FOK uzavře sezónu provedením Carminy Burany

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK uzavře v předposledním červnovém týdnu svou 81. koncertní sezónu. Taková slavnostní chvíle si žádá velkolepý hudební kus, proto dramaturgie FOK sáhla po Orffově kantátě Carmina Burana. Na koncertech 22. a 23. června ji doplní suita z opery Růžový kavalír Richarda Strausse. V pěveckých sólech se představí česko-německé trio Lucie Silkenová, Felix Rumpf a Martin Petzold. Dirigovat bude hlavní hostující dirigent FOK Jac van Steen, který nahradil původně ohlášeného Zdeňka Mácala.

„Koncertní sezóna končí. Přesněji řečeno, nekončí zcela, toto je však poslední program zakomponovaný do ucelených abonentních řad určených našemu stálému publiku. Právě to mám v tuto chvíli na mysli. Také díky němu a tomu, jak hojně do Smetanovy síně přichází, můžeme právě končící koncertní sezónu hodnotit jako úspěšnou. Přeji mu i nám všem příjemný večer a mnoho radosti z objevování, protože v hudbě FOK je stále co objevovat!“ podotkl ředitel Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK Daniel Sobotka.

Carmina Burana Carla Orffa je zhudebněním stejnojmenné sbírky, na niž skladatel narazil v antikvariátu ve Würzburgu. „Knížku jsem získal na Zelený čtvrtek roku 1934. Když jsem ji otevřel, padl mi hned na první stránce do očí obraz Štěstěny otáčející kolem života. A pod ním verše ‘O Fortuna / velut Luna / statu variabilis‘. Úplně mě to vzalo,“ svěřil se skladatel. Kantáta má podtitul „světské zpěvy pro sóla a sbor s doprovodem nástrojů a magických obrazů“ a je určená třem sólistům, dvěma sborům a taneční skupině. Na koncertech FOK se vypjatých sborových partů ujmou Pražský filharmonický sbor a Kühnův dětský sbor.

„V měsíci červnu se chystám na různé krásné události. Tou první je závěrečný koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, kde si zazpívám mé oblíbené Carminy Burana. Tento koncert je velmi významný nejen proto, že je poslední v sezóně, ale bude ho natáčet i Český rozhlas, takže potěšíme všechny posluchače, na které už nezbyly vstupenky. Oba koncerty 22. 6. a 23. 6. jsou již skoro vyprodány,“ vyznala se sopranistka Lucie Silkenová.

Monumentálnímu Orffovu opusu bude v první půli předcházet orchestrální suita z opery Růžový kavalír. O hudební komedii uvažovali libretista Hugo von Hofmannsthal a skladatel Richard Strauss už když se poprvé sešli při společné práci na opeře Elektra. Touha vytvořit dílo odlehčeného žánru souvisí s obecnou snahou setřást zátěž Wagnerova dědictví. Uváděná suita z Rosenkavaliera je z posledních let skladatelova života.

Carmina Burana
22./23. 6. 19,30 Smetanova síň, Obecní dům

Richard Strauss: Růžový kavalír, suita
Carl Orff: Carmina Burana

Lucie Silkenová | soprán
Martin Petzold | tenor
Felix Rumpf | baryton
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Vasilek | sbormistr
Kühnův dětský sbor
Jiří Chvála | sbormistr
Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK
Jac van Steen | dirigent

Setkání s umělci 23. 6. 2016 18.15 hod.

Partnerem koncertu je Akademie věd České republiky.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]