„Víc už opravdu nejde“. Vídeňská Volksoper v sezoně 2016/17

(Der Kurier – 16. dubna 2016 – Peter Jarolin)

Operetních představení 95, operních 93, k tomu 62 představení muzikálu, balet a mimořádné akce – v sezoně 2016/17 nabízí vídeňská Volksoper 313 večerů.

Volksoper Vídeň (foto archiv)
Volksoper Vídeň (foto archiv)

Hrát se přitom nebude pouze ve vlastní budově, poprvé přibude také Kasino na Schwarzenbergově náměstí, kde budou 12. února uvedeny tři aktovky Manfreda Trojahna se společným názvem Citrony ze Sicílie. Režii bude mít Mascha Pörzgen, hudební nastudování Gerrit Priessnitz. S Kasinem se počítá i v dalších letech.

Ve vlastním divadle Volksoper se zahájí premiérou operety Ralpha Benatzkého Axel u nebeské brány v režii a úpravě Petera Lunda. Nově bude vypraveno klasické dílo stříbrného období operety, Cirkusová princezna Emericha Kálmána v režii Thomase Enzingera. Opera přinese novou inscenaci Offenbachových Hoffmannových povídek (inscenační tým Renaud Doucet a André Barbe) v německém a francouzském jazyce. Následovat bude veristická opera Alfreda Catalaniho La Wally v režii Arona Stiehla.

A také ba-rock
Na programu je koncertantní uvedení Zázraku Heliany Ericha Wolfganga Korngolda, do repertoáru se vrátí Rossiniho Lazebník sevillský a Mozartova Figarova svatba. Christian Kolonovics komponuje operu určenou především mladšímu publiku, Vivaldi – Páté roční období. Ředitel Robert Meyer, který převezme režii, ji nazval „barocková opera“ a o hudební složku se postará rocková kapela. Meyer se také objeví na jevišti, v muzikálu Jak se bez velké námahy dělá kariéra Franka Loessera. Balet připravuje Prokofjevovu Popelku a Stravinského večer o třech částech. K celkem deseti premiérám Meyer dodává: „Víc už opravdu nejde.“

Také obchodní ředitel Christoph Lanstätter může být „jen spokojen“. Návštěvnost dosáhla v uplynulé sezoně 81,7 procent, příjem ze vstupného činil 8,7 milionů eur a celkový zisk tvoří 142.000 eur. „Už teď můžeme říct, že s koncem této sezony dosáhneme nového rekordu v příjmech,“ říká Landstätter.

Volksoper Vídeň (foto archiv)
Volksoper Vídeň (foto archiv)

Přeložila a připravila Vlasta Reittererová

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat