Filharmonie Brno na cestách: Kimchi a kuře stokrát jinak

Gastronomie. Jeden z klíčových zážitků každého turné, tady i toho našeho aktuálního jihokorejského. Začalo to letadlovou verzí slavného korejského pokrmu bibimbap: bílá dušená rýže s hovězím na plátky a pár dalšími ingrediencemi, to vše s pálivou pastou z fermentovaných chilli papriček a rýže. Jednoduché, lehce pikantní, excelentní!
Smažené kuře (zdroj Filharmonie Brno)
Smažené kuře (zdroj Filharmonie Brno)

S ochutnáváním místních specialit jsme začali hned při hotelové snídani v Soulu. Čekaly nás na páře vařené plněné asijské knedlíčky nebo přímo před námi připravené nudle ve vývaru se zeleninou, mungo klíčky a cibulí. A pochopitelně národní poklad kimchi a jeho nejrůznější variace (ředkve, celé stonky, zelené listy, a další rostliny pro které nemáme v indoevropských jazycích slovo). Kimchi je kvašené čínské zelí doplněné různou další zeleninou (mrkev, jarní cibulka, česnek, zázvor) ochucené krevetovou pastou a čili vločkami. Je to zdravé, je to pálivé, je to osvěžující a v Koreji je to všudypřítomné.

Kuře stokrát jinak

Oblíbenou menší pochoutkou je ve zdejších restauracích například hromada čerstvě usmažených kuřecích kousků, které se před podáváním ještě za horka obalí v sladko-pálivé fermentované omáčce a posypou sezamem. Často narazíte i na kimbap, který si mnoho lidí plete se sushi, protože stejně jako v případě varianty maki jde o rýži obalenou řasou nori, ale náplň se zásadně liší. Syrovou rybu a čerstvou zeleninu nahrazují různé šunky, tepelně upravená masa, vajíčko, nakládaná zelenina i různé omáčky. A před posledním koncertem v Andongu jsme na místní tržnici povečeřeli zdejší specialitu. Celé kuře nasekané na kousky dušené na velkém ohni v pánvi v silném vývaru s paprikami, brambory, mrkví a skleněnými nudlemi. Dobrota pro alespoň trojici zdatných jedlíků. A k tomu jako příloha? Pochopitelně kimchi!

Ugriluj si sám

Někdy je ale i na turné čas sednout si na pořádnou večeři s kolegy, a to pak je ideální korejské barbecue. Uprostřed stolu v restauraci je díra, kam číšník umístí gril s dřevěným uhlím a nad ní zařízení na odsávání kouře. Dostanete do ruky nůžky a kopec syrových potravin: maso, mořské plody, zeleninu, houby, tofu… Vše si opékáte sami a také sami porcujete a servírujete spolustolovníkům a zapíjíte třeba slabou národní pálenkou Soju, která se pije po litrech. Pokud byste chtěli tuto společensko-gastronomickou událost zažít, nemusíte ani do Koreje. V Brně takový podnik provozují vietnamští majitelé ve Slatině a nedávno vyrostl další i na ulici Veveří.

Když není čas na posezení u grilu, vezmete za vděk alespoň miskou vývaru s nudlemi nebo zabijačkovým sortimentem v mléčně bílém nebo rudě pálivém vývaru. Do jelítek tu místo krup dávají skleněné nudle, ke všemu servírují kimchi, syrové chilli papričky, pastu se sójových bobů a různé omáčky.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments