Předprodej vstupenek na Pardubické hudební jaro zahájen

Mezinárodní hudební festival Pardubické hudební jaro vstupuje do své třicáté deváté sezony. Dramaturgie ročníku 2017 nabídne rozmanitou škálu koncertů, operních a baletních představení, jazzu, etna a crossoverových projektů. Vstupenky na festivalové pořady lze koupit už nyní. Právě dnes byl totiž spuštěn jejich předprodej.

Festival Pardubické hudební jaro se koná již od roku 1978. Od roku 2013 je jeho pořadatelem společnost Barocco sempre giovane. Festival je členem Asociace hudebních festivalů ČR a Evropské asociace hudebních festivalů EFA. Tradičně představuje špičkové tuzemské i zahraniční umělce, nabízí široké spektrum hudby všech slohů, žánrově je zaměřen především na klasickou hudbu. Na své si přijdou i příznivci jazzu, etna a crossoverových projektů.

Třicátý devátý festival Pardubické hudební jaro 2017 zahájí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Ondrejem Lenárdem a fenomenálním mladým českým houslistou Janem Mráčkem. Zazní houslový koncert P. I. Čajkovského a Dvořákova Symfonie e moll „Novosvětská“. Tomuto Slavnostnímu zahajovacímu koncertu bude předcházet „Prolog festivalu“ 14. února v Multifunkčním centru v Hlinsku s Evou Urbanovou, Filharmonií Hradec Hrálové a dirigentem Davidem Švecem. Program koncertu, složený ze slavných operních árií a předeher, zazní opět na Závěrečném koncertu festivalu v neděli 14. května v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích.

Dále se může těšit festivalové publikum na Verdiho La traviatu, Rossiniho Lazebníka sevillského, balet Spartakus A. Chačaturjana, koncert s názvem „Rod Stammiců a Pardubice“, na setkání s Václavem Hudečkem, Dagmar Peckovou, Davidem Ebenem a Schola Gregoriana Pragensis, varhaníkem Alešem Bártou a sopranistkou Olgou Jelínkovou, rakouským klavíristou Paulem Guldou a orchestrem Ciganski Diabli, nizozemským souborem Collegium Musicum Den Haag, nesmrtelným Laco Deczi & Celula New York, vydat se po stopách Freddie Mercuryho s crossoverovým pořadem Queen symphonic atd.

Jedenáct koncertů, operních a baletních představení se uskuteční v Pardubicích, dalších 12 v koncertních sálech, divadlech a památkových objektech v Chrudimi, Hlinsku, Přelouči, Heřmanově Městci, Sezemicích, Vysokém Mýtě, Luži, Kameničkách a v Kolíně.

Kromě domácích účinkujících se představí umělci z Rakouska, Nizozemska, Spojených států, Ruska, Bulharska a Slovenska.

Josef Krečmer, umělecký ředitel festivalu

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]