Pražský filharmonický sbor odjíždí na dvoutýdenní turné po Izraeli

Pražský filharmonický sbor odjíždí na dvoutýdenní turné po Izraeli, kde bude účinkovat spolu s Izraelskou filharmonií pod taktovkou Yarona Gottfrieda. Během zájezdu vystoupí mezi 17. a 29. říjnem 2016 v Tel Avivu, Jeruzalémě a Haifě na celkem jedenácti koncertech. Sbor si pro izraelské turné připravil Magnificat D dur, BWV 243 Johanna Sebastiana Bacha. Yaron Gottfried před několika dny nahradil v roli dirigenta Zubina Mehtu, který se z turné omluvil kvůli nečekaným zdravotním potížím.

Magnicifat, dvanáctidílná skladba (chvalozpěv) na latinský liturgický text, se dnes řadí k nejoblíbenějším Bachovým vokálním kompozicím. Skladatel složil jeho první verzi v roce 1723 – krátce poté, kdy se ujal funkce ředitele kůru v kostele sv. Tomáše v Lipsku. O deset let později dílo přepracoval a změnil tóninu z Es dur na jásavější D dur – v této podobě se dnes zpravidla uvádí a uvede jej tak i Pražský filharmonický sbor s dirigentem Yaronem Gottfriedem. Dílo se sborem nastudoval jeho hlavní sbormistr Lukáš Vasilek. V sólových partech se představí Sunhae Im, Shahar Lavi, Julia Rutigliano, Michael Schade a Johannes Stermann. Bachovo Magnificat zazní ve druhé polovině koncertů; jejich první část vyplní skladby Noama Sheriffa, Petra Iljiče Čajkovského, Ludwiga van Beethovena, Sergia Natry či Wolfganga Amadea Mozarta.

Říjnovým turné ale spolupráce s Izraelskou filharmonií v letošní koncertní sezoně nekončí. V červenci 2017 čeká sbor další zájezd do Izraele, kde v Tel Avivu a Haifě vystoupí na celkem šesti představeních opery Turandot Giacoma Pucciniho pod taktovkou Zubina Mehty.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]