Premiéra baletu Oliver Twist

Bohemia Balet, soubor Taneční konzervatoře hl. m. Prahy, uvede 27. února 2016 v 19:00 hod. ve Stavovském divadle v Praze premiéru tanečního ztvárnění slavného románu Charlese Dickense Oliver Twist. Jedná se o první uvedení tohoto baletu v České republice. Děj literární předlohy poskytuje celou řadu dramaticky vypjatých situací, které podobně, jako charakterově vyhraněné postavy, jsou vhodné k tanečnímu vyjádření. Choreografka Bérangère Andreo o připravované inscenaci napsala:

„Již dlouho jsem toužila vytvořit baletní adaptaci románu Oliver Twist Charlese Dickense. Nechtěla jsem přepisovat příběh v jeho celistvosti, ale přinést své vlastní vidění osob a dějů, akcentované zejména ve spojení s bídou a utrpením. V žádném případě jsem neměla v úmyslu obhajovat zločinnost a krádeže, spíše jsem chtěla zmírnit pocity hrůzy dětí, které usilují o jedinou věc – jak přežít!

Po baletu Petr Pan z roku 2013, kde se publikum ocitlo v imaginárním, pohádkovém světě plném humoru a fantazie, stojím nyní před zcela novým úkolem, radikální změnou stylu i obsahu! Líbí se mi, že mohu rozšířit paletu barev svých choreografických představ. Jsem velmi poctěna, skutečně obdarována, že mi bylo umožněno uvést na scénu toto mistrovské literární dílo!

Doufám, že balet Oliver Twist v mé verzi bude přístupný a srozumitelný všem divákům, od těch nejmenších až po nejstarší. Tento příběh plný zvratů a překvapení může totiž uchvátit úplně každého. Přeji si, aby se tanečníci v tomto novém baletu mohli projevit i jako herci. Slova jsou zbytečná, řeč těla je univerzální. Nechme je, aby pohybem oživili postavy, které tak skvěle ztvárnil geniální spisovatel Charles Dickens.

Oliver Twist je uchvacující příběh devítiletého nešťastného chlapce, který se v budoucnu nejspíš setká s chudobou a špatným zacházením, a který přesto …

Domnívám se, že nás tento příběh může oslovit a poučit i dnes: Ať se nám v životě přihodí cokoliv, zachovejme si naději a víru ve světlejší budoucnost v radosti a lásce.“

Hudba: Rachel Portman
Choreografie, režie: Bérangère Andreo
Dramaturgická a režijní spolupráce: Jaroslav Slavický
Scéna a kostýmy: Josef Jelínek
Asistenti choreografie: Roberta Pospíšilová, Alice Kovářová, Jurij Slypyč
Světelný design: Přemysl Janda
Mistr zvuku: Martin Zůstatek
Počítačová animace a projekce: Tomáš Prošek
Výroba kostýmů a dekorací: Ateliéry Národního divadla Flora
Česká premiéra: 27. února 2016 ve Stavovském divadle
Tančí: Bohemia Balet – soubor Taneční konzervatoře hl. m. Prahy a studenti Taneční konzervatoře hl. m. Prahy
Další reprízy jsou plánovány na 28. února, 15. května a 4. června 2016

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]