Hrabě Ory jako syn továrníka. V Brně vrcholí přípravy na premiéru Rossiniho opery

U nás prakticky jen z přenosů do kin známou operu Gioachina Rossiniho Hrabě Ory připravuje Národní divadlo Brno. Dílo, které zůstává ve stínu skladatelova Lazebníka sevillského či Popelky, uvede v premiéře 26. května v Mahenově divadle.

G. Rossini: Hrabě Ory – foto ze zkoušek – ND Brno 2017 (zdroj FB NDB)

Režisérka Lenka Flory děj aktualizovala, z období křižáckých výprav příběh posunula do padesátých let minulého století ve Francii. Posun umožňuje zajímavou vizuální stylizaci. “Vztahy mezi postavami ale zůstaly beze změn,” řekla dnes režisérka novinářům.

Opera s nadhledem sleduje milostná dobrodružství bohatého sukničkáře a jeho přátel, nabízí humorné situace včetně převleků za poustevníka a jeptišky. Po stránce interpretační jde však o dílo velmi náročné. “Na pěvce klade značné technické nároky,” připomněl dirigent Robert Kružík.

“Kdybych se mohl vrátit v čase, s panem Rossinim bych si o tom určitě promluvil,”
řekl s nadsázkou György Hanczár, představitel Oryho, který v brněnské inscenaci není hrabětem, ale synem továrníka.

Jeho vysněná Adéla je Američankou s aristokratickými kořeny, která každoročně jezdí na prázdniny do francouzského hotýlku. V lobby hotelu se také příběh odehrává.

S maďarským tenorem Hanczárem alternuje v titulní úloze Petr Nekoranec, který je jako první Čech od září 2016 frekventantem dvouletého Lindemannova programu v newyorské Metropolitní opeře. Jako Adéla se představí Jana Šrejma Kačírková nebo Kateřina Kněžíková, v úloze Isoliera Lenka Čermáková v alternaci s Václavou Krejčí Houskovou.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments