Štefan Margita trochu jinak

Když vaří múzy – nová kniha, mapující svět klasické hudby skrze výrazné interprety, jejich vzpomínky a v neposlední řadě i vztah k vaření a jídlu jako takovému. Její autorka, Jitka Novotná, přibližuje jednotlivé protagonisty v miniseriálu, určeném pro naše Kuloáry.
*** 

Asi poprvé jsme spolu natáčeli u příležitosti jeho koncertu na Pražském jaru 2010. K rozhovoru nás naprosto samozřejmě pozval k sobě domů. Celý štáb srdečně přivítal (byť z něj tehdy osobně znal jen režiséra Martina Kubalu), choval se jako vynikající hostitel a ani náznakem neprojevil rozmrzelost nad časem, který nám věnoval, třebaže věděl, že výsledkem bude drobný publicistický šot.Přátelskost a „slunečné rozpoložení“ ho neopustily při žádném z dalších setkání. Poslední se odehrálo docela nedávno, v Berlíně, před znovuuvedením Janáčkovy opery Z mrtvého domu. S televizním týmem jsme tam nemohli chybět. Sešli jsme se v umělcově pronajatém apartmá. Vkusně ho zútulnil vánoční dekorací, na stole se lákavě vyjímala parmská šunka i láhev špičkového šampaňského. Gróf Štefan, proběhlo mi v tu chvíli hlavou. Pokolikáté už?

Tuším, že jako muž zrozený ve znamení Lva skrývá i jiné polohy a ty bych, upřímně, zakusit nechtěla. Ale dosud jsem ho myslím nerozzlobila. A pokud, tak jen jednou, zlehka – když jsem žádala o rozhovor do knihy o vaření. Dlouho váhal, možná se cítil i nemile zaskočen… Proč mluvit o jídle, když se právě vrátil z Metropolitní opery, kde s úspěchem ztvárnil Logeho ve Wagnerově Zlatu Rýna?! Pak mi ale dal šanci a možná mě i zpětně ospravedlnil – vždyť přes jídlo jsme putovali od New Yorku přes Košice do Milána, Prahy, Mnichova, Amsterodamu… a zase zpět za velkou louži.

Ocitli jsme se na večírku u dobré duše Metropolitní opery Sissi Strauss a potkali se tady s Kiri Te Kanawou, Natalií Dessay, Annou Netrebko nebo Jonasem Kaufmannem. Nahlédli jsme pod pokličku maďarských hospodyň i Hany Zagorové. (Mimochodem, její vanilkové rohlíčky přivádějí právě nyní, v čase adventu, nejednu zdatnou cukrářku k přehodnocení dosud používaných receptů.) O La Scale jsme se dozvěděli i to, co by možná fanouškovi, okouzlenému velkým jménem a úctyhodnou tradicí, mohlo zůstat utajeno. Na druhou stranu, všichni jsme zvědaví, ne? Což mi připomíná, že jistě nepohrdnete historkou o jedné báječné ostudě, která se odehrála v Amsterodamu za přítomnosti samotné královny Beatrix.Stěžejní otázka závěrem. Vaří i pan tenorista? Žasněte a divte se, ano! A dokonce nám prozradí recept na špagety, který získal od kantýnské z La Scaly.

www.kdyzvarimuzy.cz

Foto Andrea Filičková

Související články


Napsat komentář