Dvořákova Praha uvede okouzlující violoncellový koncert h moll s Jean-Guihen Queyrasem a představí vlastní orchestr

Mezi“povinné”dramaturgické položky festivalu patří jedno z nejkrásnějších děl světové hudební literatury věnovaných violoncellu, Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll. Ve středu 20. září jej v Rudolfinu rozezní významný francouzský violoncellista Jean-Guihen Queyras, kterého doprovodí Česká filharmonie v čele Petrem Altrichterem. Dramaturgie večera v sobě symbolicky spojuje mistrovská díla dlouholetých přátel, Antonína Dvořáka a Johannese Brahmse. Vedle koncertu h moll tak zazní ještě Dvořákovo Nokturno H dur a Brahmsova Symfonie č. 4 e moll. Koncert je věnován památce dirigenta Jiřího Bělohlávka.

O den později ve čtvrtek 21. září se poprvé představí Festivalový orchestr Dvořákovy Prahy, těleso sestavené ze špičkových českých orchestrálních a komorních hráčů, členů předních světových ansámblů, pedagogů i sólistů. Povede jej letošní kurátor komorní řady, hornista a dirigent Radek Baborák. Večer nabídne Beethovenovu předehru Leonora III a jeho monumentální Třetí symfonii s podtitulem „Eroica“ (Hrdinská). Společně s flétnistou Walterem Auerem, hobojistkou Clarou Dent a fagotistou Bencem Bogányim pak uvedou Mozartovu Koncertantní symfonii Es dur.

Předprodej vstupenek na všechny festivalové a kompletní program je k dispozici na www.dvorakovapraha.cz.

Francouzský violoncellista Jean-Guihen Queyras, jemuž bude 20. září v Rudolfinu patřit sólový part Dvořákova violoncellového koncertu h moll je jedním z nejvýraznějších instrumentalistů své generace. Je ceněn pro pokoru a oddanost, jíž slouží hudebnímu dílu. Má za sebou spolupráci s předními světovými tělesy, jako jsou londýnský Philharmonia Orchestra, Orchestre de Paris, Tokijský symfonický orchestr či Tonhalle Orchestra Zurich. Koncert h moll natočil v roce 2004 také s Jiřím Bělohlávkem. Petr Altrichter, který bude řídit rezidenční Českou filharmonii je český dirigent světového věhlasu, mimo jiné byl šéfdirigentem a uměleckým ředitelem Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu, spolupracoval s Londýnskou filharmonií či Berlínskými symfoniky.

21. září bude mít premiéru Festivalový orchestr Dvořákovy Prahy. Základem ansámblu je Česká sinfonietta, která není neznámým pojmem. K němu se v rámci Dvořákovy Prahy připojí nejvýznamnější čeští hráči z prestižních světových orchestrů, jako jsou Berlínská a Vídeňská filharmonie, Concertgebouw Amsterdam, Mnichovská filharmonie či Berlínský rozhlasový orchestr. K nim se přidají také zahraniční sólisté, známí mimo jiné i ze spolupráce s Českou filharmonií.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat