Američtí vyšetřovatelé nalezli ukradené stradivárky

Američtí vyšetřovatelé nalezli třísetleté stradivárky v hodnotě milionů dolarů, které byly před týdnem ukradeny houslistovi po koncertu v Milwaukee ve státě Wisconsin. Oznámil to dnes na tiskové konferenci starosta Milwaukee Tom Barrett. Podle místních médií jsou housle v dobrém stavu. Během vyšetřování loupeže byli zadrženi tři lidé, dva muži a jedna žena.

Housle má zapůjčeny americký houslista Frank Almond ze symfonického orchestru v Milwaukee. Když šel minulý týden v úterý po koncertu s houslemi ke svému autu u vysoké školy Wisconsin Lutheran College, z blízké dodávky vyběhl pachatel, zneškodnil ho elektrickým paralyzérem a s houslemi odjel.

Cenu nástroje z roku 1715 odborníci odhadují na pět milionů dolarů (asi sto milionů korun). Je jedním z asi šesti set dochovaných houslí, viol a violoncell z dílny věhlasného italského houslaře Antonia Stradivariho. Před americkým virtuózem patřil italskému houslistovi Giuseppe Tartinimu, v devatenáctém století na něm hrál slavný Polák Karol Lipiński.

Ilustrační foto archiv

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]
0 0 votes
Ohodnoťte článek
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments