Lipskou Kleopatru ztvární sopranistka Olga Jelínková

Lipská premiéra Händelovy opery Giulio Cesare se koná 1. dubna a do konce sezony následuje sedm repríz. Operu řídí dirigent argentinského původu Rubén Dubrovsky, který se na barokní hudbu specializuje, režijně se inscenace ujal Ital Damiano Michieletto. V Lipské opeře vsadili jen na jedno obsazení, vévodí mu česká sopranistka Olga Jelínková a dva kontratenoristé – Yuriy Mynenko, který ztvární Césara a Rémy Brès, který zpívá roli Kleopatřina bratra Ptolemaia.
Georg Friedrich Händel: Giulio Cesare in Egitto, Oper Leipzig – Olga Jelínková jako Kleopatra (zdroj Kateřina Motlová)
Georg Friedrich Händel: Giulio Cesare in Egitto, Oper Leipzig – Olga Jelínková jako Kleopatra (zdroj Kateřina Motlová)

„Pěvecky je part Kleopatry velice efektní, obsahuje osm árií,“ říká Olga Jelínková. „Lipská verze je oproti té původní o něco zkrácená, o to víc si může interpret hudebně se svými výstupy pohrát. Barokní hudba je tak trochu jako klasický jazz – předvede hlavní melodii a pak už ponechává hudebníkům prostor k improvizaci. A téměř vždy zpěvák ‘obdrží’ nějakého sparing partnera v podobě některého z nástrojů orchestru. S ním si pak může ‘povídat’ a předhánět se ve vymýšlení ozdob a koloratur. Taková hudební hra je nejen zábavná, ale také velice prospěšná hlasu. Barokní hudba je podle mé zkušenosti velmi účinná hlasová hygiena.“

Scéna Paola Fantina i kostýmy Agostina Cavalcy jsou moderní a velmi variabilní. Kleopatra se v opeře neustále převléká a mění paruky, aby zmanipulovala Giulia Cesara, v době jejich setkání již 52letého zralého muže, zatímco chytré budoucí vládkyni Egypta bylo teprve devatenáct let. Úspěšně dosáhne svého, ač ji to stojí život jejího bratra Ptolemaia XIII., spoluvládce a manžela, s nímž neustále sváděla boj o moc. Na konci Césarovi zbývají čtyři roky života, než ho v senátu zavraždí, Ptolemaios je mrtev, Kleopatra se stává neomezenou vládkyní Egypta, samozřejmě podřízenou velkému Římu.

Kromě role Kleopatry zpívá Olga Jelínková v této sezoně v Opeře v Lipsku také titulní roli Undine v Lortzingově stejnojmenné opeře, roli Donny Anny v Mozartově opeře Don Giovanni nebo roli Violetty Valéry ve Verdiho La Traviatě.

Termíny provedení jsou: 1., 7., 16., 19., 21. dubna, 5. května, 11. a 13. června.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments