Opravdu se vším všudy prožitý večer
Ne, ne. Nebudu psát o špičkovém baletním či operním představení, ani o koncertu symfonické hudby zahraném tak, že se vám chvěje každá buňka v těle. Nebudu psát ani o veselém silvestrovském Netopýrovi. Chtěl bych se s vámi na závěr roku podělit o něco, co v našich zemích kdysi patřilo a v zemích okolních stále ještě patří k dokonale prožitému večeru, plnému krásných zážitků z hudby.
Tak, jak se hudební divadlo vyvíjelo, od rytířské zábavy přes dvorní radovánky až po velké hudební večery, tak se měnila i společnost, pro kterou bylo hudební divadlo určeno. Ve středověku kejklíři a hudebníci zpestřovali zábavu při hostinách po rytířských zápasech. Renesanční loutny a balet doprovázel zahradní slavnosti a plesy. První barokní opery se psaly na objednávku dvora pro slavnosti, na kterých se stoly prohýbaly vybranými delikatesami. Ano, hudební produkce odjakživa doprovázely jiné společenské události. Při nich se skoro vždy jedlo, pilo i jinak hodovalo. A bývalo to většinou tak, že hudební dílo bylo jen doprovodem hlavní události, jejíž hlavním hřebem byl právě hostina. Gurmánský zážitek se spojil s uměleckým.
Před časem jsem byl svědkem zajímavého počinu jednoho holandského souboru, zabývajícího se starou hudbou. Nastudovali a provedli starou hudební frašku přímo mezi hosty vybrané restaurace uprostřed amsterdamského přístavu. Při večeři bylo tak hostům servírováno nejen pětichodové menu, ale i skvělý hudební zážitek. Hrálo a zpívalo se – stejně jako na sklonku renesance, kdy hudební dílo vzniklo – přímo mezi stoly při hostině. I u nás bývaly divadelní kavárny a buffé součástí větších divadel, leč nádech čehokoliv kultivovaného a výjimečného vedl komunisty k tomu, že to označili za buržoazní přežitek a zlikvidovali. A tak máme jen pultíky s limonádou a malým pivem, kde chvatně servírující studentík vybírá drobné za Mattonku a my ji ve stoje hltavě pijeme, abychom to stihli, než za čtvrt hodiny skončí přestávka. Když se hraje bez přestávky, máme většinou smůlu a nedostaneme ani ten doušek svěží minerálky. No a po představení honem utíkáme do šatny a rychle na tramvaj. Většinou nemáme kde se v divadelních prostorech zastavit a o prožitém zážitku popřemýšlet.
Je to škoda, vždyť dobrý gurmánský zážitek posiluje ten umělecký a u skleničky dobrého vína se o hudbě dobře nejenom debatuje.
Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky
[mc4wp_form id="339371"]