Nové CD Collegia 1704 se sonátami ZWV 181 získalo prestižní ocenění Diapason d’Or

Nejnovější CD Collegia 1704 se sonátami ZWV 181 vydané v dubnu tohoto roku získalo prestižní ocenění Diapason d’Or. Ocenění bylo zveřejněno v aktuálním červnovém čísle francouzského magazínu Diapason. Naposledy získalo Collegium 1704 tuto měsíčně ohlašovanou cenu vloni na jaře za nahrávku Zelenkovy Missa Divi Xaverii, která poté v listopadu 2016 dosáhla i na celoroční Diapason de l‘anée.

Ve svém aktuálním čísle magazín Diapason uvádí mezi červnovými oceněnými nahrávkami čerstvý počin Collegia 1704 se sonátami ZWV 181 J. D. Zelenky. V květnu bylo také vyhlášeno jako CD týdne v oblasti klasické hudby na online serveru The Guardian. Nové CD, které vznikalo v průběhu roku 2016, vyšlo oficiálně vydáno v květnu 2017. Poprvé po více než dvaceti letech se tak kompletní cyklus šesti komorních sonát dočkal nové nahrávky na historické nástroje. Poslední takovou nahrávku vytvořil Ensemble Zefiro v roce 1993. Nový projekt Collegia 1704 byl tedy spojen s velkým očekáváním.

Sbírka šesti sonát Jana Dismase Zelenky věnovaných — s výjimkou třetí sonáty s využitím houslí — dvojici hobojů, fagotu a bassu continuu představuje v kontextu barokní komorní hudby naprostou raritu. Zelenka zde formu sonáty da camera povyšuje na interpretačně nesmírně náročný žánr, kladoucí mimořádné požadavky především na dechové nástroje a předkládající posluchači nejniternější osobní výpověď svého tvůrce. Zelenkovy sonáty jsou výjimečnými díly barokního komorního repertoáru. Pro svoji mimořádnou náročnost se však pouze zřídka objevují na programech koncertů a existuje pouze několik nahrávek.

Novou nahrávku Zelenkových sonát vydalo německé vydavatelství Accent. Pražští posluchači měli možnost výběr z těchto sonát slyšet živě na koncertě Collegia 1704 v kostele sv. Šimona a Judy 7. prosince 2016.

Diapason d’Or je prestižním hudebním oceněním srovnávaným například s cenami magazínu Gramophone ad. Každý měsíc magazín Diapason recenzuje 150 CD s klasickou hudbou, měsíčně 6 z nich získají ocenění Diapason d’Or. Na ročníku 2016 Diapason d’Or de l’année byly vyhlášeny výroční ceny celkem v 15 kategoriích. Václav Luks převzal ocenění v kategorii Barokní vokální hudba za tehdy nejnovější CD Collegia 1704 se skladbou Missa Divi Xaverii ZWV 12 Jana Dismase Zelenky vydanou jako nahrávka ve světové premiéře v únoru roku 2016 spolu se Zelenkovou Litaniae de Sancto Xaverio ZWV 156. CD získalo kromě Diapason d’Or a Diapason d’Or de l’année také ocenění Editor’s Choice magazínu Gramophone.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]