Roman Janál trochu jinak

Když vaří múzy – nová kniha, mapující svět klasické hudby skrze výrazné interprety, jejich vzpomínky a v neposlední řadě i vztah k vaření a jídlu jako takovému. Její autorka, Jitka Novotná, přibližuje jednotlivé protagonisty v miniseriálu, určeném pro naše Kuloáry.
***

Jídlo je pro mě (jako pro všechny – a pro chlapy zejména!) stimulací i motivací.“ Uznejte, že taková věta představovala slibnou startovací čáru pro počínající rozhovor. Přitom ji vyslovil člověk, jenž ve mně zpočátku budil dojem poněkud nepřístupného, do sebe uzavřeného a vůči vyšším sférám otevřeného umělce. Ale jak Roman Janál říká, „jídlo, to je nádhera, láska, vášeň; jídlo je i záležitost duchovní a oduševnělá, to si určitě pěkně popovídáme.“ Popovídali!Kořeny má na Slovensku a kromě tamní kuchyně „čuchnul“ také k pokrmům maďarským: perkelt, šulánky s mákem a máslem, zelené papriky plněné poctivým hovězím masem, luštěninové polévky. A nad tím vším se nesl babiččin zpěv. Ovšem hlas, ten prý zdědil spíš po dědovi, bonvivánovi, oplývajícím jedinečným pěveckým talentem, milovníkovi společenských událostí a vzruchů.  Zpíval leckde a leccos – operetní árie, lidovky, šlágry Slovenského štátu…Na rozdíl od dědečka, vyznavače tvrdého alkoholu, upřednostňuje Roman Janál víno. Jeho zalíbení v královském nápoji se zrodilo v Bulharsku, kde od svých jedenadvaceti studoval zpěv. Jak s odstupem přiznává, bylo už na čase opustit vlídnou domácí péči a zakusit na vlastní kůži realitu života. Koleje skýtaly pozoruhodné příležitosti k poznání kuchyně Mongolců i Vietnamců. Zalíbení v pokrmech hostitelské země provází Romana dodnes. Z výprav na bulharský venkov si jako vůbec nejsilnější zážitek přivezl okouzlení hudbou a tancem, které dokonale korespondovaly s barvitým pohoštěním: nejlepší byly pochoutky z grilu – nejen masa, ale i chobotničky, kalamáry, mušle, rozmanité druhy ryb. Dále karbanátky z jehněčího, telecího, k tomu báječné propečené brambory, samozřejmě posypané čubricou, což je vynikající směs koření, která se používá nejen k masu, ale i do salátů nebo hustých polévek. Mimochodem, ty Bulhaři většinou servírují v bochníku chleba. Na Balkán a jeho obyvatele nedá Roman Janál dopustit: „Tady máme představu, že jsou to na jednu stranu horké hlavy a že naopak v situacích, kdy by měli hbitě jednat, bývají zpomalení. Ale ono to tak není. Balkánci mají svoji hloubku, filozofii a jsou přirozeně inteligentní.“Jestlipak umí pan barytonista, otec tří dětí, přiložit ruku k dílu ve své současné domácnosti? Prý ano! Rád luxuje, leští nábytek, umývá okna. A když se pustí do vaření (což nebývá úplně často), pak nejčastěji připravuje masa na přírodní způsob se spoustou bylinek a koření. Pokud se dílo nevydaří k naprosté spokojenosti, přihodí koření na tzatziki, které každý nedostatek přehluší. S oblibou servíruje i italské pokrmy – nejrůznější druhy těstovin, minestrone. Spolehlivě připraví ryby a náruživě miluje houby.Chcete vědět, kam se za nimi náš špičkový pěvec rozjíždí? Tak to už nalistujete v knize Když vaří múzy.

www.kdyzvarimuzy.cz

Foto Andrea Filičková

Mohlo by vás zajímat


Komentáře. Respektujte prosím pravidla diskuze.

Please Login to comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Upozornit na