V čele České filharmonie a Pražského filharmonického sboru po konkurzu dál zůstávají Mareček a Sedláková

Českou filharmonii povede v příštích letech i nadále její dosavadní šéf David Mareček. Oznámila to dnes mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Do konkurzu se přihlásil jako jediný uchazeč. Ministerstvo kultury jako zřizovatel vybíralo v minulých měsících také nového šéfa Pražského filharmonického sboru, také ten povede jeho dosavadní ředitelka Eva Sedláková, kterou stejně jako Marečka jmenoval ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

“Ministr kultury Daniel Herman se ztotožnil s doporučením výběrové komise jmenovat do funkce generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka a do funkce ředitelky Pražského filharmonického sboru Evu Sedlákovou, a to s ohledem na výborné hodnocení obou navržených kandidátů i s přihlédnutím k dosavadním výsledkům jejich činnosti ve funkci,” uvedla mluvčí.

David Mareček (foto © Česká filharmonie)
David Mareček (foto © Česká filharmonie)

David Mareček na místo šéfa České filharmonie nastoupil jako tehdy pětatřicetiletý 1. února 2011, orchestr měl za sebou spory s předchozím vedením. Ty byly jednou z příčin odchodu předchozího šéfa Václava Kasíka, po jehož rezignaci Českou filharmonii dočasně řídil náměstek tehdejšího ministra kultury Jiřího Bessera Radek Zdráhal. Marečkovi se podařilo situaci v orchestru uklidnit, k čemuž pravděpodobně velmi přispělo výrazné zvýšení platů jeho členů.

Eva Sedláková přišla do Pražského filharmonického sboru počátkem roku 2011, tedy dříve, než na základě výběrového řízení měla. Besser tehdy odvolal jejího předchůdce Richarda Sporku kvůli údajně trvalému poškozování dobrého jména Pražského filharmonického sboru.

Eva Sedláková (foto archiv Evy Sedlákové)
Eva Sedláková (foto archiv Evy Sedlákové)

Zatímco většina státních zaměstnanců v kultuře má stále oproti celostátním mzdám podprůměrný plat, hráči České filharmonie mají už přes dva roky průměrný plat 40.000 korun. Změna platů byla součástí reformy, kterou s nástupem Marečka zahájil v roce 2011 Besser. Navýšení platů podepsal jako ministr financí Miroslav Kalousek. Platy pracovníků v kultuře, kterých je kolem 6.500, jsou i po nedávném čtyřprocentním zvýšení stále zhruba 2.500 korun pod celostátním průměrem. Herman slibuje, že z rozpočtu ministerstva na příští rok, který je dosud nejvyšší a měl by činit 12,6 miliardy korun, půjde na platy zaměstnanců příspěvkových organizací o 200 milionů víc než v letošním roce. U zaměstnanců v kultuře tak očekává procentuálně vyšší růst platů než pětiprocentní, který v červenci kabinet schválil pro státní zaměstnance. Muzejníkům, galeristům či divadelníkům by tak mohly platy vzrůst až o deset procent.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat