Nadační fond Harmonie se chce k dětem dostat dříve než ulice

Benefiční koncert na podporu a rozšíření hudebně vzdělávacího projektu El Sistema v České republice se koná 16. října ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Akce se uskuteční ve spolupráci s Rozhlasovými symfoniky pod patronátem dirigenta Jiřího Bělohlávka. Za pořádající Nadační fond Harmonie o tom informovala Monika Havlová.

Sólistou večera bude violoncellista a zakladatel anglické Sistemy Julian Lloyd Webber, večer bude hudebně řídit mladý venezuelský dirigent Ilyich Rivas. „Program ještě není kompletní, ale sólista bude určitě hrát Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll,” uvedla Havlová.

Výtěžek koncertu umožní dětem v České republice vstoupit do celosvětově uznávaného programu venezuelském projektu El Sistema, který slavný dirigent Claudio Abbado označil za „nejdůležitější projekt hudebního světa současnosti“. Sistema využívá intenzivního hudebního vzdělávání a práce v dětském orchestru jako nástroje k překonání sociálního vyloučení, získání sebedůvěry a zlepšení studijních výsledků. „Pokud se k dětem dostaneme dřív, než se k nim dostane ulice, budeme spokojení,” podotkla zakladatelka fondu Milada Cholujová, která by ráda projekt rozšířila i do dalších míst republiky. Chce se zaměřit hlavně na kraje, kde je vysoká nezaměstnanost a zároveň v nich působí nějaký symfonický orchestr, který by projekt podpořil. Ve stejném týdnu jako koncert se v Praze uskuteční mezinárodní symposium Současnost a budoucnost El Sistemy v Evropě. Symposium organizuje Nadační fond Harmonie, který sociálně hudební projekt zavádí v České republice. Dětem se v rámci projektu věnují členové Pražské komorní filharmonie, Pražské konzervatoře či Verner Collegia. Výuka klade důraz na skupinové učení. Děti se setkávají s osobnostmi, které je inspirují, probouzí v nich nadšení pro hudbu a učí je vztahu ke kultuře.

Mezinárodním vyslancem výchovného programu El Sistema, který ve Venezuele existuje nepřetržitě od roku 1975, je Caracaský mládežnický orchestr. Jeho členové se s úspěchem představili loni na festivalu Dvořákova Praha.

Foto archiv

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]