Kuřecí? Hovězí? Nebo něco sladkého?
„Drama, drama, drama! Italské jídlo je jako opera.“ Zvolal kdysi jeden restauratér. Není proto ani překvapením, že operní skladatelé a také operní zpěváci po sobě zanechali nejenom dodnes uváděný bohatý hudební repertoár či nahrávky, ale také neobvyklé kulinářské speciality.
Louisa Tetrazzini (1871-1940) byla italská dramatická sopranistka z Florencie. Na samém počátku 20. století přesídlila do San Franciska a to s jediným cílem: Zpívat. Její dodnes vzpomínané představení byl jakýsi impromptu koncert na otevřeném prostranství. Konal se na rohu ulic Market a Kearny na Štědrý den roku 1910 za přítomnosti dvou až tříset tisíc tehdejších obyvatel města San Francisco.
Nikdo se tehdy nedivil, že tato dáma si ráda a často pochutnala na dobrém jídle v hojném množství. Nejlepší kuchaři města ji zbožňovali a podle tradované historky pro ni někdy kolem roku 1912 šéfkuchař jménem Arbogast z Hotelu Palace v ulici Market (hotel dodnes existuje a je součástí hotelového řetězce Starwood) vytvořil kreaci, nazývanou „Chicken Tetrazzini“ (Kuře Tetrazzini). Podle jiné legendy tahle lahůdka vznikla snahou šéfkuchaře Pavaniho v newyorském hotelu Knickerbocker roku 1912. Signora Tetrazzini pobývala v hotelu Palace dlouho a opakovaně a některé prameny trochu škodolibě uvádějí, že si ráda dopřávala více než jednu porci tohoto jídla. A tak její legenda žije dál!
„Tetrazzini“ je typické americké jídlo, jehož základ obyčejně tvoří drůbeží nebo rybí maso, houby, mandle, máslo nebo smetana, parmezán a je ochuceno vínem nebo cherry a vývarem ze zeleniny (cibule, celer, mrkev). Servíruje se na horkých špagetách ozdobených citronem a petrželkou. Na talíř je možné na ozdobu přidat ještě mandle i parmezán. Žádný původní unikátní recept se nezachoval. Dodnes je toto jídlo nabízeno v mnoha obměnách a je oblíbeno zejména v Kalifornii. Nedávno se jeden šéfkuchař v San Francisku rozhodl posunout jídlo „o krok dál“ a přidat do něj místní sezónní ingredience, jako jsou fazole fava, loupaný hrách, chřest a krůtí párek. Prý aby jídlu přibyla „duše“. Je to jistě dietní pohroma, ale Signora Luisa by za takovou večeři nepochybně ráda zazpívala z plných plic.


Vznik stále slavného pokrmu „Tournedo Rossini“ se váže ke Café Anglais, dnes už zaniklé kavárně v Paříži. Říká se, že sám Rossini si přál, aby „jeho“ jídlo bylo pokaždé připravováno přímo před jeho zraky. Francouzský šéfkuchař už měl podobných stálých připomínek dost a chtěl to vzdát, když Rossini zvolal: “Et alors, tournez le dos.” (Tak se k tomu obraťte zády.) A dodnes legendární pokrm byl na světě!


Dobrou chuť s operou!
Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky
[mc4wp_form id="339371"]