Nejnovější výzkumy: Beethovena neotrávilo olovo

Už nějaký ten pátek se mělo za to, že Ludwig van Beethoven zemřel na otravu olovem. Tato teorie byla preferována v roce 2005, kdy ve vzorcích Beethovenových vlasů bylo nalezeno extrémně vysoké množství olova. Teorii podpořilo i to, že skladatel velmi rád a často pil levné švestkové víno (v 19. století velmi oblíbený kvašený nápoj) z cínových korbelů. Domněnku zvěrohodňovaly i dobové záznamy, podle kterých byl skladatel často podrážděný, trpěl bolestmi hlavy a měl časté záchvaty dušnosti. To všechno mohly právě být příznaky symptomatické otravy olovem.

 
Výzkumný tým z Mount Sinai School of Medicine v New Yorku však zveřejnil právě v těchto dnech výsledky výzkumu, které naznačují, že množství olova v Beethovenově těle v době jeho smrti nebylo tak velké, aby mohlo být příčinou jeho smrti. Testy, které byly provedeny na fragmentech skladatelovy lebky pomocí rentgenové fluorescence, prokázaly, že obsah olova v kostech lebky skladatele není vyšší, než je obvyklé. Dr. Andrew Todd, spoluautor studie, uvedl, že devadesát pět procent olova v těle dospělého člověka je uloženo v kostech, kde zůstává po celá léta, dokonce i po smrti . Jedním z možných vysvětlení pro vysoké hladiny olova v minulosti nalezené v Beethovenových vlasech je, že byl léčen mastmi s vysokým obsahem tohoto prvku, který tehdejší medicína používala k léčení prakticky všech nemocí. To ale nebylo příčinou jeho smrti. Tým, který v těchto dnech vyloučil otravu olovem prohlásil, že daleko pravděpodobnější se jeví ischemická choroba srdeční, kterou Beethoven trpěl, a na kterou zemřel. Tento daleko méně kuriózní důvod smrti slavného skladatele pravděpodobně ukončí teorie a spekulace o tom, kdo všechno z jeho soků mohl Beethovena olovem otrávit.

zdroj: internet

Mohlo by vás zajímat


Komentáře. Respektujte prosím pravidla diskuze.

Please Login to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Upozornit na