Týden s hudbou. Živá hudba a představení, kino přenosy, Tv záznamy a streamy

Ve druhém adventním týdnu je tu Týden s hudbou, přehled toho nejdůležitějšího, co se děje ve vašem okolí, v TV i online.
Témata:Adam Honzírek Adam Viktora Ahmad Hedar Angela Hewitt Benjamin Jusupov Buchty a loutky Carmina Bohemica Catriona Morison Cecilia Bartoli Česká filharmonie Český rozhlas Vltava Charles Olivieri-Munroe Chorea Bohemica Christian Immler Christian Knüsel Colle Collegium 1704 ČT art Dana Burešová Daniel Matoušek Daniel Raiskin David Ryan Dechová harmonie Dechový sextet České filharmonie Dennis Russell Davies Dny Bohuslava Martinů Enrico Pace Ensemble Inégal EuroArt Praha Ewald Danel Filharmonie Brno Gabriel Rovňák Irena Troupová Ivo K Jac van Steen Jan Fišer Ján Procházka Jan Smigmator Jana Hrochová Janáčkova filharmonie Ostrava Janáčkovo trio Jazz Quartet Jessica Niles Jevgenij Kissin Jiří Pinkas João Elias Soares Johan Dalene Joseph Beesley Jozef Benci Kevin John Edusei Konvergence Kühnův dětský sbor Kühnův smíšený sbor Leonidas Kavakos Liam Bonthrone Luan Góes Lukáš Kozubík Maki Namekawa Marco Schiavo Marek Švejkar Marie Fajtová Marie Jacquot Marie Wiesnerová Markus Schirmer Martin Hroch Michal Grombiřík Mirella Hagen Monika Jägerová Moravská filharmonie Olomouc Moravské divadlo Olomouc Nachtigall Artists Opera Diversa Opera Schrattenbach OperaVision Orchestr Národního divadla Orchestre de Paris Orquestrina Pablo Ferrández Pavel Klečka Peter Himič Petr Popelka Petra Brabcová Petra Matějová Pražský filharmonický sbor Radek Baborák Richard Jones Royal Opera House Covent Garden Schola minor Semjon Byčkov Sergio Marchegiani Severočeská filharmonie Teplice Slovenská filharmónia Slovenský komorný orchester Stamicovo kvarteto Stanislava Mihalcová Štátna filharmónia Košice Štátna opera Banská Bystrica Štěpánka Pučálková Svatováclavský hudební festival Symfonický orchestr Českého rozhlasu Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK Tata Bojs Teatro alla Scala The Metropolitan Opera New York Thomas Mole Tomáš Brauner Trio Bohémo Trio Martinů Praha Václav Hudeček Václav Luks Václav Petr Vít Zouhar Vojenský umělecký soubor Ondráš Wiener Staatsoper Yannick Nézet-Séguin
Monika Jägerová (foto Lenka Hatašová)
Monika Jägerová (foto Lenka Hatašová)

Praha

Operní gala mladých pěvců – Talenty světové opery zazní v pondělí 5. prosince v 19:00 hodin v sále Novoměstské radnice. Za klavírního doprovodu Josepha Beesleye a Ahmada Hedara se představí Jessica Niles (soprán), Monika Jägerová (mezzosoprán), Liam Bonthrone (tenor) a Thomas Mole (baryton). Zazní árie z oper Georga Friedricha Händela, Gioachina Rossiniho, Georgese Bizeta a Camilla Saint-Saënse. Koncert pořádá agentura Nachtigall Artists.

Kontrabasisté Pavel Klečka a Adam Honzírek vystoupí za klavírního doprovodu Marie Wiesnerové v pondělí 5. prosince v 19:30 hodin v barokním refektáři Profesního domu MFF UK. Zazní skladby Niccola Paganiniho a Giovanniho Bottesiniho.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Petra Popelky vystoupí v pondělí 5. prosince od 19:30 hodin v Dvořákově síni Rudolfina. Zazní Symfonie č. 60 C dur Il Distratto Josepha Haydna, ve světové premiéře Presto a lento pro a klavír a orchestr Martina Smolky a Symphonia domestica Richarda Strausse. Veřejnou generální zkoušku je možné navštívit v pondělí 5. prosince od 9:30 hodin tamtéž. Koncert živě přenáší Český rozhlas Vltava.  

Ruský klavírista a skladatel Jevgenij Kissin se představí v pondělí 5. prosince v 19:30 hodin v Sukově síni Rudolfina. Společně s houslisty Janem Fišerem a Petrou Brabcovou, violistou Jiřím Pinkasem, violoncellistou Václavem Petrem a klavíristou Ivo Kahánkem přednesou Trio pro housle, violoncello a klavír, které vzniklo jako kritická reakce na ruskou invazi na Ukrajinu. Program doplní Klavírní kvintet č. 2 A dur, op. 81 Antonína Dvořáka.

Trio Martinů vystoupí v úterý 6. prosince v 17:30 hodin v Sukově síni Rudolfina. Zazní Klavírní trio G dur, op. 121A Kakadu variace Ludwiga van Beethovena, Klavírní trio d moll č. 2 H 327 Bohuslava Martinů a Klavírní trio g moll, op. 15 Bedřicha Smetany.  

Trio Martinů (foto Martina Křenková)
Trio Martinů (foto Martina Křenková)

Collegium 1704 v úterý 6. prosince od 19:30 hodin vystoupí s Václavem Luksem ve Dvořákově síni Rudolfina. Zazní koncertantní díla Antonia Vivaldiho doplněná o další díla Johanna Georga Pisendela a Johanna Friedricha Fasche. Spoluúčinkuje sopranistka Mirella Hagen.

V úterý 6. prosince od 19:30 hodin v kostele sv. Šimona Judy vystoupí Ensemble Inégal s uměleckým vedoucím Adamem Viktorou. Zazní Chandos Anthems Georga Friedricha Händela.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s dirigentem Jacem van Steenem uvádí tento týden ve středu 7. prosince a ve čtvrtek 8. prosince od 19:30 hodin ve Smetanově síni Obecního domu program Vánoce v Paříži. Zazní suita z baletu Laně a Gloria Francise Poulenca (sólistka Marie Fajtová, spoluúčinkuje Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Kozubíkem) a Koncert pro klavír a orchestr č. 25 C dur K 503 (sólistka Angela Hewitt) a Exultate, iubilate K 165 Wolfganga Amadea Mozarta.

Na festivalu Dny Bohuslava Martinů vystoupí ve středu 7. prosince v 19:30 hodin Sále Martinů Jana Hrochová za doprovodu Martina Hrocha. Zazní Tři písně na básně Apollinairovy H 197 a výběr z písní Bohuslava Martinů, Cigánské melodie, op. 55, Čtvero písní na slova Gustava Pflegra-Moravského, op. 2 a V národním tónu, op. 73 Antonína Dvořáka, výběr ze sbírky Moravská lidová poezie v písních Leoše Janáčka a světová premiéra skladby Gloria Jiřího Hlaváče.

Jana Hrochová (foto Marek Olbrzymek)
Jana Hrochová (foto Marek Olbrzymek)

Festival EuroArt Praha uvádí ve středu 7. prosince v 19:30 hodin v Autoklubu České republiky koncert Stamicova kvarteta. Zazní Barkarola a Balada d moll Josefa Suka, Smyčcový kvartet č. 7 Musica da Camera Bohuslava Martinů a Smyčcový kvartet D dur č. 2, op.35 Vítězslava Nováka.

Skladatelské sdružení Konvergence uvádí ve středu 7. prosince v 19:30 hodin v kostele sv. Vavřince pod Petřínem koncert Zrcadla (ne)sdílení z děl Tristana Murailla, Toru Takemitsua, Ondřeje Štochla, Helmuta Lachenmanna a Valentina Silvestrova.

Česká filharmonie se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem tento týden vystoupí ve čtvrtek 8. prosince a v pátek 9. prosince v 19:30 hodin a v sobotu 10. prosince v 15:00 hodin v Dvořákově síni Rudolfina. Zazní Koncert pro housle a orchestr d moll, op. 47 Jeana Sibelia (sólista Johan Dalene) a ve světové premiéře Pražská symfonie – Lyrické fragmenty podle Franze Kafky německého skladatele Detleva Glanerta (sólové party Catriona Morison a Christian Immler).

Cecilia Bartoli v roli Sesta vystoupí v pátek 9. prosince v 19:30 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v koncertním provedení opery La clemenza di Tito Wolfganga Amadea Mozarta. Spoluúčinkují John Osborn (Tito), Alexandra Marcellier (Vitellia), Melissa Petit (Servilia), Siena Licht Miller (Annio), Peter Kalman (Publio), Les Musiciens du Prince-Monaco a Il Canto di Orfeo pod taktovkou Gianluca Capuana. Koncert pořádá agentura Nachtigall Artists.  

Cecilia Bartoli (zdroj Cecilia Bartoli)
Cecilia Bartoli (zdroj Cecilia Bartoli)

V rámci festivalu Dny Bohuslava Martinů Janáčkovo trio v pátek 9. prosince od 19:30 hodin v Sále Martinů zahraje Klavírní trio Jeana Françaixe, Klavírní trio č. 3 H 332 Bohuslava Martinů a Klavírní trio a moll Maurice Ravela.  

Vánoční koncert Chorey Bohemicy se uskuteční v sobotu 10. prosince v 18:00 hodin v Atriu na Žižkově.

Koncert laureátů soutěže festivalu Dny Bohuslava Martinů se uskuteční v sobotu 10. prosince v 19:30 hodin v Galerii HAMU. Zazní díla Ludwiga van Beethovena, Bohuslava Martinů, Viktora Kalabise, Wolfganga Amadea Mozarta, Giachiona Rossiniho a Gaetana Donizettiho.

Adventní koncert Kühnova dětského sboru a Orchestru Národního divadla v Národním divadle posluchači mohou navštívit v neděli 11. prosince v 11:00 hodin. Zazní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby (sólisté Dana Burešová, Sylva Čmugrová, Josef Moravec a Miloš Horák), Svatá noc Jiřího Temla a XXIII. Serenada Pavla Josefa Vejvanovského.  

Třetí adventní koncert v Sukově síni Rudolfina v neděli 11. prosince od 15:00 hodin a 17:30 hodin bude patřit Dechovém sextetu České filharmonie. Zazní Sextet Es dur, op. 71 Ludwiga van Beethovena, Variace na Gluckovo téma K 455 Wolfganga Amadea Mozarta v aranžmá Jiřího Družeckého a Serenáda Es dur K 375 Wolfganga Amadea Mozarta.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Petra Popelky zahraje v neděli 11. prosince od 15:00 hodin a 17:00 hodin ve Smetanově síni Obecního domu Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Spoluúčinkují sólisté Dana Burešová, Štěpánka Pučálková, Daniel Matoušek a Jozef Benci, Carmina Bohemica a Kühnův smíšený sbor. Koncert byl pro velký zájem přesunut z Anežského kláštera.

Luan Góes (zdroj Luan Góes)

Brazilský kontratenorista Luane Góes s klavíristou Joãem Eliasem Soaresem uvedou 11. prosince v 18:00 hodin v Atriu na Žižkově pestrý program z díla Heitora Villa-Lobose, Gustava Mahlera, Reynalda Hahna, Johna Dowlanda a řady dalších.  

Řecký houslista Leonidas Kavakos za klavírního doprovodu Enrica Paceho se představí v neděli 11. prosince v 17:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina. Zazní sonáty pro housle a klavír Roberta Schumanna, Leoše Janáčka a Césara Francka.

Lásky, rozkoš a žal – písně a canzonetty Franze Josepha Haydna, Jiřího Antonína Bendy a Jana Ladislava Dusíka zazní v neděli 11. prosince v 18:00 hodin v respiriu Lichtenštejnského paláce v podání Ireny Troupové a hammerklavieru Petry Matějové.  

Brno

Ansámbl Opera Diversa uvádí v úterý 6. prosince v 19:00 hodin ve foyer Domu umění Hudební inventuru v rámci linie reflektující novou či méně prováděnou domácí tvorbu s cimbalistou Michalem Grombiříkem a třemi světovými premiérami.

Dechová harmonie Filharmonie Brno vystoupí ve středu 7. prosince v 19:00 hodin v Besedním domě. Zazní Malá symfonie Charlese Gounoda, Divertimento, op. 6 Alberta Roussela, Šanson a tance, op. 50 Vincenta d’Indyho a Malá galsá suita, op. 90 Louise Théodora Gouvyho.  

Marie Jacquot (zdroj Marie Jacquot)
Marie Jacquot (zdroj Marie Jacquot)

Filharmonie Brno s dirigentkou Marie Jacquot vystoupí ve čtvrtek 8. prosince a v pátek 9. prosince od 19:00 hodin v Besedním domě. Zazní Malá suita Germaine Tailleferre, Koncert pro klavír a orchestr a moll, op. 54 Roberta Schumanna (sólista Markus Schirmer), Malá suita Clauda Debussyho v aranžmá Henriho Büssera a Symfonie č. 2 a moll, op. 55 Camilla Saint-Saënse.

Ostrava

V rámci výletů Svatováclavského festivalu zazní v úterý 6. prosince od 18:00 hodin v evangelickém Kristově kostele Cesta světla, koncert orchestru lidových nástrojů a dívčího sboru s vánoční tematikou. Účinkuje Vojenský umělecký soubor Ondráš.

Janáčkova filharmonie pod taktovkou Tomáše Braunera vystoupí ve čtvrtek 8. prosince a v pátek 9. prosince v 18:00 hodin v Gongu v Dolních Vítkovicích společně s kapelou Tata Bojs.

V rámci výletu Svatováclavského festivalu bude ve čtvrtek 8. prosince v 18:00 hodin v Zázemí pro sportovce v Nýdku uvedena Rakovnická vánoční hra v podání Collegia Marianum a Stanislavy Mihalcové (soprán). Spoluúčinkují Buchty a loutky. Provedení se opakuje v pátek 9. prosince v 17:00 hodin v Dole Michal v Ostravě – Michálkovicích.

Tata Bojs (zdroj Tata Bojs)
Tata Bojs (zdroj Tata Bojs)

Olomouc

V bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku se v úterý 6. prosince od 18:00 hodin uskuteční vánoční koncert Václava Hudečka a orchestru Moravského divadla Olomouc. Spoluúčinkuje Martin Hroch – cembalo.

Trio Martinů vystoupí ve čtvrtek 8. prosince od 19:00 hodin v olomouckém Arcibiskupském paláci. Zazní Trio č. 3 c moll, op. 1 Ludwiga van Beethovena a Trio g moll, op. 15 Bedřicha Smetany.

Ve čtvrtek 8. prosince od 19:00 hodin v Uměleckém centru Palackého univerzity v kapli Božího Těla zazní v rámci letošního festivalu Opera Schrattenbach experimentální projekt I-ME Davida Ryana a Víta Zouhara.

Vánoční swingový večer s Janem Smigmatorem se uskuteční v pátek 9. prosince v 19:00 hodin v Redutě společně s Moravskou filharmonií Olomouc a Jazz Quartetem pod taktovkou Christiana Knüsela.

Ostatní regiony Čech

Severočeská filharmonie Teplice pod taktovkou Charlese Olivieri-Munroa vystoupí ve čtvrtek 8. prosince v 19:00 hodin v Koncertním sálu teplického Domu kultury. Zazní Římský karneval, op. 9 Hectora Berlioze, Koncert pro dva klavíry d moll, FP 61 Francise Poulenca (sólisté Marco Schiavo a Sergio Marchegiani), Faunovo odpoledne Clauda Debussyho a Římské pinie Ottorina Respighiho.

Charles Olivieri-Munroe (zdroj Charles Olivieri-Munroe)
Charles Olivieri-Munroe (zdroj Charles Olivieri-Munroe)

Dětský pěvecký sbor Vrabčáci při ZŠ Mozartova v Jablonci nad Nisou vystoupí se svým adventním koncertem v pátek 9. prosince v 19:00 hodin v Městském divadle Jablonec nad Nisou. Koncert doprovází na klavír Romana Halamová a Dagmar Vajdíková

Češi v zahraničí

Collegium 1704 ve středu 7. prosince vystoupí s Václavem Luksem v drážďanském Annenkirche. Zazní koncertantní díl Antonia Vivaldiho doplněná o další díla Johanna Georga Pisendela a Johanna Friedricha Fasche. Spoluúčinkuje sopranistka Mirella Hagen.

Slovensko

Advent s hudbou a poezií je koncert, který se uskuteční v úterý 6. prosince v 19:00 hodin v košickém Domě umění. Účinkují Schola minor a recitátor Peter Himič. Zazní gregoriánský chorál, polyfonie Hildegardy von Bingen, díla Milana Rúfuse, Miroslava Válka a Johna Miltona.

Stání filharmonie Košice s dirigentem Gabrielem Rovňákem ml. uvede v Domě umění ve čtvrtek 8. prosince a v pátek 9. prosince šestkrát od 8:30 hodin, 10:00 hodin a 11:30 hodin nekrásnější hudbu z vánočních filmů na koncertech pro děti a mládež. Koncert se opakuje i v neděli 11. prosince od 16:00 hodin.

Pablo Ferrández, Myung-Whun Chung, Münchner Philharmoniker, Dvořákova Praha, 8. září 2022 (zdroj Dvořákova Praha)
Pablo Ferrández, Myung-Whun Chung, Münchner Philharmoniker, Dvořákova Praha, 8. září 2022 (zdroj Dvořákova Praha)

Slovenská filharmonie pod taktovkou Daniela Raiskina vystoupí ve čtvrtek 8. prosince a v pátek 9. prosince od 19:00 hodin v koncertní síni SF. Zazní Danzas fantásticas, op. 22 Joaquína Turiny, Schelomo, hebrejská rapsodie pro violoncello a orchestr Ernesta Blocha (sólista Pablo Ferrández) a výběr z baletních suit Romeo a Julie Sergeje Prokofjeva.

Státní opera Banská Bystrica uvádí v pátek 9. prosince v 18:30 hodin premiéru nové inscenace operety Franze Lehára Paganini. V hudebním nastudování Jána Procházky účinkují sólisté opery. Druhá premiéra se uskuteční v sobotu 10 prosince v 18:30 hodin. Přesné obsazení obou premiér bude upřesněno.

Slovenský komorní orchestr s uměleckým vedoucím Ewaldem Danelem vystoupí v neděli 11. prosince v 16:00 hodin v malém sále SF. Zazní Concerto grosso D dur č. 4, op. 6 Arcangela Corelliho, ve světové premiéře Concerto grosso č. 2 Martina Petrika a Serenáda Es dur, op. 6 Josefa Suka.

Kino

Od středy 23. listopadu do neděle 11. prosince můžete v kinech v České i Slovenské republice sledovat přenosy inscenace opery Gioacoma Pucciniho Bohéma Royal Opery House. V inscenaci Richarda Jonese a v hudebním nastudování Kevina Johna Eduseie. V hlavních rolích zpívají Ailyn Pérez, Juan Diego Flórez, Andrey Zhilikhovsky, Danielle de Niese a Ross Ramgobin.

Yannick Nézet-Séguin (foto Jonathan Tichler)

Od soboty 10. prosince sledujte v 19 kinech po celé České republice přímý přenos opery The Hours (Hodiny) Kevina Putse z newyorské Metropolitní opery na libreto Grega Pierce. Pod taktovkou Yannicka Nézet-Séguina vystoupí Renée Fleming (Clarissa Vaughan), Kelli O’Hara (Laura Brown), Joyce DiDonato (Virginia Woolf), Sean Panikkar (Leonard Woolf), William Burden (Louis), Kyle Ketelsen (Richard) a Brandon Cedel (Dan Brown).

Streamy, televizní a rozhlasové přenosy

Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Petra Popelky vystoupí v pondělí 5. prosince od 19:30 hodin v Dvořákově síni Rudolfina. Zazní Symfonie č. 60 C dur Il Distratto Josepha Haydna, ve světové premiéře Presto a lento pro a klavír a orchestr Martina Smolky a Symphonia domestica Richarda Strausse. Veřejnou generální zkoušku je možné navštívit v pondělí 5. prosince od 9:30 hodin tamtéž. Koncert živě přenáší Český rozhlas Vltava.  

Slovenské Rádio Devín zařazuje vždy od úterý do neděle od 23:00 hodin program Musica slovaca s díly soudobých domácích autorů. V úterý 6. prosince zazní díla Mariána Lejavy, Jany Kmiťové a Oľgy Groupové, ve středu 7. prosince Juraje Tandlera a Romana Bergera, ve čtvrtek 8. prosince Viery Janárčekové, Ivana Buffy, Martina Burlase, Lukáše Borzíka a dalších. Páteční program 9. prosince uvádí ExTempore z domácí elektroakustické tvorby. Víkendový program bude zveřejněn později.

Ve středu 7. prosince od 20:15 hodin na ČT Art sledujte přímý přenos opery Boris Godunov Modesta Petroviče Musorgského z milánské La Scaly. Účinkují Ildar Abdrazakov (Boris), Norbert Ernst (Šujskij), Ain Anger (Pimen) Dmitry Golovin (Griška Otrepěv) a Stanislav Trofimov (Varlaam). Sbor a orchestr milánské operní scény řídí Riccardo Chailly. Režie Kasper Holten.

Koncert Radka Baboráka a Orquestrina s díly Ástora Piazzolly si můžete poslechnout ve středu 7. prosince od 22:15 hodin na ČT Art.

Na webu Helsinské filharmonie od čtvrtka 8. prosince 20:00 hodin SEČ sledujte koncert s dirigentem Osmem Vänskäm. Zazní Koncert pro housle a orchestr d moll, op. 47 Jeana Sibelia (sólista Inmo Yang) a Symfonie Jaakko Kuusistoa. Připomínáme, že v archivu Helsinské filharmonie si můžete poslechnout řadu špičkových záznamů koncertů již od září 2018.

Richard Wagner: Mistři pěvci norimberští – Wiener Staatsoper (zdroj Wiener Staatsoper)
Richard Wagner: Mistři pěvci norimberští – Wiener Staatsoper (zdroj Wiener Staatsoper)

Na serveru OperaVision od pátku 9. prosince sledujte stream opery Ariadna na Naxu Richarda Wagnera v inscenaci Švédské královské opery Stockholm. Pod taktovkou Alana Gilberta a v režii Kathariny Jakhelln Semb v hlavních rolích zpívají Andreas T. Olsson, Ola Eliasson, Johanna Rudström, Michael Weinius, Jesper Taube, Petter Moen, Jan Sörberg, Johan Edholm, Sofie Asplund, Christina Nilsson, Jens Persson Hertzman, Jonas Degerfeldt, Erik Rosenius, Klas Hedlund, Madeleine Allsop, Kari Koskinen a Agnes Auer.

Vídeňská Státní opera bude v neděli 11. prosince od 17:00 hodin streamovat inscenaci opery Mistři pěvci norimberští Richarda Wagnera pod taktovkou Philippa Jordana a v režii Keith Warnera. V hlavních rolích se představí Michael Volle, Georg Zeppenfeld, Wolfgang Koch, Martin Häßler, David Butt Philip, Michael Laurenz, Hanna-Elisabeth Müller, Christina Bock, Josef Borbely a Jörg Schneider.

V neděli 11. prosince ve 22:00 hodin v pořadu Futurissimo na Českém rozhlase Vltava zazní záznam koncertu k šedesátým narozeninám Benjamina Jusupova z Brna, který se uskutečnil ve středu 23. listopadu. Posluchači uslyší skladby Kultury minulosti, Z židovských tradic, Sonáta pro dva klavíry a Haqqoni. Kromě samotného autora za klavírem uslyšíme Dennise Russella Daviese a Maki Namekawu, dále účinkuje klarinetista Marek Švejkar a Trio Bohémo.

Na serveru Pařížské filharmonie byl zveřejněn záznam Pařížského orchestru pod taktovkou Klause Mäkelä. Spoluúčinkují sólisty Mari Eriksmoen, Wiebke Lehmkuhl a Choeur de l’Orchestre de Paris (sbormistryně Ingrid Roose). Na programu je kompozice Stvoření Betsy Jolas a Symfonie č. 2 c moll Vzkříšení Gustava Mahlera.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


1 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments