Týden s hudbou. Koncerty, představení, festivaly, online a TV přenosy

Na nový týden vám přinášíme nový Týden s hudbou, kde opět naleznete to nejzajímavější z koncertů a festivalů po celém Česku doplněné o zajímavé streamy ze zahraničí a o televizní přenosy.
Dionysos Now! (zdroj Letní slavnosti staré hudby)
Dionysos Now! (zdroj Letní slavnosti staré hudby)

Praha

V úterý 19. července zahajuje v Praze festival Letní slavnosti staré hudby.

V kostele Panny Marie Na Slovanech (v Emauzích) zazní v úterý 19. července od 20:00 hodin v podání ansámblu Dionysos Now! vokální díla Adriana Willaerta.

Tance a písně španělských nocí zazní ve čtvrtek 21. července od 19:30 hodin v Letním refektáři Strahovského kláštera v podání ansámblu ¡Bailamos!.

V neděli 24. července v 19:30 hodin v Břevnovském klášteře zahrají cembalisté Aapo Häkkinen a Marcos Magalhães díla Georga Friedricha Händela, Jeana Philippe Rameau, Françoisa d’Agincourta, Johanna Sebastiana Bacha a dalších.

Brno

V Brně probíhá Mendel festival 2022 u příležitosti dvoustého výročí narození Gregora Johanna Mendela.

Ve středu 20. července od 11:00 hodin v Muzeu starobrněnského opatství v klášteře zazní koncert účastníků mistrovských kurzů Akademie staré hudby Dagmar Šaškové.

Brno Contemporary Orchestra (zdroj Brno Contemporary Orchestra)
Brno Contemporary Orchestra (zdroj Brno Contemporary Orchestra)

Brno Contemporary Orchestra s dirigentem Pavlem Šnajdrem vystoupí ve středu 20. července od 19:00 hodin v kostele svatého Augustina na Náměstí míru. Zazní Oiseaux exotiques (Exotičtí ptáci) pro klavír a orchestr Oliviera Messiaena, Pocta P. Ježíšovi Pavla Zemka-Nováka – koncert pro anglický roh a orchestr, v závěru altové sólo na text Oliviera Messiaena, Parole di San Paolo Luigi Dallapiccoly, Komorní symfonie E dur George Enescua a Poème symphonique Gÿorgy Ligetiho.

Requiem c moll olomouckého kapelníka Josepha Puschmanna v podání Musicy figuralis s uměleckým vedoucím Markem Čermákem zazní ve čtvrtek 21. července v 19:00 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí. Sólových partů se ujmou Lenka Cafourková, Eva Šušková, Matúš Šimko, Jiří Miroslav Procházka a Michal Marhold.

Český filharmonický sbor Brno a Filharmonie Brno pod taktovkou Dennise Russella Daviese provedou v pátek 22. července od 19:00 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie Glagolskou mši Leoše Janáčka (sólisté Pavla Vykopalová, Lucie Hilscherová, Aleš Briscein, Jozef Benci) a Orhnerg – Nahapet Bari (Hymnus – Dobrý kapitán) Tigrana Masurjana (sólista Aksel Daveyan) ve světové premiéře na objednávku Filharmonie Brno a Mendel Festivalu.

V sobotu 23.července od 11:00 hodin v Muzeu starobrněnského opatství v klášteře zazní koncert účastníků mistrovských kurzů Akademie staré hudby Dagmar Šaškové.

V neděli 24. července od 11:00 hodin v bazilice Nanebevzetí Panny Marie při slavnostní mši proběhne premiéra nové mše Jiřího Fadrného (hlavní celebrant Mons. Luis Marin) a poté brněnská premiéra opery Miloše Štědroně o Mendelovi.

Ensemble Opera Diversa (zdroj Národní divadlo Brno)
Ensemble Opera Diversa (zdroj Národní divadlo Brno)

Od 14:00 hodin 24. července ve Dvoře kláštera uvede Opera Diversa dvě opery Miloše Štědroně Magnum Mysterium (světová premiéra) a Palackého truchlivý konec.

Od 17:00 hodin 24. července v barokním sále Moravské galerie v Místodržitelském paláci – bývalém augustiniánském klášteře Dagmar Šašková a kolektiv uvedou koncert ze sbírek brněnských augustiniánů.

V 19:30 hodin 24. července Svatomichalská gregoriánská schola zazpívá gregoriánské nešpory v bazilice Nanebevzetí Panny Marie.

Olomouc

Na Olomouckých barokních slavnostech zazní v pondělí 21. července od 19:30 hodin v Domě u Parku Malá noční hudba Wolfganga Amadea Mozarta v podání polského souboru Arte dei Suonatori. Program doplní Mozartův Klavírní koncert d moll v podání Katarzyny Drogosz.

V rámci festivalu Baroko 2022 zazní ve čtvrtek 21. července ve 20:30 hodin v Atriu Vlastivědného muzea rozmanité vokálně instrumentální skladby v koláži komorního ansámblu ANMOEN Jaromíra Noska, Jakuba Michla, Marka Kubáta a Martina Smutného z díla Leopolda I., Petra Ebena, Henryho Purcella, Claudia Monteverdiho a dalších.

ANMOEN (zdroj ANMOEN )
ANMOEN (zdroj ANMOEN )

Novodobá premiéra oratoria Alessandra Melaniho (1639–1703) Il fraticidio di Caino (Kainova bratrovražda) z roku 1678 a serenaty L’Europa uchované ve sbírce Leopolda I. zazní v pátek 22. července a v sobotu 23. července od 20:30 hodin v Atriu Vlastivědného muzea na festivalu Baroku 2022 v podání sólistů z operního programu University of North Texas pod taktovkou Paula Leenhoutse. Program doplní Sinfonia III D dur Giuseppe Antonia Bernabeie.

Requiem c moll olomouckého kapelníka Josepha Puschmanna v podání Musicy figuralis zazní v sobotu 23. července v 19:30 hodin v katedrále svatého Václava. Sólových partů se ujmou Lenka Cafourková, Eva Šušková, Matúš Šimko, Jiří Miroslav Procházka a Michal Marhold.

Virtuózní italské barokní koncerty zazní v neděli 24. července od 18:00 hodin v Atriu Vlastivědného muzea v podání barokního orchestru Fantasmi při Early Music University of North Texas. Posluchači uslyší koncerty Antonia Vivaldiho, Thomase Albioniho, Giovanni Benedetta Plattiho, Antonia Vandiniho, Giovanni Amadea Grauna, Lorenza Gaetana Zavateriho a Giuseppe Sammartiniho, všechna v edici Paula Leenhoutse.

Teplice

Severočeská filharmonie Teplice pořádá cyklus letních koncertů.

V pondělí 18. července od 16:30 hodin v Zahradním domě Severočeská filharmonie Teplice vystoupí filharmonie s dirigentem Charlesem OlivieriMunroem. Zazní skladby Julia Fučíka, Petra Iljiče Čajkovského, Rudolfa Piskáčka, Franze Lehára, Johanna Strausse, Václava Trojana, Václava Vačkáře a Johannese Brahmse.

Charles Olivieri-Munroe (zdroj Charles Olivieri-Munroe)
Charles Olivieri-Munroe (zdroj Charles Olivieri-Munroe)

Ve středu 20. července od 19:00 hodin v Zahradním domě Severočeská filharmonie Teplice vystoupí filharmonie s dirigentem Petrem Vronským. Spoluúčinkují Samuel Jung (violoncello), Evelyn Nora Aguirre Araya (violoncello), Martin Suske (kontrabas) a Petr Kubík (basetový roh). Zazní první věta Koncertu B dur pro violoncello a orchestr Luigiho Boccherinoho, Passione Amorosa pro violoncello a kontrabas Giovanniho Bottesiniho a Koncert pro basetový roh G dur K 584b Wolfganga Amadea Mozarta.

Český Krumlov

V Českém Krumlově probíhá 31. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov.

Ve středu 20. července v 19:30 hodin v Maškarním sále vystoupí Komorní filharmonie Pardubice se Stanislavem Vavřínkem. Zazní serenády pro smyčcový orchestr Bohuslava Martinů, Josefa Suka a Petra Iljiče Čajkovského.

Ve čtvrtek 21. července a v pátek 22. července od 19:30 hodim zahraje Musica Florea na Krumlovském festivalu operu Farnace Antonia Vivaldiho. Sólových partů se ujmou Zoltán Megyesi, Jana Horáková Levicová, Michaela Šrůmová, Sylva Čmugrová, Eliška Minářová, Kamila Mazalová, Martin Javorský a Matouš Horák.

Multižánrové uskupení Jamie Project se představí v pátek 22. července v 20:30 hodin v Klášterní zahradě.

Ensemble 18+ (zdroj Ensemble 18+)
Ensemble 18+ (zdroj Ensemble 18+)

Komorní orchestr Ensemble 18+ s houslistkou Ludmilou Pavlovou vystoupí v sobotu 23. července ve 20:30 hodin v Klášterní zahradě s koncertem Vivaldi meets Piazzolla.

V neděli 24. července se od 11:00 hodin se představí v Klášterní zahradě komorní těleso Budvicense.

V Klášterní zahradě od 18:00 hodin 24. července zahraje multiinstrumentalista Petr Wohlgemuth.

V kostele svatého Mikuláše v Boleticích 24. července od 20:30 hodin představí Tiburtina Ensemble skladby z Jistebnického kancionálu.

Ostatní regiony

Tiburtina Ensemble (foto Vojtěch Havlík)
Tiburtina Ensemble (foto Vojtěch Havlík)

V úterý 19. července v 17:00 hodin si na festivalu Musica varia v kostele Nejsvětější Trojice v Jablonci nad Nisou – Mšeně poslechněte koncert violoncellisty Jana Žďánkého a varhanice Jiřiny Dvořákové Marešové z díla Johanna Sebastiana Bacha, Antonína Dvořáka a Antonia Vivaldiho.

Ve čtvrtek 21. července od 19:00 hodin zahrají na náměstí J. Barranda v Berouně stipendisté Akademie komorní hudby orchestrální koncert. Následuje nokturno v kostele svatého Jakuba.

V pátek 22. července v 19:00 hodin vystoupí stipendisté Akademie komorní hudby na nádvoří zámku v Nelahozevsi.

Trumpetisté Marek Vajo a Jiří Houdek vystoupí s varhaníkem Alešem Bártou v sobotu 23. července od 18:00 hodin v Teplicích nad Metujích – Kamenci v kostele Panny Marie Pomocné na festivalu Za poklady Broumovska. Zazní skladby Jeana Philippa Rameaua, Pavla Josefa Vejvanovského, Johanna Sebastiana Bacha, Vincenza Belliniho, Francesca Manfrediniho, Wolfganga Amadea Mozarta, Franze Schuberta a Antonia Vivaldiho.

V sobotu 23. července v 19:30 hodin na hradě Pirkštejn vystoupí stipendisté Akademie komorní hudby.

V neděli 24. července v 18:00 hodin v zámeckém parku v Niměřicích u Mladé Boleslavi vystoupí stipendisté Akademie komorní hudby.

Češi v zahraničí

Pražský filharmonický sbor (zdroj Pražský filharmonický sbor)
Pražský filharmonický sbor (zdroj Pražský filharmonický sbor)

Pražský filharmonický sbor jako každý rok účinkuje na operním festivalu Bregenzer Festspiele. Na operní scéně na hladině Bodamského jezera letos zazní opera Gioacoma Pucciniho Madame Buterfly ve středu 20. července od 21:15 hodin. Hudebního nastudování se ujal Enrique Mazzolla a Yi-Chen Lin a režie Andrease Homoki. Reprízy tento týden budou v pátek 22., v sobotu 23. a v neděli 24. července.

Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Michaelem Dvořákem vystoupí ve čtvrtek 21., v pátek 22. a v sobotu 23. července na Operním festivalu v Heidenheimu, v letošním ročníku spoluúčinkují v opeře Richarda Wagnera Tannhäuser. V hudebním nastudování Marcuse Bosche a v režii Georga Schmiedleitnera v tomto nastudování vystupují James Kee, Corby Welch, Leah Gordon, Heike Wessels, Anne Schuldt, Tijl Faveyts, Beniamin Pop, Birger Radde, Martin Mairinger, Stefan Stoll, Christian Sturm, Gerrit Illenberger, Heidi Baumgartner. Spoluúčinkují Augsburger Domsingknaben a Stuttgartští filharmonikové.

Collegium 1704 se v sobotu 23. července představí na Salzburger Festspiele. Zazní oratorium Abramo ed Isacco Josefa Myslivečka. Sólových partů se pod taktovkou Václava Lukse ujmou Mathias Vidal, Mari Eriksmoen, Paula Murrihy, Nikola Hillebrand, a Matthias Winckhler.

Collegium 1704 (foto Petra Hajská)
Collegium 1704 (foto Petra Hajská)

Streamy a televizní přenosy

V Londýně probíhá největší a nejstarší festival na světě BBC Proms. Jako každý rok bude možné řadu koncertů sledovat online na BBC Radio 3.

V pátek 22. července od 20:30 hodin SEČ BBC Singers a BBC Concert Orchestra pod taktovkou Bramwella Toveye zahraje skladby Arthura Blisse, Goerga Friedricha Händela, Williama Waltona, Edwarda Elgara, Williama Henryho Harrise, Benjamina Brittena, Johna Irelenda, Judith Weir, Williama Byrda, Ralpha Vaughana Williamse a Cheryl Frances-Hoad.

Na serveru OperaVision bude v pátek 22. července od 19:00 hodin zveřejněn stream opery Turandot Gioacoma Pucciniho v inscenaci Grand Theatre Geneve v hudebním nastudování Antonina Foglianiho a režii Daniela Kramera. V hlavních rolích se představí Ingela Brimberg, Chris Merritt, Liang Li, Teodor Ilincai, Francesca Dotto, Simone Del Savio, Sam Furness, Julien Henric a Michael Mofidian.

V pondělí 18. července si od 20:15 hodin na ČT Art poslechněte inscenaci operety Florimonda Hervé Mamzelle Nitouche z roku 1977 v českém překladu Oldřicha Nového.

Německo-italský životopisný film o Niccolò Paganinim Ďáblův houslista (2003) můžete vidět na ČT Art ve čtvrtek 21. července od 20:15 hodin.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments