Opera PLUS
  • Recenze
  • Rozhovory
  • Zprávy
  • Chystá se
  • Tanec
  • Inzerce
  • Operní panorama
  • Soutěže
    • Výherci soutěží
  • Encyklopedie
  • O nás
  • Více
    • Album týdne
    • Čtenářský blog
    • Filmová Hudba
    • Klasika
    • Lifestyle
    • Osobnosti
    • Portréty
    • Postřehy
    • Publicistika
    • Seznamte se
    • Soudobá Hudba
    • Stará Hudba
    • Týden s Tancem
Čtení Filharmonie Brno na cestách: Kimchi a kuře stokrát jinak
sdílejte:
Opera PLUSOpera PLUS
Font ResizerAa
Mobilní menu Opera PLus
  • Recenze
  • Rozhovory
  • Zprávy
  • Chystá se
  • Tanec
  • Inzerce
  • Operní panorama
  • Soutěže
  • Encyklopedie
  • O nás
    • Album týdne
    • Čtenářský blog
    • Filmová Hudba
    • Lifestyle
    • Osobnosti
    • Portréty
    • Publicistika
    • Seznamte se
    • Soudobá Hudba
    • Stará Hudba
    • Klasika
    • Postřehy
    • Týden s tancem
Napište nám
data-width="" data-height="" data-small-header="false" data-adapt-container-width="true" data-hide-cover="false" data-show-facepile="true">
Opera PLUS
Připojte se k největší komunitě klasické hudby Přihlásit se
Sledujte nás
© Opera PLUS 2025 - Všechna práva vyhrazena
Chystá seHudbaPublicistikaZe světa

Filharmonie Brno na cestách: Kimchi a kuře stokrát jinak

Gastronomie. Jeden z klíčových zážitků každého turné, tady i toho našeho aktuálního jihokorejského. Začalo to letadlovou verzí slavného korejského pokrmu bibimbap: bílá dušená rýže s hovězím na plátky a pár dalšími ingrediencemi, to vše s pálivou pastou z fermentovaných chilli papriček a rýže. Jednoduché, lehce pikantní, excelentní!

Pavel Šindelář
Publikováno 05/10/2024
sdílejte:
3 minut čtení
sdílejte:
Smažené kuře (zdroj Filharmonie Brno)
Smažené kuře (zdroj Filharmonie Brno)

S ochutnáváním místních specialit jsme začali hned při hotelové snídani v Soulu. Čekaly nás na páře vařené plněné asijské knedlíčky nebo přímo před námi připravené nudle ve vývaru se zeleninou, mungo klíčky a cibulí. A pochopitelně národní poklad kimchi a jeho nejrůznější variace (ředkve, celé stonky, zelené listy, a další rostliny pro které nemáme v indoevropských jazycích slovo). Kimchi je kvašené čínské zelí doplněné různou další zeleninou (mrkev, jarní cibulka, česnek, zázvor) ochucené krevetovou pastou a čili vločkami. Je to zdravé, je to pálivé, je to osvěžující a v Koreji je to všudypřítomné.

Kuře stokrát jinak

Oblíbenou menší pochoutkou je ve zdejších restauracích například hromada čerstvě usmažených kuřecích kousků, které se před podáváním ještě za horka obalí v sladko-pálivé fermentované omáčce a posypou sezamem. Často narazíte i na kimbap, který si mnoho lidí plete se sushi, protože stejně jako v případě varianty maki jde o rýži obalenou řasou nori, ale náplň se zásadně liší. Syrovou rybu a čerstvou zeleninu nahrazují různé šunky, tepelně upravená masa, vajíčko, nakládaná zelenina i různé omáčky. A před posledním koncertem v Andongu jsme na místní tržnici povečeřeli zdejší specialitu. Celé kuře nasekané na kousky dušené na velkém ohni v pánvi v silném vývaru s paprikami, brambory, mrkví a skleněnými nudlemi. Dobrota pro alespoň trojici zdatných jedlíků. A k tomu jako příloha? Pochopitelně kimchi!

Ugriluj si sám

Někdy je ale i na turné čas sednout si na pořádnou večeři s kolegy, a to pak je ideální korejské barbecue. Uprostřed stolu v restauraci je díra, kam číšník umístí gril s dřevěným uhlím a nad ní zařízení na odsávání kouře. Dostanete do ruky nůžky a kopec syrových potravin: maso, mořské plody, zeleninu, houby, tofu… Vše si opékáte sami a také sami porcujete a servírujete spolustolovníkům a zapíjíte třeba slabou národní pálenkou Soju, která se pije po litrech. Pokud byste chtěli tuto společensko-gastronomickou událost zažít, nemusíte ani do Koreje. V Brně takový podnik provozují vietnamští majitelé ve Slatině a nedávno vyrostl další i na ulici Veveří.

Když není čas na posezení u grilu, vezmete za vděk alespoň miskou vývaru s nudlemi nebo zabijačkovým sortimentem v mléčně bílém nebo rudě pálivém vývaru. Do jelítek tu místo krup dávají skleněné nudle, ke všemu servírují kimchi, syrové chilli papričky, pastu se sójových bobů a různé omáčky.

Korejské jídlo, neidentifikováno (zdroj Filharmonie Brno)
Korejské jídlo, neidentifikováno (zdroj Filharmonie Brno)
Nasekané celé kuře v omáčce (zdroj Filharmonie Brno)
Nasekané celé kuře v omáčce (zdroj Filharmonie Brno)
Hotelová snídaně - bez nudlí to nejde (zdroj Filharmonie Brno)
Hotelová snídaně – bez nudlí to nejde (zdroj Filharmonie Brno)
Korejské BBQ (zdroj Filharmonie Brno)
Korejské BBQ (zdroj Filharmonie Brno)
Kimbap - neplést se sushi (zdroj Filharmonie Brno)
Kimbap – neplést se sushi (zdroj Filharmonie Brno)
Kolik bodů by asi dostal při hodnocení na leteckém fóru tento letadlový bibimbap (zdroj Filharmonie Brno)
Kolik bodů by asi dostal při hodnocení na leteckém fóru tento letadlový bibimbap (zdroj Filharmonie Brno)
Smažené kuře (zdroj Filharmonie Brno)
Smažené kuře (zdroj Filharmonie Brno)
TémataFilharmonie BrnoSEZ
Sdílet článek
Facebook email zkopíruj odkaz vytisknout
sdílejte:
Předchozí článek Ilustrační foto (zdroj Maugein Accordéons) Po 105 letech končí poslední francouzský výrobce akordeonů
Další článek Soňa Godarská (zdroj Ostravský divadelní archív) Výsledky Cen Thálie 2024
0 0 hlasy
Ohodnoťte článek
Odebírat
Přihlášení
Upozornit na
guest
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opera PLUSOpera PLUS
Sledujte nás
© 2025 Opera PLUS
wpDiscuz
Vítejte zpět!

Přihlášení k účtu

Username or Email Address
Password

Zapomenuté heslo?

Not a member? Sign Up