Romská cesta 2017 vede ze Šluknovska na Vsetínsko. S Idou Kelarovou po ní jde 60 dětí i Česká filharmonie

Letní umělecká škola Romano drom (= romská cesta) na podporu talentovaných romských dětí z 30 míst České a Slovenské republiky se odehraje od 29. 7. do 12. 8. 2017. Pod vedením Idy Kelarové se budou její účastníci intenzivně rozvíjet a vzdělávat, ale také koncertovat s hudebníky České filharmonie.

Zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová, ředitelka z. s. MIRET, opět připravuje letní uměleckou školu Romano drom ve spolupráci s Českou filharmonií. Dvoutýdenní program je určený pro talentované romské děti, které budou poznávat sebe sama, svou identitu, historii a tradice, a zároveň společně vytvářet krásné a silné věci. Účastníci letní školy budou intenzivně pracovat na svém osobním růstu a rozvíjet své talenty.

Letošního Romano dromu se účastní šest desítek dětí ve věku 6–18 let ze sociálně slabých rodin, vyloučených lokalit, romských osad a ghett z ČR a SR (např. Košice-Šaca, Poltár, Liptovský Mikuláš, Vsetín, Vápenné, Chrudim, Hrochův Týnec, Trmice, Jablonec nad Nisou). Děti prošly konkurzy, které se konaly v březnu a v dubnu 2017 a dnes jsou již platnými členy dětského pěveckého sboru Čhavorenge (= Dětem). „Čhavorenge je tu proto, aby romské děti měly vzory. Máme určité podmínky pro přijetí dětí do sboru, jako je např. dobrý školní prospěch. Chceme, aby na sobě naše děti pracovaly, studovaly a byly hrdé. Koncertování s Českou filharmonií a s námi mají jako odměnu za to, co dokážou navzdory těžkým podmínkám, ve kterých žijí,“ říká Ida Kelarová.

Význam a naprostou mimořádnost projektu si uvědomuje také Česká filharmonie, která se do projektu zapojí už počtvrté. Její hudebníci na koncertech doprovodí mladé romské zpěváky a připraví pro ně také interaktivní hudební workshopy. „Spolupráce s Českou filharmonií je obrovským darem, kterého si velmi vážíme. Respektujeme otevření tohoto světa pro naše děti, zároveň cítíme o to větší zodpovědnost, abychom byli společně s nimi na životní zkoušky a výzvy připraveni,“ doplňuje Ida Kelarová. Hlavní součástí koncertního programu bude současná romská tvorba, především působivé vícehlasé písně, které pro Čhavorenge skládá Desiderius Dužda, jeden z našich nejvýznamnějších romských skladatelů.

Jeden z koncertů mezi „Čunkodomky“
Letní umělecká škola Romano drom se každoročně snaží otevírat diskuzi o společném soužití Romů a majoritní společnosti v různých lokalitách. V létě 2016 se konala na Šluknovsku, v letech 2014 a 2015 na východním Slovensku. V létě 2017 míří na Valašsko. „Na mnoha místech jsou tam vztahy mezi Romy a Neromy hodně napjaté,“ vysvětluje Ida Kelarová. „Například ve Vsetíně se nám bohužel nepodařilo získat souhlas neromských rodičů, aby mohly jejich děti s námi a s Českou filharmonií pracovat a koncertovat.“
Ida Kelarová, Čhavorenge a hudebníci České filharmonie završí Letní uměleckou školu Romano drom 2017 třemi večerními koncerty. 8. srpna společně vystoupí přímo ve vyloučené lokalitě Poschla (romské ghetto vytvořené bývalým vsetínským starostou Jiřím Čunkem), 9. srpna na náměstí v Uherském Hradišti (spolu s dětmi z místního folklorního souboru Hradišťánek) a 10. srpna v amfiteátru letního kina ve Valašském Meziříčí. Na jevišti i v publiku se promísí Romové a Neromové, což je smyslem koncertů: vytvořit spontánní prostor pro přátelské setkávání Romů a majoritní společnosti, což napomůže boření předsudků a snižování vzájemného rasismu a xenofobie.
Pro zájemce, kteří by rádi nahlédli pod pokličku letní umělecké školy Romano drom a chtěli by se zúčastnit všech tří koncertů, bude připraven doprovodný program ve dnech 7.–11. srpna 2017.

Po Romano drom na natáčení CD s Českou filharmonií
Po skončení letní umělecké školy Romano drom čeká na děti a mladé lidi ze sboru Čhavorenge další velká výzva. V pražském Rudolfinu budou natáčet své první album s Českou filharmonií pod taktovkou dirigenta Marka Ivanoviće. „Velice si vážíme toho, že Česká filharmonie s námi do toho jde. Považujeme to za velké gesto úcty k Romům a jejich hudbě v České republice,“ dodává Ida Kelarová. Na části CD budou zpívat také mladí neromští zpěváci ze Šluknovska.

Policejní stín z léta 2016
Na letní škola Romano drom 2016 zažily děti i celý umělecký tým mimořádně náročné chvíle. Zastrašování a napadení ze strany občana Jiřetína pod Jedlovou Martina Kouta. A laxní přístup Policie ČR. „Když jsem tehdy volala na policejní tísňovou linku 158 a žádala o pomoc, Police nepřijela,“ popisuje loňské dění Ida Kelarová. „Slíbila jsem dětem, že za ně budu bojovat. Trvalo to skoro rok. Konečně mohu informovat, že v červnu nám byl doručen trestní příkaz, kterým byl panu Koutovi uložen trest za přečin výtržnictví. Jelikož dotyčný muž nebyl v minulosti trestán a neměl žádné jiné problémy se zákonem, trest odnětí svobody v délce 10 měsíců mu byl podmíněně odložen na zkušební dobu v délce trvání 18 měsíců. V trestním příkazu je výslovně uvedeno, že pachatel používal rasově motivované nadávky. S Policií ČR je to na delší, možná hodně dlouhou dobu. Nedaří se jim – anebo prostě nechtějí? – odpovědět na moji jedinou otázku: Proč Policie nepřijela ochránit děti, které byly v nebezpečí?“

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]