Jiří Bělohlávek přijímá výzvy

… hodlá bourat předsudky a ohlíží se za letošní koncertní sezonou České filharmonie

Podle Jiřího Bělohlávka je nepochopitelné, že se u nás téměř nehraje Haydnovo Stvoření. Osobně ho živě v Praze neslyšel nikdy. Spekuluje, že je to možná proto, že jde o skladbu velmi náročnou. Oratorium, které patří ve světě k Haydnovým nejhranějším dílům a značnou oblibu si získalo už za života tohoto rakouského skladatele, provede Česká filharmonie během svých letošních posledních abonentních koncertů. Spolu s filharmoniky se představí rovněž tři vynikající pěvci Ruth Ziesak (soprán), Daniel Behle (tenor), Daniel Kotlinski (basbaryton) a Pražský filharmonický sbor.

Podle Bělohlávka se sto osmnáctá koncertní sezona České filharmonie velmi vydařila. S orchestrem vystoupila řada skvělých dirigentů i sólistů, podařily se zahraniční zájezdy a již v červnu spatří světlo světa nahrávka kompletu Dvořákových symfonií.

Jako výzvu sezony příští vnímá šéfdirigent českých filharmoniků především Schönbergovu Zjasněnou noc. Věří však, že se mu společně s filharmoniky podaří zbourat předsudky, které se ke skladbám tohoto autora pojí. Velice se těší na Mahlerovu Symfonii č. 2 Vzkříšení a posluchače zve také na koncerty České filharmonie s celou plejádu špičkových klavíristů. Podívejte se na krátké video.

Foto archiv

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat