Album týdne Normana Lebrechta: Nostalgia – The Sea of Memories

Britský publicista a hudební kritik Norman Lebrecht si pro dnešní recenzi vybral CD: Nostalgia – The Sea of Memories v podání: Friederike Heumann (viola da gamba a lirone), Nihan Devecioglu (zpěv) a Xavier Díaz-Latorre (teorba a barokní kytara).
CD: Nostalgia – The Sea of Memories (zdroj Amazon)

Poslední dobou se namluví tolik nesmyslů o „odkolonizování“ západní vážné hudby, že jsme jaksi zapomněli, že naše hudba není vůbec západní, nýbrž jiho- a východoevropská. Vzešla ze středomořského prostředí a šířila se vzhůru po evropském kontinentu při dobývání a kulturním nadřazování. Evropa byla postupně kolonizována Řeky, Římany, Mongoly a Araby, než jí vůbec mohlo napadnout šířit “civilizaci” do dalších částí světa.

Nová nahrávka The Sea of Memories je požehnanou úlevou od dnešní “dekolonizační” agendy. Prolíná se v ní hudba předních přímořských kultur – řecká, španělsko-židovská, arabská – s áriemi z barokních oper, které vzešly od stejných středomořských břehů.

Při prvním setkání se skladatelem jménem Kapsberger byste ho asi nepokládali za levantina, ale jeho identita i jeho hudba neuvěřitelně dobře ilustruje koncept tohoto poutavého alba. Kapsbergerova křestní jména byla Johann Hieronymus, jeho data 1580(?) – 1651, jeho otec byl rakouský armádní zaměstnanec. Pracoval pro papeže v Římě, kde psal rozervané písně s doprovodem drnkacích nástrojů, které nebyly svým vyznáním, stylem ani prezentací vůbec křesťanské. Jestli byl něco, tak muž středomořský a moderně multikulturní. Nedivte se, kdybyste v jeho písních slyšeli trochu minimalismu 21. století. Vše se jednou vrátí.

Podobně také Monteverdi vlil hluk, který poslouchal v benátském přístavu, do počátků hudebně-divadelní formy, které říkáme opera. Na tomto albu se árie Monteverdiho hladce přelije do súfské hymny z Turecka a sefardské svatební písně, která se zrodila na Granda via Salonica. Mé uši nerozlišují původ. Všechno je to jen hudba a všichni jsme jen lidé. Toto album nám připomíná univerzálnosti umění a šílenost idey, že se snad jeden druh hudby snaží zdrtit ostatní hudební směry. Tak to nefunguje. Hudba splývá z jedné melodie do druhé jako voda z tajícího sněhu. Ostatní je jen dobová politika a demagogie.

Neuvěřitelní umělci, kteří album nahráli, jsou Friederike Heumann (viola da gamba a lirone), Nihan Devecioglu (zpěv) a Xavier Díaz-Latorre (teorba a barokní kytara). Toto album není jen sbírkou hudby. Je to lekce v umění kulturního soužití, která nikdy nepřestává překvapovat.

Nostalgia – The Sea of Memories
Nihan Devecioglu / Xavier Díaz-Latorre / Friederike Heumann
Label: Accent Records
Datum vydání: 18. září 2020

Hodnocení autora recenze: ****/*****

audioukázku si můžete poslechnout zde

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments