Roman Janál trochu jinak

Když vaří múzy – nová kniha, mapující svět klasické hudby skrze výrazné interprety, jejich vzpomínky a v neposlední řadě i vztah k vaření a jídlu jako takovému. Její autorka, Jitka Novotná, přibližuje jednotlivé protagonisty v miniseriálu, určeném pro naše Kuloáry.
***

Jídlo je pro mě (jako pro všechny – a pro chlapy zejména!) stimulací i motivací.“ Uznejte, že taková věta představovala slibnou startovací čáru pro počínající rozhovor. Přitom ji vyslovil člověk, jenž ve mně zpočátku budil dojem poněkud nepřístupného, do sebe uzavřeného a vůči vyšším sférám otevřeného umělce. Ale jak Roman Janál říká, „jídlo, to je nádhera, láska, vášeň; jídlo je i záležitost duchovní a oduševnělá, to si určitě pěkně popovídáme.“ Popovídali!Kořeny má na Slovensku a kromě tamní kuchyně „čuchnul“ také k pokrmům maďarským: perkelt, šulánky s mákem a máslem, zelené papriky plněné poctivým hovězím masem, luštěninové polévky. A nad tím vším se nesl babiččin zpěv. Ovšem hlas, ten prý zdědil spíš po dědovi, bonvivánovi, oplývajícím jedinečným pěveckým talentem, milovníkovi společenských událostí a vzruchů.  Zpíval leckde a leccos – operetní árie, lidovky, šlágry Slovenského štátu…Na rozdíl od dědečka, vyznavače tvrdého alkoholu, upřednostňuje Roman Janál víno. Jeho zalíbení v královském nápoji se zrodilo v Bulharsku, kde od svých jedenadvaceti studoval zpěv. Jak s odstupem přiznává, bylo už na čase opustit vlídnou domácí péči a zakusit na vlastní kůži realitu života. Koleje skýtaly pozoruhodné příležitosti k poznání kuchyně Mongolců i Vietnamců. Zalíbení v pokrmech hostitelské země provází Romana dodnes. Z výprav na bulharský venkov si jako vůbec nejsilnější zážitek přivezl okouzlení hudbou a tancem, které dokonale korespondovaly s barvitým pohoštěním: nejlepší byly pochoutky z grilu – nejen masa, ale i chobotničky, kalamáry, mušle, rozmanité druhy ryb. Dále karbanátky z jehněčího, telecího, k tomu báječné propečené brambory, samozřejmě posypané čubricou, což je vynikající směs koření, která se používá nejen k masu, ale i do salátů nebo hustých polévek. Mimochodem, ty Bulhaři většinou servírují v bochníku chleba. Na Balkán a jeho obyvatele nedá Roman Janál dopustit: „Tady máme představu, že jsou to na jednu stranu horké hlavy a že naopak v situacích, kdy by měli hbitě jednat, bývají zpomalení. Ale ono to tak není. Balkánci mají svoji hloubku, filozofii a jsou přirozeně inteligentní.“Jestlipak umí pan barytonista, otec tří dětí, přiložit ruku k dílu ve své současné domácnosti? Prý ano! Rád luxuje, leští nábytek, umývá okna. A když se pustí do vaření (což nebývá úplně často), pak nejčastěji připravuje masa na přírodní způsob se spoustou bylinek a koření. Pokud se dílo nevydaří k naprosté spokojenosti, přihodí koření na tzatziki, které každý nedostatek přehluší. S oblibou servíruje i italské pokrmy – nejrůznější druhy těstovin, minestrone. Spolehlivě připraví ryby a náruživě miluje houby.Chcete vědět, kam se za nimi náš špičkový pěvec rozjíždí? Tak to už nalistujete v knize Když vaří múzy.

www.kdyzvarimuzy.cz

Foto Andrea Filičková

Související články


Napsat komentář