Polský soud odsoudil vraha harfenistky na doživotí

Soud v západopolském městě Jelenia Góra poslal dnes na doživotí do vězení třicetiletého muže, který loni v březnu zavraždil v budově místní Dolnoslezské filharmonie harfenistku a také hlídače. Zločin tehdy šokoval celou zemi. Odsouzenec dříve ve filharmonii pracoval jako kulisák.

Odsouzenec čelil obvinění z dvojnásobné vraždy spáchané s mimořádnou krutostí, znásilnění a loupeže. K činům se podle televize TVN 24 částečně přiznal.

Vyslechli jsme nepředstavitelně drastický popis zločinu. Popis zabral několik stránek,” uvedl televizní reportér po vynesení verdiktu, který ještě není pravomocný. Podrobné odůvodnění rozsudku soud zakázal novinářům nahrávat, s ohledem na pozůstalé. Ze stejného důvodu se i celý proces odehrál za zavřenými dveřmi. Soud akceptoval návrh prokurátora a rodiny zavražděné harfenistky, kteří se domáhali nejvyššího možného trestu pro vraha. O předčasné propuštění na svobodu bude moci požádat nejdříve po padesáti letech. Navíc má zaplatit pozůstalým odškodnění: po čtvrt milionu zlotých (asi 1,6 milionu Kč) dceři a manželce hlídače a půl milionu (asi 3,3 milionu Kč) matce hudebnice.

Na zločin se přišlo ráno 8. března, kdy se zaměstnanci filharmonie nemohli dostat do budovy. Přivolali na pomoc hasiče a ti po vyražení okna a vstupu do budovy našli v kaluži krvi šedesátiletého hlídače. V pokoji, sloužícím pro ubytování hostů, pak našli uškrcenou sedmadvacetiletou hudebnici z Varšavy. Ta zde měla odehrát jediný koncert jako záskok. Stačila se však zúčastnit jen generální zkoušky, během které upoutala vrahovu pozornost.

Foto archiv

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]