Týden s hudbou (59)

Co přinese tento týden 
Rozbíhá se letní divadelní sezona na českokrumlovské točně, která začala minulý čtvrtek. Naplánováno je osm titulů, osmdesát tři odpoledních a večerních představení. Dne 17. července má premiéru jediná nová inscenace Rusalka, kterou operní soubor Jihočeského divadla připravuje při příležitosti Roku české hudby pod taktovkou generálního hudebního ředitele opery Maria De Rose a v režii jednoho z nejvýznamnějších současných českých operních režisérů mladé generace Jiřího Heřmana. V titulní roli vystoupí sólistky opery Národního divadla v Praze Alžběta Poláčková a Maria Kobielska, postavu Prince ztvární tenoristé Aleš Briscein a Aleš Voráček. V postavě Vodníka posluchači uslyší slovenského basistu Štefana Kocána a Ondreje Mráze.

Bystřické zámecké slavnosti pokračují i tento týden. V úterý a ve čtvrtek na nich vystoupí polská klavíristka Joanna Trzeciak.

V úterý vystoupí v pražské Smetanově síni Obecního domu jeden z nejuznávanějších basistů současné generace, René Pape.  Na programu jsou dva nedávní jubilanti, Giuseppe Verdi a Richard Wagner. Český národní symfonický orchestr bude řídit Jonas Alber.

Anglická národní opera a Blue Sky Film Distribution, a. s., uvede 17. června přímý přenos opery Benvenuto Cellini v režii Terryho Gilliama. Překrásná scéna, dekorace a bohaté hudební motivy včetně masopustního průvodu odtajňují příběh první kompletní Berliozovy opery, víceméně autobiografického portrétu oslavovaného sochaře a zlatníka, který žil a tvořil v šestnáctém století v Itálii. Nová operní produkce nabízí světové obsazení v čele s tenoristou Michaelem Spyresem v titulní roli a sopranistkou Corinne Winters jako Celliniho milenkou Teresou. Velkým oblíbencem nejenom Anglické národní opery je legendární umělec Willard White, který ztvární roli papeže Klementa VII.Již 18. června představí Musica Orbis 2014 renomovaný americký mládežnický soubor, Pittsburský symfonický orchestr mládeže, který v minulosti zaznamenal úspěch na festivalu Smetanova Litomyšl. Koncert kombinující díla českých skladatelů se světovou tvorbou povede dirigent Lawrence Loh. Následně cyklus představí 21. června v pražském Rudolfinu pětinásobnou držitelku Grammy, sopranistku Dawn Upshaw, která v Praze vystoupí poprvé, a to se studenty Hudební konzervatoře Bardovy vysoké školy. Orchestr v programu nazvaném Šostakovič a jeho svět bude řídit hudební ředitel školy Leon Botstein.

Závěrečný koncert 79. sezony Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK se uskuteční 18. a 19. června ve Smetanově síni pražského Obecního domu. Pod taktovkou hlavního dirigenta Muhaie Tanga zazní Glagolská mše Leoše Janáčka, kterou doplní Honeggerovo Concerto da camera pro flétnu, anglický roh (v úpravě pro lesní roh) a smyčcový orchestr a česká premiéra skladby Dluhopisy autora Kryštofa Mařatky.Letošní ročník mezinárodního hudebního festivalu United Islands of Prague od 19. do 21. června uvede na osmi scénách a ve dvanácti pražských klubech přes sto padesát koncertů kapel, které do Prahy dorazí z dvaceti tří různých světových destinací. Vyjma hlavních zůstávají koncerty na ostrovech, v parcích a klubech i letos přístupné zdarma.

Ve dnech 19. 26. června proběhne brněnská část letošního ročníku ProART Festivalu – Mezinárodního workshopu festivalu tance, zpěvu, herectví, fotografie a dalších performing arts. Workshopy nabízejí profesionálům i široké veřejnosti výuku v oborech – tanec, herectví, zpěv, fotografie, klavír a smyčcové nástroje. Kurzy probíhají přes celý den, jsou odstupňovány podle obtížnosti, přičemž každý účastník si může denní rozvrh nakombinovat sám. Letošní novinkou jsou tři exkluzivní pěvecké masterclass Ivy Bittové, Adama Plachetky a Báry Basikové. Druhou částí festivalu je večerní program, který představuje pedagogy – aktivně činné umělce – v ukázkách z jejich repertoáru a navíc zve i další hosty v koncertních, tanečních či divadelních představeních.Pardubické železniční nádraží se na několik dnů promění v kulturní scénu. Divadlo 29 se spolu se spolkem Offcity rozhodlo na několik dní nádražní prostory využít a inscenovat tam sérii uměleckých akcí. Budou účinkovat hudebníci, vizuální umělci, performeři i historici. Program je ještě naplánován na 19. a 20. června.

Hostem závěrečného koncertu jarní sezony Barocco sempre giovanne bude ve čtvrtek 19. června přední český varhaník a cembalista Jaroslav Tůma, který se tentokrát představí jako sólista na hammerklavier.

Na půdě Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze proběhne studentský umělecký festival Skrz na skrz, který propojuje tento rok již potřetí tvorbu studentů Akademie múzických umění a Vysoké školy uměleckoprůmyslové a letos poprvé přivítá také studenty z Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Široké veřejnosti nabízí možnost seznámit se s projekty mladých tvůrců uměleckými disciplínami tak, jak název festivalu praví – skrz na skrz. Letošní ročník se uskuteční v pátek a v sobotu 20. a 21. června 2014.

Od 21. června do 16. srpna se bude konat pátý ročník festivalu Hudební léto Kuks. Na pěti sobotních koncertech se představí řada předních interpretů a souborů, například Schola Gregoriana Pragensis, německý kontratenorista David Erler, Collegium Marianum či kytarista Pavel Steidl. V novodobé premiéře zazní skladba z kukského archivu v podání souboru Ensemble Inégal, ale i světová premiéra skladby profesora pražské AMU Ivana Kurze. Festival zahájí v sobotu 21. června soubor Schola Gregoriana Pragensis s uměleckým vedoucím Davidem Ebenem. Na programu bude výběr z Franusova kancionálu, jednoho z nejdůležitějších pramenů českého vokálního vícehlasu z doby jagellonské, který nechal roku 1505 pořídit královéhradecký soukeník a purkmistr Jan Franus.Po dvou letech se na jeviště pražského Stavovského divadla vrátila opera Georga Friedricha Händela Rinaldo; inscenaci vzešlou z mezinárodní koprodukce nabídne Národní divadlo ještě 24. června. V hlavních rolích se v režii Louise Moaty představí britská pěvkyně Diana Moore, americko-izraelská sopranistka Tehila Nini Goldstein a dále Marie Fajtová, Stanislava Jirků, Markéta Cukrová, Tobias Berndt a David Nykl. Orchestr Collegium 1704 povede jeho umělecký vedoucí Václav Luks.

Zaznamenali jsme v minulém týdnu
Ze zahraničí
Předehru před finále fotbalového mistrovství světa obstaral už pošesté v historii slavný tenorista Plácido Domingo. Španělský operní pěvec je velkým fanouškem a jako divák se zúčastnil každého šampionátu od roku 1974.

První ze série tří závěrečných vystoupení kariéry absolvovala v sobotu v londýnské Royal Albert Hall česká primabalerína Daria Klimentová. Balet Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, v němž se představila s tanečním partnerem Vadimem Muntagirovem, oficiálně končí pětadvacetiletou kariéru, během níž Klimentová osmnáct let působila jako první sólistka Anglického národního baletu.  

Osobnost týdne
Před sto padesáti lety, 11. června 1864, se v Mnichově narodil německý hudební skladatel a dirigent Richard Strauss. Jeho asi nejznámějším dílem je komická opera Růžový kavalír. Velkou část Straussova díla tvoří symfonické básně. V nich dokázal zhudebnit jak lidové pověsti, což byl případ díla Enšpíglova šibalství, tak i vážná filozofická témata, jako v symfonické básni Tak pravil Zarathustra. Vedle symfonických básní byl Strauss autorem i řady jiných symfonických skladeb a zejména pak oper.

Svou první operu, Guntram, napsal Richard Strauss v roce 1894. O patnáct let později se při komponování opery Elektra poprvé opřel o libreto z dílny Huga von Hofmannsthala. S tímto rakouským spisovatelem a dramatikem navázal Strauss dlouholetou spolupráci, jejímž výsledkem byly mimo jiné opery Růžový kavalír či Ariadna na Naxu.

Richard Strauss se narodil 11. června roku 1864 v bavorském Mnichově jako syn Franze Strausse, který byl hlavním hráčem na lesní roh v mnichovském Dvorním orchestru a později profesorem na hudební akademii. Jeho matka Josephine pocházela ze známé pivovarnické dynastie Pschorr, jedné z nejbohatších mnichovských rodin. Základního hudebního vzdělání se mu dostalo od otce a své první dílo napsal ve svých šesti letech; od této doby až do své smrti skládal skoro nepřetržitě.Ve svém dětství navštěvoval zkoušky orchestru v Mnichově a později dostával soukromé hodiny teorie hudby od tamějšího dirigentského asistenta. První opery, které poznal v divadle, byly Lohengrin, Tannhäuser a Siegfried Richarda Wagnera. V roce 1882 se zapsal na mnichovskou univerzitu, kde studoval filozofii a historii umění, nikoli hudbu. Zde však vydržel jen jeden rok a poté byl svým otcem poslán do Berlína. Tam se setkal s mnoha vlivnými umělci, spisovateli a hudebníky, mezi něž patřil známý dirigent a klavírista Hans von Bülow, první manžel Lisztovy dcery Cosimy, tehdy již podruhé provdané za Richarda Wagnera. Bülow mu nabídl, aby se stal jeho pomocným dirigentem v Meiningenu. Tuto nabídku přijal a během měsíce se stal hlavním dirigentem. Mohl spolupracovat s Johannesem Brahmsem, byl wagnerovsky ovlivněn Alexandrem Ritterem, prvním houslistou orchestru, a poprvé uslyšel provedení svého vlastního koncertu pro lesní roh. Dirigentem v Meiningenu zůstal do roku 1885.

Dne 10. září roku 1894 se oženil se sopranistkou Paulinou de Ahna. Byla to bouřlivá a otevřená, ale také panovačná a někdy mrzutá žena, avšak jejich manželství bylo celkem šťastné. Pauline pro něj představovala také velký zdroj inspirace, napsal o ní a pro ni celou řadu krásných písní.Po nástupu nacistů k moci v Německu v roce 1933 byl Richard Strauss bez předchozí dohody jmenován prezidentem Říšské hudební komory (Reichsmusikkammer), státní organizace na podporu německé hudby. Již v roce 1935 však byl z této funkce sesazen pro svou spolupráci se spisovatelem Stefanem Zweigem, jenž byl Žid. Stárnoucí skladatel se pokoušel od režimu distancovat, ale stejně jako nemálo jeho krajanů trpěl po nacistické porážce silnou deprivací. Následně, v letech 1945 až 1949, byl i se ženou nucen hledat útočiště ve Švýcarsku, a to bez finančních prostředků, které mu byly „zmrazeny“. Po této nemilé epizodě však Strauss ke konci svého života obdržel svolení vrátit se do milovaného domova v bavorském Garmisch-Partenkirchenu. Tady Richard Strauss 8. září 1949 ve věku pětaosmdesáti let umírá.

 

Praha
Premiéru své nové choreografie uvedla v divadle Ponec skupina Spitfire Company. Inscenace Animal Exitus byla součástí festivalu Tanec Praha, v jehož koprodukci také vznikala. V režii a choreografii Petra Boháče účinkují dvě výrazné postavy současné české taneční scény, Miřenka Čechová a Bára Látalová, které spolu pracují poprvé. Diváci si mohli před představením vypůjčit sluchátka a ze dvou nabízených kanálů si mohli vybrat buď poslech hudby, nebo čtený esej na téma depresí a různých traumat souvisejících s tématem představení.Tenorista Štefan Margita v Praze představil rozšířené vydání knihy Bez omezení. Knihu, v níž se umělec ohlíží za svým životem, napsala Michaela Zindelová. Pokračování publikace, která poprvé vyšla v roce 2001, pokřtily pěvcova manželka Hana Zagorová a operní pěvkyně Dagmar Pecková. Margita knihu prokládá i otevřenými názory na operní profesi, přátelství a lásku. Upřímně také hovoří o svém soukromí.

Skladatel, zpěvák, bývalý politik a podnikatel Michael Kocáb je prý natolik vytížen prací, že neplánuje oslavu svých šedesátin, které připadají na 28. července. Za nejlepší věc spojenou s jeho životním výročím považuje vydání kompilace svých nahrávek na trojalbu Povídali, že mu hráli / Zlatá kolekce. Výroční kompilace vyšla v pátek 13. června a nabídla téměř padesát nahrávek z let 1980 až 2014. Závěrečná část kompilace je věnována Kocábovým kompozičním, instrumentálním, aranžérským i produkčním pracím pro Marthu Elefteriadu, Evu Olmerovou, Jiřího Korna či dceru Natálii Kocábovou a obsahuje také duety s Lucií Bílou, Petrem Jandou nebo Petrem Kolářem. Výletem do jiného hudebního žánru je pak orchestrální hudba z baletu Odysseus, který Kocáb napsal v letech 1986 až 1987 pro Laternu magiku.

Třicet let od prvního vystoupení japonského tanečníka Mina Tanaky v Praze připomnělo několik jeho sólových vystoupení. Slavný tanečník se do Prahy vrátil v rámci oslav dvacáté sezony Divadla Archa. Ve čtvrtek 12. června za soumraku zatančil na Rohanském ostrově a 14. a 15. června v Arše v sólové inscenaci Šťastný strom.

Krátce po svých dvaadevadesátých narozeninách zemřel 10. června dlouholetý sólista souboru plzeňské opery a posléze Opery Národního divadla v Praze, přední tenorista poválečné generace u nás, Zdeněk Jankovský (9. června 1922 – 10. června 2014). Pěvec se v Plzni a posléze i v Praze úspěšně prosadil jak v lyrických, tak v dramatických prvooborových rolích českého i světového repertoáru, později pak v postavách charakterních. V Plzni Zdeněk Jankovský působil dlouhá dvě desetiletí, mezi léty 1954 a 1974, kdy přešel do pražského Národního divadla. Sólistou prvního českého operního souboru byl až do června 1989, tedy patnáct let, až do svých sedmašedesáti. Za zvláštní zmínku stojí také pedagogické působení Zdeňka Jankovského. Kontroverzní ruský dirigent Valerij Gergijev v pátek v pražském Rudolfinu na mimořádném koncertu s Českou filharmonií nabídl ryze ruský program. Zazněla díla Čajkovského, Rachmaninova a Musorgského. Vyprodaný Dvořákův sál odměnil dirigenta a sólistku, korejskou klavíristku Jol Um Son, bouřlivým potleskem. Stejný repertoár Česká filharmonie s Gergijevem provedla v sobotu v Itálii na Ravenna festivalu. Odpůrci Gergieva před koncertem rozdávali letáky s tvrzením, že používá hudbu jako nástroj ruské válečné propagandy, a s výzvou, aby lidé při koncertu leták zvedli a ukázali jeho druhou stranu s nápisem v azbuce Ne propagandě. Nikdo v sále, kde bylo mnoho ruskojazyčných posluchačů, však na výzvu nereagoval.

Regiony
Českokrumlovské slavnosti si připomenou  úspěchy Viléma z Rožmberka. Na sedm set velmožů, rytířů na koních, kejklířů, zástupců cechů a poddaných mohou sledovat v historických průvodech návštěvníci Slavností pětilisté růže v Českém Krumlově. Slavnosti připomenou také čtyři sta padesáté výročí narození Williama Shakespeara. Během tří dnů od 20. do 22. června se uskuteční na deseti scénách sto sedmdesát vystoupení sedmdesáti souborů. Lidé si mohou vybírat z rozsáhlého programu.

Sponzoři letos dali na Mezinárodní hudební festival Český Krumlov o osm milionů korun méně než loni. Může za to i zrušený tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Od 18. července do 16. srpna nabídne dvacátý třetí ročník festivalu sedmnáct koncertů, z toho šest pod širým nebem. Jeho rozpočet každoročně překračuje hranici čtyřiceti milionů korun. Jednak ve sponzoringu festivalu nepokračuje jeden z uchazečů o dostavbu Temelína, společnost MIR, jednak má ekonomické problémy hlavní partner festivalu, společnost E.ON. Problémy mají i jiní, třeba Budějovický Budvar pociťuje tlak vlastníka na odvody zisků do státní kasy. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov zahájí na letní scéně P2 německý tenorista Jonas Kaufmann. Vystoupí za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Jochena Reidera. Závěr festivalu bude 16. srpna patřit opeře a pěveckým hvězdám Velkého divadla v Moskvě.Vystoupením dechového orchestru mladých muzikantů a koncertem kolínské filharmonie v Kolíně začal 51. ročník festivalu dechových hudeb Kmochův Kolín. Festival nabídne kromě tradičního „monstrkoncertu“ a řady vystoupení dechových domácích i zahraničních orchestrů také například videomapping nebo dvě alternativní scény. Kromě hlavní scény na Karlově náměstí mohou návštěvníci festivalu zavítat také do kolínské synagogy nebo chrámu svatého Bartoloměje. Hlavní hvězdou scény v synagoze bude skupina Létající rabín s židovskou rytmickou hudbou. Chrám svatého Bartoloměje nabídne varhanní skladby a oratorní árie Bacha, Mozarta, Dvořáka a dalších.

Režisér a producent Ondřej Trojan zakládá letní filmový a hudební festival v jihočeských Slavonicích. Pod názvem Slavonice Fest nabídne od 27. do 31. července přehlídku filmů a koncertů pod širým nebem, chybět nemají ani taneční party. V hudební části festivalu se vystřídá dvacet kapel a šest DJ. Festival odstartují Matěj Ruppert a Roman Holý s G Point Hunters.

Koncert sboru a orchestru Národního divadla Praha na druhém zámeckém nádvoří zahájil padesátý šestý ročník mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Ve výběru árií, sborů a scén z oper českých autorů vystoupila mimo jiné sopranistka Eva Urbanová. Přehlídka letos nabízí sedm operních představení, nejvíce ve své historii. Některé budou mít premiéru, další jsou uváděny jen výjimečně. Na objednávku festivalu nastudovalo Národní divadlo moravskoslezské Ostrava méně hranou operu Bedřicha Smetany Čertova stěna, kterou uvedlo ve čtvrtek jako poslední premiéru této sezony. Novodobou světovou premiéru bude mít v přírodním divadle u zámku v Nových Hradech u Litomyšle komorní opera Giuseppe Scarlattiho Armida z roku 1766. Diváci budou moci rovněž navštívit například dokumentární komorní operu Aleše Březiny Toufar o takzvaném čihošťském zázraku a osudu jedné z obětí komunistického režimu, kněze Josefa Toufara.
Výročí
16. 6. 1874, tedy před 140 lety, se narodil František Neumann český dirigent a hudební skladatel. Vystudoval obchodní akademii v Chrudimi, pracoval u dopravní firmy v Praze a vyučil se uzenářem u dvorního dodavatele uzenin ve Vídni. Vedle toho studoval soukromě hudbu a začal komponovat. Po vzniku Československé republiky přijal nabídku Leoše Janáčka a stal se šéfem opery brněnského Národního divadla. Prakticky z ničeho vybudoval operní soubor, který si záhy získal mezinárodní pozornost, a v roce 1925 byl jmenován ředitelem brněnského Národního divadla.19. 6. 1854, tedy před 160 lety, se narodil Alfredo Catalani, italský operní skladatel.

21. 6. 1899 se před 115 lety v Brně narodil Pavel Haas, český hudební skladatel první poloviny dvacátého století. Jeho hudební dílo zahrnuje několik desítek skladeb; uplatňují se v něm prvky české a moravské lidové hudby, často také cituje husitské písně a Svatováclavský chorál.22. 6. 1974, tedy před 40 lety, zemřel Darius Milhaud, francouzský hudební skladatel a pedagog. Narodil se 4. září 1892 ve francouzském Aix-en-Provence do židovské rodiny. Vystudoval na pařížské konzervatoři. Byl členem Pařížské šestky (také Skupina šesti – Les Six). Milhaud je také autorem několika krátkých oper, z nichž sedmiminutový La Délivrance de Thésée je zapsán jako nejkratší světová opera i v Guinessově knize rekordů.

Foto ENO, archiv, archiv Spitfire Company, Martin Popelář 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat