V Opavě začal multižánrový festival Bezručova Opava

V Opavě začal 1. září padesátý sedmý ročník multižánrového festivalu Bezručova Opava, který má letos podtitul Návraty ke kořenům. Až do konce září bude pro návštěvníky připraveno šedesát programových bodů a řada doprovodných akcí, které se budou konat na opavském Dolním náměstí. Festival už tradičně nabídne divadelní představení, filmové projekce, koncerty či výstavy. Festival ve svém programu akcentuje celou řadu zajímavých výročí, která souvisí s historií a slavnou minulostí města Opavy,” řekl pořadatel akce Petr Rotrekl. Město si letos připomíná například sedm set devadesát let od první písemné zmínky, dvě stě deset let od položení základního kamene Slezského divadla či dvě stě let od založení Slezského zemského muzea.

Připomeneme si také vklad dvou velkých českých umělců, kterým se podařilo vstoupit do světového kulturního povědomí a kteří by právě letos oslavili sto let – spisovatele Bohumila Hrabala a výtvarníka a básníka Jiřího Koláře. Kořeny však budeme hledat také v židovské kultuře, u renesančních a barokních umělců, u českých skladatelů v rámci Roku české hudby, v hudbě bluesové či v atmosféře a dílech inspirovaných ‘zlatými šedesátými’ léty minulého století,” uvedl Rotrekl.

Festival 1. září ve vestibulu Knihovny Petra Bezruče zahájila fotografická výstava Miroslava Ševčíka nazvaná Tak zraje čas. Dokumentární fotografie zachycují kouzlo opavských fasád i architektonických detailů.

Slavnostně bude festival zahájen 4. září v 17:00 v kostele svatého Václava dvěma fotografickými výstavami Martina Martinčeka a Gabriela Liptáka a výstavou věnovanou odkazu šlechtického rodu Liechtensteinů na Opavsku.

Hosté z Liptovského Mikuláše, s nímž město pojí padesát let partnerské spolupráce, se představí uměleckým projektem s názvem Anašim veširim – Lidé a písně, který vzdává poctu židovské komunitě z Liptova.

Bezručova Opava patří k nejstarším kulturním festivalům v zemi. Od roku 1958 nese jméno nejznámějšího opavského rodáka Vladimíra Vaška alias Petra Bezruče, který se proslavil zejména poezií sociálního protestu ve Slezských písních.

Foto archiv

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]