Balet ND: premiéry v sezoně 2014/2015

Balet Národního divadla v sezoně 2014/2015 na jevištích Státní opery a Nové scény uvede tři premiéry. Poprvé v historii se ve Státní opeře představí 20. listopadu klasický titul La Bayadere. Na stejném jevišti se uskuteční 5. března 2015 i druhá premiéra sezony – baletní triptych s názvem Ballettissimo. S třetí premiérou se pak 4. června příštího roku Balet Národního divadla přesune na Novou scénu, kde přivítá do svého repertoáru dílo světoznámého izraelského choreografa Ohada Naharina.V titulu La Bayadere na původní hudbu Ludwiga Minkuse a v návaznosti na originální verzi Mariuse Petipy vytvoří choreografii a režii Javier Torres. Vztahový trojúhelník mezi chrámovou tanečnicí Nikijou, ušlechtilým válečníkem Solorem a dcerou bohatého Radži Gamzatti se v atmosféře starodávné Indie rozehrává v dojemný příběh lásky, zrady a smrti.

V případě druhé premiéry baletní sezony 2014/2015 půjde o baletní triptych s názvem Ballettissimo, který v dramaturgii vystřídá představení Amerikana III. Představení zahájí 1. symfonie Gustava Mahlera, opus, který vytvořil umělecký šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska v roce 2010 a který měl svou světovou premiéru na výstavě EXPO v čínské Šanghaji. Závěr večera bude patřit Ludwigu van Beethovenovi a jeho 7. symfonii v choreografii Uwe Scholzeho. Tento německý tvůrce, který před deseti lety předčasně zemřel, byl mnoho let šéfem baletního souboru v Lipsku. Mezi těmito dvěma symfonickými a již uvedenými díly se jako kontrast objeví opus zcela nový. Jeho autorem bude Ital Jacopo Godani, který patří mezi nejosobitější tvůrce současné evropské taneční scény.

“Kdybychom se stylově podrželi názvu, mohl by se nový večer jmenovat Europeana, protože tentokrát se bude jednat o tvůrce evropské. Skutečný název premiéry je však Ballettissimo, jelikož jejím leitmotivem jsou různé pohledy a možnosti použití klasické baletní techniky současnosti, a to jak v tradičním, tak velmi novátorském smyslu slova,” přiblížil Zuska.

S třetí premiérou se přesune Balet Národního divadla do prostředí Nové scény, kde poprvé v historii přivítá do svého repertoáru dílo legendárního Izraelce Ohada Naharina, který již několik desetiletí patří ke světové špice moderního tanečního divadla.

“Ač se bude jednat o zvláštní kombinaci částí či celých opusů vytvořených Naharinem v průběhu posledních deseti let, do jisté míry půjde o nový tvar, jelikož budou vytvořeny originální momenty v rámci režijní linky a choreografické struktury celého večera. Ohadovo silné charizma, velice specifické geografické a kulturní zázemí, jedinečná a originální poetika pohybu a výrazových prostředků všeobecně, bude obrovskou novou zkušeností nejen pro tanečníky, ale především pro diváky,” uvedl k poslední baletní premiéře příští sezony Petr Zuska.

Foto archiv 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments