Zlínské muzeum vystavuje historické hudební nástroje

Výstavu historických hudebních nástrojů připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Nese název Muzikanti, hrajte…. U této příležitosti zahraje v pondělí na platformě mezi 14. a 15. bývalou baťovskou tovární budovou zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů. Večer se bude konat také umělecká projekce na 15. budovu, takzvaný videomapping.

Výstava je výběrem z etnografického sbírkového fondu hudebních a akustických nástrojů muzea. „Představí se na ní nástroje lidové hudby, například cenný soubor strunných nástrojů, kobz (citer), portativní cimbálek, grumle, dudy, dechové nástroje, bubínky,” uvedla autorka výstavy Alena Prudká.

Na výstavě nebudou chybět ani hudební motivy ve výtvarném projevu, například skupiny hudebníků z betlémů, keramické, vyřezávané figurky či muzikanti z dalších přírodních materiálů.

Na hudebním večeru vystoupí houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská s písněmi ze sólového alba Nězachoď slunečko, které bylo oceněno cenou Anděl v kategorii World music. Po ní se na platformě představí zlínská filharmonie se skladbou Antonína Dvořáka. „Po setmění se rozzáří fasáda budovy 15. Návštěvníci se mohou těšit na videomappingovou projekci”.

Foto archiv

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]