Pražská konzervatoř uvádí XX. Flétnový den

sobota 19. března 2016
Komorní sál Pražské konzervatoře, Pálffyovský palác, Valdštejnská 14, Praha 1

program:
8.30 – 9.30 – Prezence účastníků

8.30 – 13.30 – Jan Kubr ve spolupráci s firmou Musik Meyer uspořádá výstavu příčných fléten zn. Altus a Azumi. Vedle toho budou k vidění i flétny pro začínající flétnisty Jupiter, Nuvo Flute- dětská flétna bez C-nožky. Také nabídne příslušenství (vytěráky, leštící hadříky, čistidla apod.) pro údržbu příčných fléten a pomůcku pro nácvik flétnového nátisku Pneumo Pro.

9.30 – Zahájení XX. Flétnového dne
Malé ohlédnutí za dvacetiletou historií flétnových dnů

10.00 – Koncert úspěšných studentů nejen Pražské konzervatoře
Úspěšní studenti nejen Pražské konzervatoře vám zpříjemní začátek XX. Flétnového dne. Program bude k dispozici při prezenci účastníků

11.00 – Barthold Kuijken – masterclass a odborná přednáška o interpretaci barokní a klasické hudby
Jedinečná příležitost setkat se s virtuózem na barokní traverso a seznámit se s jeho názory na interpretaci barokní a klasické hudby. Dozvíte se například, proč není u J. S. Bacha psaná dynamika a uslyšíte ukázky barokní a klasické hudby (J. S. Bach, W. A. Mozart aj.). Nebude chybět ani překladatel.

12.00 – 12.30 – Pauza

12.30 – Pokračování masterclassu

17.00 – Koncert B. Kuijkena v Koncertním sále Pražské konzervatoře Na Rejdišti
Zazní sólové i komorní skladby barokního období.
Cembalo: Edita Keglerová, Traverso: Radka Kubínová (jedna z posledních absolventek B. Kuijkena)
Program je v jednání, bude k dispozici před zahájením XX. Flétnového dne

Barthold Kuijken se narodil 8. 3. v Dilbeeku v Belgii. Studoval hru na příčnou flétnu na konzervatoři v Bruggách a Royal Conservatories v Bruselu. Již během studií se zajímal o historické hudební nástroje (zobcovou flétnu a traverso). Právě tyto nástroje ho přivedly ke snaze interpretovat barokní hudbu jinak, než bylo v té době zvykem. Zájem o dobovou podmíněnost hudby a její realizace na tehdejší nástroje byl určující pro jeho další hudební vývoj. Spolu se svými bratry, houslistou Sigiswaldem a violoncellistou Wielandem, založili soubor The Kuijken Ensemble, kde se snažili své poznatky uplatnit v praxi. Byl také dlouholetým členem barokního orchestru Collegium Aureum a souboru La Petite Bande. Své poznatky dlouhá léta předával studentům na Royal Conservatoire of The Hague, kde učil hru na traverso. B. Kuijken natočil desítky CD, které jsou pokládány znalci za nahrávky referenční.

Za své celoživotní úsilí o poznání dobové hudební barokní praxe získal v r. 2007 jako první v Belgii doktorát (doctorate in music) na Free University of Brussel.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]