Nechte se unést hudbou. Filharmonie Brno zve na violoncellový koncert Matthewa Barleyho, britského sólistu sezony

Ve čtvrtek 19. a v pátek 20. ledna se v Besedním domě uskuteční koncert Ze sálu do chrámu. Hlavní hvězdou bude sólista letošní sezony Filharmonie Brno, britský violoncellista Matthew Barley. Začátky koncertů jsou vždy v 19.30 a lístky jsou k dostání v předprodeji v Besední ulici a na webových stránkách Filharmonie Brno.

„V první polovině večera se Besední dům představí jako koncertní sál, v druhé pak jako iluze sakrálního prostoru vytvořená pro provedení meditativní duchovní skladby Sira Johna Tavenera. Tavener patří do okruhu několika skladatelů, které lze označit za skutečné „hvězdy“ současné vážné hudby. Do povědomí se dostal hned na začátku své kariéry i díky podpoře Johna Lennona. Jeho tvorbu ovlivnil přijatý pravoslavný křest, jak je patrné i ve skladbě The Protecting Veil (Pokrov přesvaté Bohorodice), která však nese i silné vlivy indické hudby. Tato skladba bude v podání Matthewa Barleyho jistě velkým meditativním zážitkem,“ uvádí dramaturg Vítězslav Mikeš.

Ze sálu do chrámu
Na programu koncertu budou vedle Tavenerovy skladby další tři díla: Mendelssohnova předehra Hebridy, inspirovaná skladatelovou návštěvou Fingalovy jeskyně na skotském ostrově Staffa, Šostakovičův písňový cyklus na texty britských básníků a Dvorské tance Benjamina Brittena z opery Gloriana, která vznikla při příležitosti korunovace Alžběty II. Vše pod taktovkou dirigenta Roberta Kružíka, který je nejen v Brně známý také jako vynikající violoncellista.

Kdo je Matthew Barley?
Hudební aktivity sympatického Brita prakticky neznají zeměpisných, společenských či stylových hranic. Zahrnují sólovou a komorní hru, improvizaci, komponování, edukaci, nadžánrové nebo neotřelé komunitní projekty. Jako sólista vystoupil ve více než padesáti zemích světa a koncertoval například s BBC Philharmonic, Královským skotským národním orchestrem, vídeňskými rozhlasovými symfoniky nebo melbournskými a novozélandskými symfoniky. V současnosti úzce spolupracuje s komorním orchestrem City of London Sinfonia. „Je nám velkou ctí, že v 61. sezoně můžeme pana Barleyho přivítat i na brněnském pódiu. S našimi filharmoniky je skvěle sehraný, což ukázal v prosinci v Janáčkově divadle při české premiéře multimediálního koncertu čínského skladatele Tan Duna. S Filharmonií Brno se letos objeví ještě jednou, a to v květnu během populárního violoncellového koncertu anglického klasika Edwarda Elgara,“ říká Marie Kučerová, ředitelka Filharmonie Brno.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]