Ministr Herman: pracovníkům v kultuře přidá stát minimálně čtyři procenta

Státním zaměstnancům v oblasti kultury se od ledna zvýší platy minimálně o čtyři procenta oproti současnému stavu. Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) to umožní meziroční nárůst peněz pro kulturu o 2,3 miliardy korun na celkových 10,9 miliardy korun. Tuto částku ministr označil za historické maximum.Rozpočet Ministerstva kultury pro letošní rok činil podle údajů Ministerstva financí 10,5 miliardy, pro příští rok by výdaje kapitoly měly podle právě schváleného rozpočtu činit 10,9 miliardy. Po odečtení výdajů na platy duchovních a na roční splátku finanční náhrady, jež je součástí majetkového vyrovnání státu s církvemi, zůstane v rozpočtu Ministerstvu kultury přibližně 7,4 miliardy. Tolik činily výdaje resortu po odečtení výdajů na církve v roce 2008.

Vláda v pondělí schválila rozpočet na příští rok a zároveň rozhodla, že všichni státní zaměstnanci dostanou už od listopadu přidáno 3,5 procenta. Pracovníci v kultuře, kterých je zhruba 6500, by se pak od ledna měli dočkat dalšího navýšení tak, aby jejich platy oproti letošku stouply o čtyři procenta.

“Po včerejším (pondělním) schválení rozpočtu garantuji zvýšení minimálně o čtyři procenta a pevně věřím, že se nám v některých segmentech podaří jít ještě výše,” řekl ministr Herman po jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL. Platy v kultuře se podle Hermana pohybují v průměru zhruba 3000 korun pod průměrným příjmem v České republice. Průměrná mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí činila 25.500 korun.

Státní zaměstnanci v kultuře pracují především v příspěvkových organizacích Ministerstva kultury, k nimž patří i největší národní kulturní instituce. Průměrný plat v nich je různý, v Národní galerii v Praze například činí 18.500 korun. Suma je vypočítaná bez platů kustodů a ochranky, tedy nízkopříjmových skupin. Kurátor s dvacetiletou praxí letos v Národní galerii bere 21.665 korun. V Památníku Terezín má pracovník průměrně 16.500 korun, Valašské muzeum v Rožnově průměrně platí 16.300 korun a Technické muzeum v Brně jen 15.000 korun. Průměrná mzda v České republice byla ve druhém čtvrtletí 25.500 korun.

Nový ředitel Národní galerie Jiří Fajt by rád vyjednal pro své zaměstnance vyšší platy, jak dnes řekl, je ale třeba kvůli tomu požádat Ministerstvo financí o navýšení mzdových limitů. To se podařilo před dvěma lety tehdy novému šéfovi České filharmonie Davidu Marečkovi, filharmonikům se zvedly platy z průměrných 26.000 až na 40.000. Změny platů byly součástí reformy, kterou s nástupem Marečka zahájil v roce 2011 tehdejší ministr kultury Jiří Besser, navýšení platů podepsal jako ministr financí Miroslav Kalousek.

Více než slibovaná 3,5 procenta by od ledna měli dostat také policisté, hasiči a další ozbrojené složky. Od ledna by měli mít platy zhruba o pět procent vyšší než nyní.

Foto archiv 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]