Lípa Musica začíná se změnou obsazení

Ve středu 14. září bude v českolipské bazilice Všech svatých zahájen jubilejní patnáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Slavnostního úvodu se ujme světoznámý hornista Radek Baborák se svým ansámblem Česká Sinfonietta a triem německých hostů. Ze závažných rodinných důvodů však v České Lípě nevystoupí avizovaní sólisté – Bence Bogányi – fagot a Clara Dent – hoboj. Místo nich se sólových partů ujmou renomované německé umělkyně Sophie Dartigalongue – sólofagotistka orchestru Vídeňské státní opery a Vídeňské filharmonie a hobojistka Viola Wilmsen, která kromě sólové kariéry působí u prestižního Německého symfonického orchestru Berlín. Ke změně program nedochází. V tuto chvíli na zahájení festivalu zbývá cca dvacet vstupenek. Festival bude v neděli pokračovat varhanním recitálem v Prysku, na kterém se představí přední polský varhaník Władysław Szymański.

Lípa jásá
Radek Baborák se na MHF Lípa Musica již v minulosti několikrát představil: „Na festivalové koncerty mám já i moji spoluhráči ze souboru hezké a pozitivní vzpomínky. Skvělé publikum, výborná organizace a ojedinělé prostory kde jsme hráli,“ vzpomíná sám Baborák. Tentokrát do České Lípy přiváží svou Českou Sinfoniettu s klasickým programem – Mozartem a Beethovenem. „Ambicí a motorem je překračovat standard, na který jsou posluchači navyklí, a vtáhnout je do skladeb, které v ten neopakovatelný časoprostor koncertů slyší a pokud možno při tomto výletu do fantazie s Českou Sinfoniettou něco prožijí,“ dodává Baborák.

14. 9. 2016, 19:00 – bazilika Všech svatých v České Lípě
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncertantní symfonie Es dur pro flétnu, hoboj, lesní roh, fagot a orchestr, K. 297B
Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 2 D dur, op. 36
Sophie Dartigalongue – fagot (Německo), Viola Wilmsen – hoboj (Německo), Pirmin Grehl – flétna (Německo), Radek Baborák – lesní roh

Sophie Dartigalongue pochází z Francie. Původně se věnovala hře na klarinet a kytaru, ty ale v roce 2003 vystřídala a fagot, který studovala na konzervatoři v Lyonu u C. Colomba a J. Pignoly. V roce 2011 byla přijata do Karajanovy Akademie v Berlíně, kde ve studiích pokračovala u D. Damiano. V roce 2012 zvítězila v konkurzu do Berlínské filharmonie a v roce 2015 se stala sólofagotistkou orchestru Vídeňské státní opery a Vídeňské filharmonie.  Sofie má na svém kontě řadu úspěchů z mezinárodních soutěží. Jako sólistka se představila se Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu, Mnichovským komorním orchestrem, Vídeňským komorním orchestrem, SWR orchestrem Stuttgart a mnoha dalšími. Z festivalových pódií navštívila Beethoven Bonn Festival, Fagotový Festival Beijing, International Double Reed Conference, Lucerne Festival, BBC Proms, La Côte Saint André Festival nebo Salcburský festival.

Viola Wilmsen se po vítězství v prestižní hobojové soutěži v roce 2009 v Japonsku stala rychle žádanou sólistkou a komorní hráčkou. Hoboj studovala u Diethelma Jonase v Lübecku, Jacquese Tyse v Paříži a Dominika Wollenwebera v Berlíně. Její životopis nabízí úctyhodný počet úspěchů v řadě předních evropských hudebních soutěží. V roce 2012 se stala sólohobojistkou Německého symfonického orchestru Berlin. Předtím tento post zastávala Německé opeře Berlín. Jako sólistka se představila s Mnichovským komorním orchestrem, Hamburskou Cameratou, Haydnovým orchestrem či Klasickou filharmonií Bonn. Hostovala v orchestrech ve Státní opeře v Berlíně, Frankfurtu, u Bamberských symfoniků, Berlínského rozhlasového orchestru či Berlínské filharmonie a spolupracovala s dirigentskými hvězdami, jakými jsou Valerij Gergijev, Riccardo Chailly, Christoph Eschenbach, Vladimir Ashkenazy či Andris Nelsons.

Meditace a monumentalita
V neděli bude festival pokračovat varhanním recitálem v Prysku, na němž se představí vynikající osobnost z Polska – hudebník a vysokoškolský pedagog Władysław Szymański, který se nedávno stal i rektorem Katowické univerzity.

18. 9. 2016, 17:00 – kostel sv. Petra a Pavla v Prysku
Dietrich Buxtehude (1637-1707): Praeludium in g
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621): Variationen Mein junges Leben hat ein End
Jan Pieterszoon Sweelinck: Fantasia auf die Manier eines Echo
John Stanley (1712-1786): Voluntary from op. 5
Giovanni Morandi (1777-1856): Offertorium
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1849): Präludium und Fuge c-moll, op.37, Nr. 1
Władysław Żeleński (1837-1921): Preludium pastorale
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Fantasie und Fuge a-moll BWV 561

Władysław Szymański – varhany

Vstupenky jsou k dostání online na webu festivalu www.lipamusica.cz, v českolipské festivalové kanceláři, vybraných koncertních místech a také v síti Colosseum Ticket společnosti Perfect system. Doprodej vstupenek bude probíhat ve večerní pokladně před koncerty přímo na místě.

15. ročník MHF Lípa Musica pořádá pod záštitou Mgr. Daniela Hermana, ministra kultury ČR, J. E. Dr. Arndta Freiherr Freytaga von Loringhoven, německého velvyslance v ČR, Dr. Evy-Marie Stange, saské státní ministryně pro vědu a umění, Mons. Jana Baxanta, biskupa litoměřického, Martina Půty, hejtmana Libereckého kraje, Oldřicha Bubeníčka, hejtmana Ústeckého kraje, Mgr. Romany Žatecké, starostky Města Česká Lípa, Tibora Batthyányho, primátora Statutárního města Liberec a Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 ARBOR – spolek pro duchovní kulturu. MHF Lípa Musica je členem České asociace festivalů.

Festival se koná díky laskavé podpoře Ministerstva kultury ČR, Česko-německého fondu budoucnosti, Libereckého kraje, města Česká Lípa, Ústeckého kraje, Nadačního fondu Bohemia Heritage Fund, Státního fondu kultury a státního podniku Lesy ČR.

Hlavním partnerem festivalu je Pivovar Cvikov a společnost Ještědská stavební společnost.

Oficiálními partnery jsou společnosti BMW CarTec Liberec a hotel Berg.

Partnerskými městy a obcemi jsou Nový Bor, Děčín, Doksy, Kamenický Šenov, Grossschönau, Stráž pod Ralskem, Zittau, Filipov u Rumburku, Jezvé, Litoměřice, Mimoň a Prysk.

Hlavními mediálními partnery festivalu jsou ČRo Vltava, MF Dnes a televize RTM+.
Mediálními partnery festivalu jsou Prager Zeitung, i-noviny.cz, magazín Lípa, OperaPlus, Xantypa, parlamentnilisty.cz, scena.cz, Acta Medicinae, Harmonie, rádio PROGLAS, Regionální televize.cz a kina Crystal a Sněžník.

Více informací o partnerech najdete na https://lipamusica.cz/cs/partneri.
Všem partnerům děkujeme za laskavou podporu!

Ing. Lucie Johanovská
manažerka marketingu a PR
MHF Lípa Musica
Klášterní 464/11, 470 01 Česká Lípa
[email protected]
facebook.com/lipamusica
www.lipamusica.cz+420 608 823 973

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]