Česká filharmonie v sezóně 2010/2011

Minulý týden začal předprodej abonentních vstupenek České filharmonie. Podívejme se alespoň ve stručnosti na to, co nám nadcházející sezóna přinese – upozorňuji zejména na koncerty zajímavé z hlediska dramaturgie nebo účasti slavných interpretů.


Cyklus A/B potěší příznivce Mahlerovy hudby provedením jeho Symfonie č. 9 pod taktovkou šéfdirigenta Eliahu Inbala. Ten bude také dirigovat další Mahlerovu symfonii (Sedmou) na koncertu ke svým 75. narozeninám. V první polovině večera Nadja Michael zazpívá Wagnerovy Písně na slova Mathildy Wesendonckové. Světoznámý klavírista Rudolf Buchbinder přijede zahrát Mozartův koncert č. 22. Další klavírista Lars Voght v únoru provede klavírní koncert Schumannův – v rámci těchto dvou únorových koncertů zazní také tři Lizstovy symfonické básně: Mazeppa, Orfeus a Les Préludes, dirigovat bude Lawrence Foster. Závěrečný koncert je věnován 200. výročí založení Pražské konzervatoře a představí Karla Ančerla jako skladatele – Jiří Bělohlávek bude dirigovat jeho Sinfoniettu pro velký orchestr.

Eliahu Inbal

V řadách C/D je asi největším magnetem lednový koncert. Na programu stojí opět jubilant Gustav Mahler. Interpretem jeho Písní o mrtvých dětech bude Thomas Hampson, program je doplněn Symfonií č. 5 (zmovu s šéfdirigentem Inbalem). Zajímavý večer slibuje koncert k 200. výročí narození Karla Hynka Máchy: premiéra symfonické věty Radobÿl od Vladimíra Franze, kantáta Máj Josefa Bohuslava Foerstera a Májová symfonie Vítězslava Nováka.

Thomas Hampson

Třetí a Šestá symfonie Gustava Mahlera, znovu pod taktovkou šéfdirigenta ČF, zazní v rámci cyklů E a F. Z mimořádných koncertů stojí za zvláštní upozornění zahajovací koncert pražské sezóny s Mozartovou Symfonií č. 39 a Glagolskou mší Leoše Janáčka. Sólisté: Eva Urbanová, Yvona Škvárová, Jan Vacík a Peter Mikuláš, dirigent E. Inbal. Sir Charles Mackerras přijede dirigovat koncert se skladbami českých autorů ke svým neuvěřitelným 85. narozeninám. Sezónu uzavře koncert operních árií v podání Dmitrije Hvorostovského.

Dmitrij Hvorostovskij

Pro jiné pořadatele bude hrát Česká filharmonie na několika dalších koncertech – na prvním (ještě koncem srpna na festivalu Dvořákova Praha) ji bude dirigovat Sir John Eliot Gardiner. Velký úkol pak orchestr čeká v květnu na festivalu Pražské jaro: Mahlerova Symfonie č. 8. Mezi sólisty nalezneme mnoho zvučných jmen (Erin Wall, Michaella Kaune, Simona Houda Šaturová, Petra Lang, Mihoko Fujimura, Nikolai Schukoff, Michael Nagy, John Relyea), digentem bude Christoph Eschenbach.
V (nikoli abonentní) řadě Recitály přivítáme tři skutečně světové umělce: houslistu Joshuu Bella, jenž byl jmenován rezidenčním sólistou ČF (v příští sezóně však provede tento jediný sólový koncert) a klavíristy Ivana Moravce a Lang Langa. Program zatím není upřesněn, na rozdíl od cen lístků, které jsou v případě Lang Langa alespoň pro mne neuvěřitelné. 3500 na nejlepší místa ještě chápu, ale 2000 za sloup je příliš. Tohoto klavíristu jsem jednou slyšel živě, velmi na mne zapůsobil, ale takto si jej budu muset nechat ujít.

Lang Lang a Christoph Eschenbach

Čtyři abonentní řady nabízí opět Český spolek pro komorní hudbu, čtenáři tohoto webu pravděpodobně nejvíce přivítají prosincový recitál Simony Houda Šaturové. Tato vynikající sopranistka přednese písně Franze Schuberta, Wolfganga Amadea Mozarta a Richarda Strausse.
Kompletní program České filharmonie naleznete na adrese www.ceskafilharmonie.cz. Zde je ke stažení také abonentní brožura (letos poněkud méně přehledná), po vyplnění formuláře ji můžete dostat i v papírové podobě až do poštovní schránky.

www.ceskafilharmonie.cz

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments