Začala sbírka na varhany do Betlémské kaple

Veřejnou sbírku na pořízení varhan do Betlémské kaple vyhlásil Spolek absolventů a přátel Českého vysokého učení technického. Chtějí sebrat peníze na nové píšťalové varhany namísto současných digitálních, které jsou podle organizátorů vzhledem k rozlehlosti a majestátnosti prostoru nedostačující. Tváří sbírky, jejímž cílem je shromáždit dvanáct milionů korun, se stala známá architektka a absolventka školy Eva Jiřičná.

Betlémská kaple je reprezentativním místem Českého vysokého učení technického, které ji od roku 1987 spravuje. Na své náklady ji zrekonstruovalo a zpřístupnilo veřejnosti. Vedle akcí této univerzity se zde konají také například akce úřadu vlády nebo slavnostní bohoslužby Církve československé husitské.„Nové varhany by měly umocnit prostory Betlémské kaple, nahradit stávající dosluhující harmonium a demonstrovat sounáležitost a zájem všech členů akademické obce, přátel a příznivců s cílem přispět na jejich pořízení finančními prostředky,” uvedl v tiskové zprávě rektor Českého vysokého učení technického Petr Konvalinka.

Rektor se stal jedním z prvních dárců, přispěl částkou padesáti tisíc korun. Všichni mecenáši, kterými mohou být jednotlivci i firmy, budou zveřejněni na webu sbírky. Veřejnost bude moci přispět také do kasičky na akcích pořádaných Českým vysokým učením technickým.

Částka na pořízení varhan je sice vysoká, podle rektora se ale podobně podařilo získat třeba koncertní křídlo, na které se složili akademičtí pracovníci a studenti převážně z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického nebo zvon Ježíš ve zvonici katedrály sv. Víta na Pražském hradě, jehož odlití a osazení zaplatilo sedm profesorů Českého vysokého učení technického.

Pro účel sbírky na varhany zřídil Spolek absolventů a přátel Českého vysokého učení technického transparentní účet s číslem 2100626587/2010.

Foto PhotoPrague.net

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]