Nejnovější výzkumy: Beethovena neotrávilo olovo

Už nějaký ten pátek se mělo za to, že Ludwig van Beethoven zemřel na otravu olovem. Tato teorie byla preferována v roce 2005, kdy ve vzorcích Beethovenových vlasů bylo nalezeno extrémně vysoké množství olova. Teorii podpořilo i to, že skladatel velmi rád a často pil levné švestkové víno (v 19. století velmi oblíbený kvašený nápoj) z cínových korbelů. Domněnku zvěrohodňovaly i dobové záznamy, podle kterých byl skladatel často podrážděný, trpěl bolestmi hlavy a měl časté záchvaty dušnosti. To všechno mohly právě být příznaky symptomatické otravy olovem.

 
Výzkumný tým z Mount Sinai School of Medicine v New Yorku však zveřejnil právě v těchto dnech výsledky výzkumu, které naznačují, že množství olova v Beethovenově těle v době jeho smrti nebylo tak velké, aby mohlo být příčinou jeho smrti. Testy, které byly provedeny na fragmentech skladatelovy lebky pomocí rentgenové fluorescence, prokázaly, že obsah olova v kostech lebky skladatele není vyšší, než je obvyklé. Dr. Andrew Todd, spoluautor studie, uvedl, že devadesát pět procent olova v těle dospělého člověka je uloženo v kostech, kde zůstává po celá léta, dokonce i po smrti . Jedním z možných vysvětlení pro vysoké hladiny olova v minulosti nalezené v Beethovenových vlasech je, že byl léčen mastmi s vysokým obsahem tohoto prvku, který tehdejší medicína používala k léčení prakticky všech nemocí. To ale nebylo příčinou jeho smrti. Tým, který v těchto dnech vyloučil otravu olovem prohlásil, že daleko pravděpodobnější se jeví ischemická choroba srdeční, kterou Beethoven trpěl, a na kterou zemřel. Tento daleko méně kuriózní důvod smrti slavného skladatele pravděpodobně ukončí teorie a spekulace o tom, kdo všechno z jeho soků mohl Beethovena olovem otrávit.

zdroj: internet

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat