Zemřela sopranistka Vítězslava Bobáková

V pondělí 7. října 2024 zemřela dlouholetá sólistka opery Jihočeského divadla Vítězslava Bobáková (15. června 1948 – 7. října 2024).
Vítězslava Bobáková jako Cio-Cio-San v opeře Madame Butterfly Giacoma Pucciniho (zdroj Jihočeské divadlo)
Vítězslava Bobáková jako Cio-Cio-San v opeře Madame Butterfly Giacoma Pucciniho (zdroj Jihočeské divadlo)

Vítězslava Bobáková se narodila ve Zlíně a své pěvecké vzdělání získala na brněnské konzervatoři pod vedením Marie Steinerové. První angažmá získala v sezóně 1968/69 v Opavě, po kterém následovalo angažmá v teplické operetě od roku 1969. V roce 1974 se stala sólistkou Jihočeského divadla, kde rychle získala významné postavení mezi ženskými operními sólistkami. Jako Královna noci v Mozartově Kouzelné flétně a Rosina v Lazebníkovi sevillském často hostovala na scéně Národního divadla v Praze.

V Jihočeském divadle vystoupila v bezmála devadesáti operních, operetních i muzikálových inscenacích. Sopranistka lyrického oboru se zvonivou koloraturou zaujala hned svou zdejší první rolí Dorotky ve Weinbergerově opeře Švanda dudák (1975). V průběhu let k jejím nejvýznamnějším rolím přibyly zejména mozartovské úlohy (Královna noci z Kouzelné flétny, Konstanze z Únosu ze serailu, Zuzanka z Figarovy svatby), verdiovské (Gilda v Rigolettu, Leonora v Trubadúru, Violetta v Traviatě) a také rossiniovské (Rosina v Lazebníku sevillském). Vynikla rovněž v operách Gaetana Donizettiho (titulní role v Lucii z Lammermooru, Adina v Nápoji lásky). Byla nezapomenutelnou Čo-Čo-San v Pucciniho Madame Buttefly i Mimi v Bohémě, stejně jako Neddou v Leoncavallových Komediantech. Byla protagonistkou také komorních italských oper Astrologové, Venkovské zpěvačky či Lest a láska, uváděných s úspěchem v netradičních divadelních prostorách i mimo domovskou scénu.

Vítězslava Bobáková (zdroj Jihočeské divadlo)
Vítězslava Bobáková (zdroj Jihočeské divadlo)

V českém operním repertoáru se představila v rolích Mařenky, Barčete, Míly v Janáčkově Osudu, Cayetany z Alby v soudobé opeře Goya Josefa Boháče, v titulní roli v opeře Pavla Vranického Oberon, král elfů, paní Lovedayové v Hurníkově Dámě a lupičích). Kromě oper vystupovala také v divácky oblíbených operetách (Sylva Varescu z Čardášové princezny, Denisa de Flavigny v Mamzelle Nitouche, Krista v Ptáčníkovi či Zorika v Cikánské lásce).

Od roku 1997 působila pedagogicky na českobudějovické konzervatoři a jako hlasová poradkyně v souboru opery Jihočeského divadla.

Vítězslava Bobáková zanechala nesmazatelnou stopu v českém operním světě, nejen jako vynikající pěvkyně, ale i jako učitelka, která formovala novou generaci operních talentů.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]
4.1 7 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments