Štefan Margita trochu jinak

Když vaří múzy – nová kniha, mapující svět klasické hudby skrze výrazné interprety, jejich vzpomínky a v neposlední řadě i vztah k vaření a jídlu jako takovému. Její autorka, Jitka Novotná, přibližuje jednotlivé protagonisty v miniseriálu, určeném pro naše Kuloáry.
*** 

Asi poprvé jsme spolu natáčeli u příležitosti jeho koncertu na Pražském jaru 2010. K rozhovoru nás naprosto samozřejmě pozval k sobě domů. Celý štáb srdečně přivítal (byť z něj tehdy osobně znal jen režiséra Martina Kubalu), choval se jako vynikající hostitel a ani náznakem neprojevil rozmrzelost nad časem, který nám věnoval, třebaže věděl, že výsledkem bude drobný publicistický šot.Přátelskost a „slunečné rozpoložení“ ho neopustily při žádném z dalších setkání. Poslední se odehrálo docela nedávno, v Berlíně, před znovuuvedením Janáčkovy opery Z mrtvého domu. S televizním týmem jsme tam nemohli chybět. Sešli jsme se v umělcově pronajatém apartmá. Vkusně ho zútulnil vánoční dekorací, na stole se lákavě vyjímala parmská šunka i láhev špičkového šampaňského. Gróf Štefan, proběhlo mi v tu chvíli hlavou. Pokolikáté už?

Tuším, že jako muž zrozený ve znamení Lva skrývá i jiné polohy a ty bych, upřímně, zakusit nechtěla. Ale dosud jsem ho myslím nerozzlobila. A pokud, tak jen jednou, zlehka – když jsem žádala o rozhovor do knihy o vaření. Dlouho váhal, možná se cítil i nemile zaskočen… Proč mluvit o jídle, když se právě vrátil z Metropolitní opery, kde s úspěchem ztvárnil Logeho ve Wagnerově Zlatu Rýna?! Pak mi ale dal šanci a možná mě i zpětně ospravedlnil – vždyť přes jídlo jsme putovali od New Yorku přes Košice do Milána, Prahy, Mnichova, Amsterodamu… a zase zpět za velkou louži.

Ocitli jsme se na večírku u dobré duše Metropolitní opery Sissi Strauss a potkali se tady s Kiri Te Kanawou, Natalií Dessay, Annou Netrebko nebo Jonasem Kaufmannem. Nahlédli jsme pod pokličku maďarských hospodyň i Hany Zagorové. (Mimochodem, její vanilkové rohlíčky přivádějí právě nyní, v čase adventu, nejednu zdatnou cukrářku k přehodnocení dosud používaných receptů.) O La Scale jsme se dozvěděli i to, co by možná fanouškovi, okouzlenému velkým jménem a úctyhodnou tradicí, mohlo zůstat utajeno. Na druhou stranu, všichni jsme zvědaví, ne? Což mi připomíná, že jistě nepohrdnete historkou o jedné báječné ostudě, která se odehrála v Amsterodamu za přítomnosti samotné královny Beatrix.Stěžejní otázka závěrem. Vaří i pan tenorista? Žasněte a divte se, ano! A dokonce nám prozradí recept na špagety, který získal od kantýnské z La Scaly.

www.kdyzvarimuzy.cz

Foto Andrea Filičková

Mohlo by vás zajímat


Komentáře. Respektujte prosím pravidla diskuze.

Please Login to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Upozornit na