Týden s hudbou (132)

kalendářCo přinese tento týden
Praha
Sto šedesát hudebníků z České republiky a Německa spolu s italskými sólisty oslaví v pondělí 9. listopadu v katedrále sv. Víta šestadvacáté výročí pádu Berlínské zdi. Koncert s podtitulem Requiem v katedrále začíná v 19 hodin a zazní na něm jediné dílo, Messa da Requiem Giuseppe Verdiho. K provedení spojila PKF – Prague Philharmonia síly s Münchener Bach-Chor a Českým filharmonickým sborem Brno. V prostorách katedrály se tak pod dirigentskou taktovkou Hansjörga Albrechta představí okolo sto šedesáti hudebníků z Česka, Německa a Itálie. Čtveřici sólistů tvoří sopranistka Daria Masiero, altistka Rossana Rinaldi, tenorista Mario Zeffiri a basista Carlo Colombara.

Mozart a jeho pražští přátelé, tak zní název druhého letošního koncertu cyklu Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté, který v polovině října slavnostně odstartoval již svůj čtyřiadvacátý ročník. Koncert se uskuteční v úterý 10. listopadu v sále Pražské konzervatoře. Program druhého večera otevře Mozartovo Divertimento v podání Českého komorního orchestru. Následovat bude ukázka z díla českého hudebního skladatele, pedagoga a klavíristy Františka Xavera Duška. Karel Košárek se ujme sólového partu v jeho Koncertu D dur. Árii Bella mia fiamma, addio, kterou Mozart napsal pro Josefínu Duškovou, zazpívá – vedle dalších čísel – mezzosopranistka Jana Wallingerová Hrochová, závěr večera pak přinese společné vystoupení Karla Košárka s Václavem Hudečkem, kteří se ujmou sólových partů v Mozartově Koncertu pro housle, klavír a orchestr D dur.

Karel Košárek (foto archiv)
Karel Košárek (foto archiv)

Ve středu 11. listopadu ve Španělském sále Pražského hradu vystoupí v rámci dvacátého ročníku festivalu Struny podzimu kontratenorista Philippe Jaroussky, o doprovod se postará klavírista Jérôme Ducros. V programu Paul Verlaine v písních představí svůj nový repertoár zhudebněných děl prokletého básníka.

Mladá klavíristka Varvara Nepomnyashchaya zavítá poprvé do Prahy. Na pódiu Smetanovy síně Obecního domu ji ve středu a ve čtvrtek doprovodí Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Pro první setkání s pražským publikem zvolila Čajkovského slavný Klavírní koncert b moll. Koncerty 11. a 12. listopadu budou ruskému repertoáru věnovány cele, pod taktovkou Petra Altrichtera na nich zazní ještě předehra k opeře Chovanština a Prokofjevova Pátá symfonie.

Varvara Nepomnyashchaya (foto FOK)
Varvara Nepomnyashchaya (foto FOK)

Jednota pro zvelebení hudby v Čechách, spolek působící při Pražské konzervatoři, pořádá již třetí ročník festivalu Kultura v srdci Prahy, který se uskuteční v Koncertním sále konzervatoře. Představí se na něm nejlepší žáci školy společně se svými pedagogy a hosty. Zahajovací koncert ve čtvrtek 12. listopadu 2015 patří Symfonickému orchestru konzervatoře s hostujícím dirigentem Ondrejem Lenárdem. V programu zazní předehra Wolfganga Amadea Mozarta k Donu Giovannimu, koncertní předehry Antonína Dvořáka V přírodě, Othello a Karneval a Houslový koncert Jeana Sibelia. Sólistkou bude mladá houslistka a laureátka mezinárodních soutěží Ludmila Pavlová.

Houslista Miroslav Vilímec se v roce jubileí Jana Kubelíka (1880–1940) vrátil k jeho 4. koncertu B dur a několikrát ho letos zahrál na svých recitálech. Koncert provede v Praze také s orchestrem, s Plzeňskou filharmonií za řízení jejího šéfdirigenta Tomáše Braunera, a to v pátek 13. listopadu v sále Martinů na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění v Praze. Plzeňská filharmonie v rámci slavnostního koncertu k uctění památky Jana Kubelíka provede kromě jeho Koncertu B dur ještě skladbu Iši Krejčího Vivat Rossini a také dvě rapsodie Antonína Dvořáka.

Miroslav Vilímec (foto archiv)
Miroslav Vilímec (foto archiv)


Regiony
Filharmonie Brno připravuje na listopad tři mimořádné koncerty. Na prvním, v úterý 10. listopadu, čeká milovníky klasiky v Besedním domě pořad Chopin na dobových nástrojích. Na programu jsou Chopinovy písně v provedení maďarské sopranistky Yvette Mondok za doprovodu orchestru Wrocławska Orkiestra Barokowa, k vidění a slyšení bude i „zlatý“ klavír, jeden ze tří kusů na světě, za který usedne maďarský pianista Alex Szilasi.

Alex Szilasi (foto Filharmonie Brno)
Alex Szilasi (foto Filharmonie Brno)

Zahajovací koncert Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka se uskuteční ve čtvrtek 12. listopadu v Grandhotelu Ambassador Národní dům v Karlových Varech. Zazní árie Wolfganga Amadea Mozarta, Gaetana Donizettiho, Antonína Dvořáka, Giuseppe Verdiho a Giacoma Pucciniho. Pěvce doprovodí Karlovarský symfonický orchestr pod vedením Františka Drse. Závěrečný koncert vítězů a laureátů soutěže se uskuteční 20. listopadu v Karlovarském městském divadle. Do soutěže se letos přihlásilo 101 pěvců ze čtrnácti zemí. O vítězích v kategoriích Junior, Operní naděje a Píseň bude letos rozhodovat dvanáctičlenná mezinárodní porota v čele s Peterem Dvorským.

Festival Lípa Musica představí ve čtvrtek 12. listopadu v Jiráskově divadle v České Lípě mladé talenty. Na koncertě vystoupí Jazzová farma a další žáci ZUŠ Česká Lípa. Hostem večera bude klavírista Petr Malásek.

Na pátek 13. listopadu připravil baletní soubor Divadla F. X. Šaldy v Liberci premiéru hudebně-tanečního představení Gazdina roba na motivy stejnojmenného dramatu. Více než rok po uvedení Foersterovy opery Eva přinese podzimní baletní premiéra – dramaturgicky záměrně – naprosto odlišné zpracování stejné předlohy, tentokrát do formy tanečního divadla s rolí Vypravěče. Režisérka a choreografka Alena Pešková znovu spolupracuje se skladatelkou, zpěvačkou, herečkou a hráčkou na kvinton Gabrielou Vermelho, která bude celým dějem provázet a komentovat ho.

Alena Pešková (foto archiv Aleny Peškové)
Alena Pešková (foto archiv Aleny Peškové)

Romeo a Julie v choreografickém pojetí Libora Vaculíka bude mít premiéru v sobotu 14. listopadu ve Velkém divadle v Plzni. Hudebního nastudování se ujal dirigent Norbert Baxa. Scénu vytvořil Martin Černý, kostýmy Roman Šolc. Roli Romea nastudovali Michal Kováč, Petr Laštovka a Petr Strnad, v roli Julie se budou střídat Monika Mašterová, Kristýna Peštová a Anna Srncová.

Na třetím abonentním koncertě jubilejního desátého ročníku abonentního cyklu 2015/2016 uvede Český filharmonický sbor Brno v neděli 15. listopadu v Besedním domě skladby Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Vítězslava Nováka, Bohuslava Martinů, Petra Fialy a Petra Řezníčka. Sólisty večera budou Hana Škarková (soprán), Marie Vrbová (alt), Richard Novák (bas), Alfréd Strejček (recitace), Martin Jakubíček (varhany), Miriam Zuziaková a Terezie Fialová (klavír). Koncert bude řídit Petr Fiala.

Filharmonický sbor Brno (foto FSB)
Český filharmonický sbor Brno (foto ČFSB)

 

kalendářZaznamenali jsme v minulém týdnu
Ze zahraničí

Takřka osmiminutovými ovacemi vestoje ocenilo publikum newyorské koncertní síně Carnegie Hall rekviem Oratio Spei (Modlitba za naději) českého skladatele slovenského původu Juraje Filase, které 2. listopadu uvedl sbor Oratorio Society of New York pod vedením dirigenta Kenta Tritlea. Toto rekviem, které je věnováno obětem teroristických útoků z 11. září 2001, v americké premiéře zaznělo před čtyřmi lety v kostele svatého Ignáce z Loyoly na Manhattanu.

Bavorská státní opera ve středu odpoledne, prakticky pouhé čtyři týdny před svojí nejnovější premiérou, oznámila, že kvůli onemocnění Evelyn Herlitzius se nová inscenace Prokofjevova Ohnivého anděla musí obejít bez ní. Hlavní roli po Herlitzius přebírá ruská sopranistka Svetlana Sozdateleva.

Praha
Markéta Laštovičková, mladá akordeonistka ze třídy Ladislava Horáka z Pražské konzervatoře, získala titul absolutního vítěze na prvním ročníku Mezinárodních akordeonových dnů v Praze v konkurenci sto padesáti hráčů ze dvanácti zemí.

Markéta Laštovičková (foto archiv)
Markéta Laštovičková (foto archiv)

Dva koncerty v jeden večer odehrál v pondělí v Praze jazzový pianista Jason Moran při účinkování na letošním ročníku festivalu Struny podzimu. Na sólovém recitálu v 19.30 pozval posluchače do Velkého sálu Lucerny na své improvizace a od 22 hodin uspořádal Moran Fats Waller Dance Party v nedalekém Lucerna Music Baru. V neděli pak v pražském Rudolfinu vystoupil v rámci festivalu Struny podzimu houslista Gil Shaham. Za podpory dvanáctičlenného smyčcového orchestru Sejong Soloists, spojujícího sólové i komorní hráče z osmi různých zemí, přednesl Bachův Koncert pro housle, smyčce a continuo E dur a Vivaldiho Čtvero ročních dob. Program večera zpestřily variace na Vivaldiho Čtvero ročních dob z pohledu jihokorejského skladatele Kang So-kiho s názvem Čtyři roční doby v Pchjongčchangu.

Brněnská stavební firma OHL ŽS potvrdila, že dokončí dlouhodobou rekonstrukci fasády historické budovy Národního divadla v Praze do konce listopadu. Závěrečné práce provázely problémy s římsou, které hrozilo zřícení. Po ohledání starých říms a tamburu na východní a jižní fasádě zjistili odborníci havarijní stav těchto konstrukcí. Rekonstrukce fasády se plánovala několik let a předcházela jí oprava střechy, zábradlí a sousoší trig, která skončila v roce 2008.

Operní mystérium Ohnivý anděl Sergeje Prokofjeva bylo jedním z vrcholů právě probíhající divadelní přehlídky Ostrava v Praze. Oceňovaná inscenace souboru opery Národního divadla moravskoslezského v režii Jiřího Nekvasila, v hudebním nastudování Roberta Jindry a pod taktovkou Jana Kučery byla uvedena v neděli 8. listopadu na scéně pražské Státní opery. Hlavní role Renaty se ujala Iordanka Derilova, rytíře Ruprechta ztvárnil Martin Bárta. V dalších rolích vystoupili například Yvona Škvárová, Eliška Weissová, Gianluca Zampieri, František Zahradníček, Martin Gurbaľ či Petr Sýkora.

Sergej Prokofjev: Ohnivý anděl – Iordanka Derilova (Renata) – NDM Ostrava 2015 (foto Martin Popelář)
Sergej Prokofjev: Ohnivý anděl – Iordanka Derilova (Renata) – NDM Ostrava 2015 (foto Martin Popelář)

Profesionální i amatérští hráči se mohou do 15. ledna příštího roku hlásit o účast v soutěži Pianista roku, oznámili v uplynulém týdnu pořadatelé. Neveřejná výběrová část se uskuteční 22. ledna, kdy porota vybere patnáct soutěžících, kteří následně změří svůj talent v pěti veřejných kolech v pražském New York Café. Finále se bude konat 3. dubna 2016 v Sukově síni pražského Rudolfina. Porota zasedne ve stejném složení jako v předchozích letech. Jejími členy budou klavírista, skladatel, aranžér a producent Petr Malásek, koncertní klavíristka a pedagožka Jitka Fowler Fraňková a výrobce strunných nástrojů a pořadatel koncertů akustické hudby Rostislav Čapek. Hlasovat budou i lidé na internetu.

Národní divadlo v neděli 8. listopadu 2015 hostilo laureáty minulých ročníků Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Spolu s Orchestrem Národního divadla a dirigentem Liborem Peškem tak oslavili jubilejní padesátý ročník této soutěže. Diváci slyšeli výrazné osobnosti, pro které soutěž představovala důležitý moment profesní kariéry. Na Slavnostním koncertě vystoupil mimo jiné Adam Plachetka, Kateřina Kněžíková, Joo-Anne Bitter, Nicholas Davis, Olga Jelínková či Michaela Kapustová. Národní divadlo je tradičním partnerem karlovarské soutěže. Vedení Opery Národního divadla uděluje každoročně cenu, která pěvci umožňuje účinkovat na jevištích pražských operních domů.

Cenami Senior Prix za celoživotní mistrovství odměnila v neděli v Praze nadace Život umělce pět desítek interpretů starších sedmdesáti let. Mezi vyznamenanými byli kytarista Štěpán Rak, recitátor Alfred Strejček, skladatel Evžen Zámečník či dirigenti Arnošt Moulík a Jan Štych. Ocenění Senior Prix jsou pro nadaci každoročně příležitostí poděkovat umělcům za celoživotní práci v divadle, televizi, rozhlase, na koncertních pódiích, v nahrávacích studiích i v cirkusových manéžích. V roce 1992 ji zřídilo šest profesních organizací, činnost směřuje i k podpoře mladých umělců.

Regiony
Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů podpořila speciálním pátečním koncertem dárce krve ze Zlínského kraje, kteří měli vstup zdarma. V rámci večera zazněly melodie z filmů Hvězdné války, Tenkrát na Západě, Piráti z Karibiku a dalších. Filharmonii Bohuslava Martinů řídil dirigent Jakub Klecker. Podobnou akci na podporu dárcovství krve pořádala filharmonie poprvé. Členové orchestru chtějí začít pravidelně dávat krev, poprvé tak učiní ve čtvrtek 12. listopadu.

Filharmonie Bohuslava Martinů (foto kc-zlin.cz)
Filharmonie Bohuslava Martinů (foto kc-zlin.cz)

Do zákulisí Janáčkova divadla v Brně nahlédli návštěvníci v pátek večer. Akce nazvaná Otevřený dům byla připomínkou padesátého výročí dostavby monumentální budovy. Na trase prohlídky byla připravena řada hudebních a tanečních překvapení, která přiblížila tvorbu Leoše Janáčka a dalších brněnských skladatelů. Lidé také nahlédli přímo do zkušebního procesu baletních a operních inscenací. Akce Otevřený dům pokračovala ještě v sobotu do jedné hodiny odpoledne.

Otevřený dům - ND Brno (foto FB NdB)
Otevřený dům – ND Brno (foto FB NdB)

Dirigent Jakub Hrůša se stal v sobotu prvním držitelem Ceny Sira Charlese Mackerrase. Ocenění pojmenované po slavném dirigentovi a propagátorovi české hudby začala s desetiletou periodicitou udělovat Nadace Leoše Janáčka. Jakub Hrůša cenu získal díky významným uměleckým výsledkům včetně symfonické a operní interpretace Janáčkových děl. Sir Charles Mackerras odkázal nadaci výnosy z užití svých audio a video nahrávek českých skladatelů. Správní rada se rozhodla peníze využít na založení ceny určené mladým dirigentům do čtyřiceti let. S oceněním je spjatá odměna 80.000 korun. Nadace udělí Mackerrasovu cenu vždy v roce končícím číslem pět. Cenu převzal Jakub Hrůša v sobotu v Janáčkově divadle v Brně při repríze Janáčkovy opery Její pastorkyňa.

kalendářVýročí
Před dvaceti lety, 12. listopadu 1995, zemřel dlouholetý tenorista Opery pražského Národního divadla Rudolf Vonásek (narozený 11. března 1914). Uměleckou dráhu začal v roce 1941 ve sboru olomoucké opery, kde posléze začal dostávat sóla, stejně jako i v Brně.  V roce 1945 se stal sólistou Opery 5. května, po sloučení s Národním divadlem působil na první scéně dlouhá tři desetiletí. Zpíval sice původně prvooborové role, jako například Dona José, jeho doménou se ale brzy stal buffo obor a úlohy charakterní. Byl výtečným Vaškem i Principálem či Monostatem.

 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat