Filharmonie Brno poprvé v kritické edici uvedla Gilgameše

Filharmonie Brno ve čtvrtek večer jako první orchestr na světě uvedla kritickou edici Eposu o Gilgamešovi od Bohuslava Martinů. Zároveň jako první české těleso nastudovala velkolepé dílo v anglickém originále. Páteční druhý koncert v Janáčkově divadle natočí Česká televize.

Martinů chtěl, aby se sólisté a sbor v Eposu o Gilgamešovi mohli pohybovat, činit gesta a kroky, které vytvoří iluzi děje. Při světové premiéře díla v roce 1958 v Basileji však ideu neprosadil. Dirigent Epos o Gilgamešovi rozpohybovat nechtěl a nastudoval dílo jako koncertní oratorium.

Brněnské provedení díla je pokusem oživit ideu poloscénického zpracování. Úkolu se režisérsky zhostil Radim Vizváry s mimem Lukášem Šimonem. Na koncertu se podílela více než sto umělců – kromě orchestru také sbor, vypravěč a sólisté jako Adam Plachetka a Adriana Kohútková.

Martinů, od jehož smrti letos uplynulo padesát pět let, napsal Epos o Gilgamešovi při pobytu na jihu Francie. Při kompozici použil světově uznávaný překlad do alžbětinské angličtiny.

Dílo, které je starší než Bible, jej fascinovalo svou aktuálností. Hledá totiž odpovědi na otázky přátelství, lásky a smrti. „Přes mocný pokrok, který jsme udělali v technice a průmyslu, shledal jsem, že se nezměnily city a otázky, které člověkem hýbají,” napsal Martinů o eposu.

Foto Filharmonie Brno

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]