Ředitel ND: Státní opera bude otevřena začátkem sezony 2019/2020

Pražské Národní divadlo bude pokračovat v rekonstrukci budovy Státní opery a otevře nové sídlo činoherního souboru v areálu Anenského kláštera. V hledišti historické budovy to dnes řekl ředitel české první scény Jan Burian, když symbolicky zahájil 135. sezonu. Umělecké soubory v ní připraví jedenadvacet nových inscenací.

“Přes prázdniny se významně posunula stavba nového sídla činohry, které bude otevřeno pravděpodobně v březnu 2018. Umělci v jednom křídle kláštera naleznou kromě kvalitního zázemí i zkušebny, které potřebujeme nejvíc,” uvedl ředitel Jan Burian. Ve Stavovském divadle finišuje kompletní oprava orchestřiště, počítá se rovněž s opravou fasády. Zrekonstruovaná Státní opera bude podle ředitele Buriana znovu otevřena začátkem sezony 2019/2020.

Rekonstrukce Státní opery Praha (zdroj statnioperavrekonstrukci.cz / foto Jakub Fulín)

Při příležitosti zahájení nové sezony ředitel Národního divadla ocenil tři umělce do pětatřiceti let. Z baletního souboru byl oceněn první sólista baletu Giovanni Rotolo, který dle Buriana na jeviště přinesl šarm, noblesu, italský temperament a antický ideál mužské krásy. Exceluje v klasickém repertoáru i v jakémkoliv jiném stylu a žánru tanečního divadla. Členem Národního divadla se stal před šesti lety.

Cenu ředitele převzali i činoherec Radúz Mácha a barytonista Roman Hoza. Ten je laureátem několika mezinárodních soutěží. V roce 2014 vystoupil ve vídeňském Schlosstheateru Schönbrunn v roli Leporella a představil se na salcburském festivalu. V témže roce hostoval v Lyonu jako Lovec a Hajný ve Dvořákově Rusalce. V Praze naposledy zaujal v hlavní roli Donizettiho Poprasku v opeře.

Jan Burian při svém vystoupení připomněl některé plánované obměny ve vedení souborů, které nastaly s koncem minulé sezony. Petr Zuska předal pomyslné žezlo nad souborem baletu Filipu Barankiewiczovi a Jana Dvořáková střídá ve správním vedení Činohry Národního divadla Michala Dočekala. Do důchodu odchází umělecký šéf Laterny magiky Zdeněk Prokeš. Filip Barankiewicz dnes představil čtrnáct nových členů baletního souboru, řada z nich přichází ze zahraničí.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat