Hlavním sólistou sezony Filharmonie Brno bude Benjamin Yusupov

Hlavním sólistou padesáté deváté sezony Filharmonie Brno bude izraelský skladatel, dirigent a klavírista původem z Tádžikistánu Benjamin Yusupov. K vrcholům sezony patří prosincová světová premiéra kritického vydání oratoria Epos o Gilgamešovi od Bohuslava Martinů. Připomene padesáté páté výročí skladatelova úmrtí a symbolicky završí Rok české hudby.Upozornila, že milovníkům vážné hudby nabídne devadesát koncertů – tucet koncertních cyklů, pět večerů mimořádných, tři festivaly a pozoruhodné hosty. Například ve faustovské kantátě Alfreda Schnittkeho se jako Mefisto představí zpěvačka Iva Bittová. Chystá se také provedení kompletního orchestrálního díla brněnské skladatelky Vítězslavy Kaprálové při příležitosti stého výročí jejího narození.

„Na přání posluchačů zpřístupníme sérii generálních zkoušek, mladí umělci a publikum toužící po méně formálních koncertech klasické hudby dostane příležitost v novém cyklu Mladá krev. Díky cyklu Brno Contemporary Orchestra dostane prostor soudobá klasická hudba. Mimořádné koncerty nabídnou filmové melodie s Casparem Richterem, Adventní koncert s Hradišťanem, Novoroční s Jakubem Hrůšou a Jerusalem Quartet s Davidem Marečkem. Zopakujeme úspěšný Mozartův efekt – koncert pro nastávající rodiče a jejich očekávané děti,” řekla ředitelka tělesa Marie Kučerová. Připomněla festivaly Špilberk na letním hradě, Expozici nové hudby v netradičních sálech a Velikonoční festival duchovní hudby v brněnských chrámech.

Druhý z nich se uskuteční na přelomu října a listopadu s podtitulem Octový syndrom; název je odvozen od jednoho ze způsobů degradace archivních filmových materiálů. Podle dramaturga Viktora Pantůčka je jedním z cílů přehlídky revitalizace materiálů pohřbených v archivech. Posluchačům nabídne další polohu soudobé hudby, postavenou na hledání, objevování a zpracování „nechtěných” a „poškozených” zvuků, coby zdrojů neotřelého, invenčního a mnohdy konceptuálního tvůrčího projevu. Audiovizuální, hluková, ruchová a interaktivní díla mají být hostinou pro posluchače zvědavé na to, co se děje v hudbě právě dnes. Jedním z interpretů večera věnovaného zvukům a ruchům bude Milan Knížák.

Dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš zdůraznil přítomnost Benjamina Yusupova. „V průběhu sezony zazní jeho koncertní skladby využívající málokdy slýchané nástroje či názvuky středoasijské hudby, tanga a rocku. Na jednom z večerů vystoupí i on sám, když bude dirigovat a současně zahraje vlastní kus pro klavír a smyčce Con moto,” dodal.

Foto webové stránky Benjamina Yusupova

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]