Salcburské hry. Kulturní palác v Drážďanech byl slavnostně otevřen. Happy Birthday Zubin Mehta. Ergonomická viola. Dirigent Aleksandar Marković odstoupil bez varování z postu hudebního ředitele Opery North v Leedsu. Čeští umělci v zahraničí: Jiří Bělohlávek v londýnském Barbicanu. Ivan Ženatý a Sandra Shapiro v newyorské Carnegie Hall – Weill Hall. Jakub Hrůša se představí na letošních londýnských Proms.
Herbert von Karajan (zdroj commons.wikimedia.org/Dutch National Archives / Joop van Bildes/Anefo)

Dědictví maestra: digitální revoluce v klasické hudbě
Do současnosti se prodalo téměř 300 milionů desek s nahrávkami Herberta von Karajana – více než snímků Rolling Stones nebo Britney Spears. S více než 800 nahrávkami nashromáždil během svého života stovky miliónů. Dovednosti „generálního hudebního ředitele Evropy“ jsou pro mnohé nedostižné. Nicméně se svojí taktovkou vykonal pionýrskou práci.

Digitální věk uvedl k životu již v roce 1960. Herbert von Karajan, který měl radost z technických inovací, pracoval celý život na tom, aby se klasická hudba prostřednictvím techniky dostala k širokému publiku. Měl z této nové aktivity samozřejmě velké zisky. Aktiva jeho vdovy Eliette von Karajan se v současné době odhadují na zhruba 500 milionů eur.

Spolu se zakladatelem firmy Sony Akio Moritou založil technologii digitálního nahrávání. Již před padesáti lety řekl Karajan, že „brzy všichni lidé vybaveni novou technologií budou moci mít celý orchestr ve svém obývacím pokoji“. Jeho institut, který nyní spravuje jeho majetek, poskytuje vývojářům platformu pro další inovace a dává rovněž mladým umělcům možnost propojit umění se smyslem pro podnikání.
více zde


Cenově dostupné vstupenky na Salcburské hry

Salcburský festival zdvojnásobil počet mládežnických abonentních vstupenek na opery, činohry a koncerty. Diváci do šestadvaceti let mohli dostat na vstupenky až 90procentní slevu. Vzhledem k vysoké poptávce je vyhrazeno celkem šest tisíc vstupenek. Tuto skutečnost umožňuje podpora sponzorů.

Mladí lidé mohou navštívit koncerty Vídeňských a Berlínských filharmoniků nebo recitály sólistů jako například Marthy Argerich nebo Sonyi Yonchevy. Salcburský festival se bude konat od 21. července do 30. srpna 2017 a na 15 místech uvede celkem 40 oper, 54 divadelních představení a 79 koncertů.
více zde

Salzburger Festspiele 2017 – vstupenky (zdroj FB Salzburger Festspiele / foto © re*creation/Renate Bienert)


Kulturní palác v Drážďanech byl slavnostně otevřen

Po pěti letech rekonstrukcí mají Drážďany v centru města opět svůj „Kulti – Kulturpalast“. Drážďanská filharmonie má po dlouhé době improvizací v různých alternativních místech dlouho očekávaný a akusticky kvalitní koncertní sál. Slavnostní program, vedený šéfdirigentem Michaelem Sanderlingem a se sólistkou Julií Fischer, zahrnoval díla Dimitrije Šostakoviče: Slavnostní předehra, op. 96, Houslový koncert e moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, 3 písně Franze Schuberta s Matthiasem Goerne a Finále ze Symfonie č. 9 Ludwiga van Beethovena.

Eröffnungskonzert – Kulturpalast Dresden 28. 4. 2017 (zdroj kulturpalast-dresden.de / foto © Jörg Simanowski)

Koncert byl přenášen na obří obrazovku umístěnou na opravené budově. Kromě Drážďanské filharmonie bude v Paláci kultury působit kabaretní Herkuleskeule a Městská knihovna.
více zde


Happy Birthday Zubin Mehta

Zubin Mehta se narodil 29. dubna 1936 v Bombaji. Jeho otec Mehli Mehta byl hudebním průkopníkem a ve třicátých letech založil v Bombaji orchestr. O dvacet let později se přestěhoval do Anglie a stal se koncertním mistrem Hallé Orchestra v Manchesteru. V té době Zubin opustil lékařské studium, aby vyhledal klasické vzdělání ve Vídni. Brzy se ukázalo, že jeho místo bude před orchestrem.

Zubin Mehta (zdroj commons.wikimedia.org / Angela George/flickr.com/photos/sharongraphics)

Jeho první místo na pozici hudebního ředitele bylo v Montreal Symphony. Potom následovalo Los Angeles a Tel Aviv, kde v roce 1978 převzal Izraelskou filharmonii. Newyorskou filharmonii řídil po dobu třinácti let – déle než jakýkoli jiný dirigent.

La Scala oslaví jeho osmdesáté narozeniny třemi koncerty, na kterých bude ve dnech 14., 15., 16. května Zubin Mehta dirigovat výběr z děl Richarda Strausse. Zubin Mehta uskutečnil svůj debut v La Scale v roce 1974 se Salome a na představeních od 1. června do 2. července 2017 zde provede operu Richarda Strausse Růžový kavalír.

Jak se Zubin Mehta umí bavit se svými přáteli, se podívejte v následujícím videu.


Ergonomická viola

Houslař z Portlandu ve státě Oregon David Rivinus vyrobil již sto ergonomických nástrojů, jejichž vzhled je revoluční. Odložil tradiční stavbu a model stranou, když byl povzbuzen takovým umělcem, jako byl Michael Tree z Guarneri String Quartet. Ten mu dal podpůrnou zpětnou vazbu k raným modelům viol a sám si postupně našel cestu k modelu, který minimalizuje namáhání a maximalizuje zvuk. Výsledkem je mimořádně asymetrický nástroj Pellegrina (v italštině „poutník“). Někteří říkají, že to vypadá jako viola, která byla ponechána na slunci nebo v rozžhavené troubě. Podle některých výzkumů téměř 70 procent hráčů na smyčcové nástroje má svalové problémy. Zdá se, že zejména violisté čelí zvýšenému riziku kvůli větší hmotnosti a velikosti nástroje v porovnání s houslemi.

Pellegrina viola (zdroj violaspace.com)


Dirigent Aleksandar Marković odstoupil bez varování z postu hudebního ředitele Opery North v Leedsu

Bývalý šéfdirigent Filharmonie Brno (2009–2015) Aleksandar Marković opouští koncem července po necelém roce působení Opera North v Leedsu. Podle vedení operního domu bylo vzájemně odsouhlaseno, že se již do konce sezony nevrátí. Podle jeho vyjádření se vrací do Vídně.

Aleksandar Marković (zdroj m.operanorth.co.uk)

Nahradil jej Sir Richard Armstrong, který provedl již novou koncertní inscenaci Pucciniho Turandot 28. dubna. Aleksandar Marković debutoval s Opera North v roce 2015 s Jenůfou a byl jmenován nástupcem Richarda Farnese v únoru 2016. Jeho první a jedinou produkcí v jeho současné roli byl v září 2016 Růžový kavalír.
více zde


Čeští umělci v zahraničí
Jiří Bělohlávek v londýnském Barbicanu
Fascinující provedení Dvořákova Requiem s Jiřím Bělohlávkem a BBC Symphony Chorus a Orchestra v londýnském Barbicanu. Velkou chválu na toto provedení ve velikonočním týdnu sklidila také sopranistka Kateřina Kněžíková a tenorista Richard Samek.
Recenzi najdete zde .

Jiří Bělohlávek (zdroj ceskafilharmonie.cz / © Česká filharmonie)


Ivan Ženatý a Sandra Shapiro v newyorské Carnegie Hall – Weill Hall

Se stejným programem, s jakým se před nedávnem představil v rámci Českého spolku pro komorní hudbu, vystoupil Ivan Ženatý již podruhé v elegantní a intimní Weill Hall newyorské Carnegie Hall. Podle recenzenta vyzařuje z jeho hry a vystupování „kouzlo starého světa“ a „jeho tón je vřelý a intonace dokonalá“.
Recenzi najdete zde .

Ivan Ženatý a Sandra Shapiro (zdroj commons.wikimedia.org/Sndshapiro)


Jakub Hrůša se představí na letošních londýnských Proms

Vycházející hvězdný dirigent Jakub Hrůša se 26. srpna 2017 představí na Proms v ryze českém programu za dirigentským pultem BBC Symphony Orchestra a BBC Singers (mužská část). Společně s barytonistou Svatoplukem Semem provede následující program:

Prom 56: Česká reformace
Husitský chorál: „Ktož jsú Boží bojovníci“
Bedřich Smetana: Má vlastTábor a Blaník
Bohuslav Martinů: Polní mše
Antonín Dvořák: Husitská overtura
Leoš Janáček: Výlety pana BroučkaPíseň husitů
Josef Suk: Symfonická báseň Praga, op. 26

Program BBC Proms najdete zde .

Jakub Hrůša (zdroj jakubhrusa.com)

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat