Uměleckým ředitelem a šéfdirigentem Filharmonie Brno je Dennis Russell Davies. Orchestr povede od příští sezony

Je známý mimořádným rozpětím repertoáru od baroka po soudobou hudbu, odborníci z celého světa ho považují za jednoho z nejinovativnějších a nejodvážnějších dirigentů klasické hudby. Mezi jeho přátele patří mnoho světoznámých skladatelů – Luciano Berio, Heinz Winbeck, Philippe Manoury, Hans Werner nebo například Philip Glass či Michael Nyman. Řídil orchestry po celém světě. A kromě toho je uznávaným pianistou. Dennis Russell Davies. Nový umělecký šéf a šéfdirigent Filharmonie Brno.
Dennis Russell Davies (zdroj commons.wikimedia.org / foto © Benno Hunziker)

S orchestrem poprvé a zatím naposledy spolupracoval letos v květnu, kdy na Pražském jaru provedl Schnittkeho Faustovskou kantátu a Planety Gustava Holsta. Vzájemná jiskra přeskočila téměř okamžitě, následné jednání o spolupráci proběhlo poměrně rychle a Davies se netají tím, že nové angažmá představuje v jeho kariéře poněkud překvapivý vývoj. „Jsem hrdý na to, že mi Filharmonie Brno nabídla, abych se stal jejím uměleckým vedoucím a šéfdirigentem. Velmi rád jsem tuto nabídku přijal. Příležitost objevovat s výbornými muzikanty nádhernou českou hudební současnost i minulost a uvést progresivní Brno do styku s mnoha vynikajícími mezinárodními skladateli a umělci, se kterými jsem měl to privilegium pracovat přes půl století, je vzrušující. A přiznávám, že v mé kariéře je to překvapivý vývoj. Zaujal mě orchestr a také město, které chápe svoji roli v České republice i na mezinárodní scéně, nebojí se být ambiciózní a riskovat. Díky mým americkým kořenům na Středozápadě je mi Morava blízká, a zásluhou toho, že dlouho žiji v Linci, tedy v Horním Rakousku, jsem získal hluboké uznání pro naše společné středoevropské dědictví. Navíc příležitost přispět k rozvoji nového koncertního sálu je výjimečná. Těším se na skvělou hudbu s Filharmonií Brno,“ uvedl Dennis Russell Davies.

Do Brna Dennis Russel Davies přichází z Brucknerova orchestru v Linci a tamní opery, které vedl jako šéfdirigent a hudební ředitel patnáct sezon. Za sebou má přitom osmačtyřicet let v čele orchestrů, oper či festivalů po celém světě. Kromě toho je také vyhledávaným klavíristou, chtějí s ním spolupracovat významné orchestry, skladatelé i interpreti. V Brně bude působit spolu s Heribertem Schröderem, uměleckým poradcem, se kterým ho pojí letitá spolupráce. Společně s dramaturgem Filharmonie Brno Vítězslavem Mikešem a nově jmenovaným stálým hostujícím dirigentem Robertem Kružíkem tedy budou určovat hudební směřování orchestru v následujících letech.

Daviesovo angažmá v Brně velice oceňuje primátor města Petr Vokřál. „Brněnská filharmonie má ambice stát se tělesem světového formátu. Jsem proto velmi rád, že získává posilu zvučného jména, kterou Dennis Russell Davies bezpochyby je. Jeho předchozí angažmá například ve Stuttgartu, Bonnu, Vídni nebo post hlavního dirigenta American Composers Orchestra v New Yorku svědčí o tom, že naše filharmonie získává do svého čela osobnost, světovou špičku v oboru. Přeji panu Dennisi Russell Daviesovi mnoho pracovních úspěchů, inspirující kolektiv, a také aby ve městě Brně zažil a poznal jedinečnou atmosféru. A aby se Brno stalo jeho druhým domovem,“ uvedl Vokřál.

Vedení orchestru se Dennis Russell Davies ujme na čtyři roky počínaje sezonou 2018/2019. Ještě předtím se brněnskému publiku představí v dubnu 2018 na Velikonočním festivalu duchovní hudby, kdy s orchestrem provede Janáčkovu Glagolskou mši, světovou premiéru skladby britského autora Davida Matthewse a Te Deum Arvo Pärta, které ve světové premiéře dirigoval v roce 1985.

Ředitelka Filharmonie Brno označila Dennise Russella Daviese za nejvýznamnější osobnost, se kterou kdy orchestr trvale spolupracoval. „Stále to pro nás zní jako neuvěřitelná zpráva,“ podotkla. Orchestr ve své historii prošel érou klíčových zakladatelských českých osobností jako Břetislav Bakala a František Jílek, obdobím mezinárodního rozhledu s Aldem Ceccatem, Petrem Altrichtrem a Aleksandarem Markovićem a dospěl do fáze zralého tělesa vědomého si svých originálních kořenů a sebevědomě se hlásícího ke všem výzvám dnešního symfonického světa. „K zásadnímu souladu s Maestrem Daviesem došlo symbolicky na festivalu Pražské jaro při provedení dvou velkých děl dvacátého století – Schnittkeho a Holsta. Dennis Russell Davies je šíří svého záběru, uměleckých i životních zkušeností a vztahem k orchestru i každému jeho hudebníkovi ideální volbou pro umělecký rozvoj Filharmonie Brno v období přípravy a vstupu do nového koncertního sálu v roce 2020,“ konstatovala.

Nového uměleckého vedoucího a šéfdirigenta vítají i filharmonici. „Jménem orchestru bych rád vyjádřil veliké nadšení z příchodu pana Daviese. Jedná se o umělce světového formátu, navíc jsme při naší letošní spolupráci poznali jeho mimořádné lidské kvality, kterých si vážíme. Maestrovi přeji, aby se v naší společnosti cítil vždy dobře a těším se na společnou práci,“ řekl předseda Umělecké rady Filharmonie Brno Michal Hreňo.

Dennis Russell Davies (zdroj Filharmonie Brno / foto © Andreas H. Bitesnich)

VIZITKA
Aktivity Dennise Russella Daviese (1944) jako operního a koncertního dirigenta i jako klavíristy a komorního hudebníka jsou charakterizovány rozsáhlým repertoárem, sahajícím od baroka až po nejnovější hudbu naší doby. Davies si získal renomé jednoho z nejinovativnějších a nejodvážnějších dirigentů ve světě klasické hudby a publiku na obou stranách Atlantiku s úspěchem představil pořady, které mu byly výzvou i inspirací. Proslul strhujícími a dobře koncipovanými koncertními programy i svou úzkou spoluprací s mnoha skladateli, mezi něž patří Luciano Berio, William Bolcom, John Cage, Manfred Trojahn, Philip Glass, Heinz Winbeck, Laurie Anderson, Philippe Manoury, Aaron Copland, Hans Werner Henze, Michael Nyman a Kurt Schwertsik.

Na začátku kariéry byl Dennis Russell Davies hudebním ředitelem komorního orchestru v Saint Paul v Minnesotě (1972–1980) a šéfdirigentem newyorského American Composers Orchestra (1977–2002). Pak se přestěhoval do Evropy a usadil se v Německu a Rakousku. Byl hudebním ředitelem Stuttgartské státní opery (1980–1987) i šéfdirigentem orchestru Beethovenhalle v Bonnu, hudebním ředitelem Bonnské opery a Mezinárodního Beethovenova festivalu (1987–1995). Vedle toho byl šéfdirigentem Stuttgartského komorního orchestru (1995–2006), s nímž nasnímal komplet sto sedmi symfonií Josepha Haydna pro CD, což byla historicky pouze třetí kompletní nahrávka těchto děl.

V Rakousku byl Dennis Russell Davies šéfdirigentem Symfonického orchestru vídeňského rozhlasu (1997–2002), v roce 1997 byl jmenován profesorem dirigování na salcburském Mozarteu a v roce 2002 se stal šéfdirigentem Brucknerova orchestru v Linci a ředitelem opery Landestheater Linz. Mimo to měl v letech 2009–2016 i úvazek šéfdirigenta u symfonického orchestru ve Švýcarské Basileji. V roce 2014 mu byl v Linci udělen titul „GMD“. V roce 2017 pak jeho funkční období u Brucknerova orchestru i v opeře skončilo.

Pohostinsky dirigoval Dennis Russell Davies řadu renomovaných orchestrů, například v Clevelandu, Filadelfii, Chicagu, San Francisku a Bostonu, jakož i Newyorskou filharmonii a Symfonický orchestr Yomiuri Nippon. V Evropě spolupracoval s orchestrem Gewandhausu v Lipsku, římskou Accademia di Santa Cecilia, milánským Orchestra Filarmonica della Scala, Národním španělským orchestrem (Orquesta Nacional de España), filharmoniky v Mnichově a Berlíně, Bamberskými symfoniky a Královským orchestrem Concertgebouw v Amsterdamu.

Po debutu na festivalu v Bayreuthu v letech 1978–1980 dirigoval opery na Salcburském festivalu, v newyorském Lincoln Center, v Houston Grand Opera, v Hamburské a Bavorské státní opeře, a to ve spolupráci s řadou režisérů, mezi něž se zařadili Harry Kupfer, Götz Friedrich, Achim Freyer, Peter Zadek, Robert Altmann, Jurij Ljubimov, Daniela Kurz, Robert Wilson a Ken Russell. Operní práci se věnoval i v Chicagské lyrické opeře, newyorské Metropolitní opeře, Národní pařížské opeře, Královském divadle v Madridu a Vídeňské státní opeře.

Během Daviesova působení v Linci bylo v dubnu 2013 slavnostně otevřeno nové operní divadlo. U této příležitosti dirigoval světovou premiéru opery Philipa Glasse The Lost a Straussova Růžového kavalíra. Vedle toho dirigoval v nové budově (Musiktheater) nová nastudování celého Prstenu Nibelungova, Pelléase a Mélisandy, Falstaffa, Salome, evropskou premiéru díla McTeague i světové premiéry z per Moritze Eggerta a Michaela Obsta. Daviesova práce měla i klíčový a trvalý dopad na koncertní provoz lineckého Brucknerova orchestru: dirigent rozšířil repertoár o moderní díla a získal orchestru nové publikum, často s ním jezdil na turné a nezanedbával přitom ani stěžejní repertoár, to jest nahrával všechny Brucknerovy symfonie ve všech verzích.

V letech 2016–2018 hostuje Dennis Russell Davies mimo jiné s orchestrem Gewandhausu v Lipsku, orchestrem berlínského Konzerthausu, Německým symfonickým orchestrem Berlín, Rozhlasovým symfonickým orchestrem Stuttgart, turínským Orchestra Sinfonica Nazionale, Orquesta Sinfónica de Galicia, Novou japonskou filharmonií a Symfonickým orchestrem Yomiuri Nippon. Vystoupil na festivalech Pražské jaro (s Filharmonií Brno) a v Ravenně (s Cherubiniho orchestrem).

Dennis Russell Davies se narodil v Toledu ve státě Ohio a studoval hru na klavír a dirigování na newyorské Juilliard School. Je členem Americké akademie umění a věd. V roce 2014 mu byl francouzskou vládou propůjčen titul komandéra Řádu umění a literatury a v roce 2017 obdržel od rakouské vlády Rakouský čestný kříž za vědu a umění I. stupně.

www.filharmonie-brno.cz

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat