PKF-Prague Philharmonia uvádí světovou premiéru Ondřeje Štochla a český debut Angely Brower

Světovou premiéru skladby JIN – nostalgie a naděje pro vibrafon a orchestr ve třech skupinách (2017) českého skladatele Ondřeje Štochla uvede v rámci svého šestého abonentního koncertu v neděli 4. února v Rudolfinu orchestr PKF – Prague Philharmonia. Sólového partu se ujmě Martin Opršál, jeden ze zakládajících členů souboru DAMA DAMA, který premiéroval komorní verzi z roku 2016. V rámci večera bude mít svůj český debut vynikající americká mezzosopranistka Angela Brower. Do čela orchestru se vrací dirigent Ilyich Rivas, držitel Bruno Walter Conducting Prize a Prix Julius Baer, která se uděluje mimořádným mladým talentům. Koncert spojuje zdánlivě nespojitelné skladby Clauda Debussyho, Luciana Beria, Ondřeje Štochla a Ludwiga van Beethovena. Partnerem koncertu je Česká televize. Záznam koncertu bude pořizovat Český rozhlas Vltava.

JIN – nostalgie a naděje: Slovo autora
„Do původní komorní verze jsem zasáhl poměrně výrazně. Některé plochy jsem se rozhodl rozšířit. Kromě většího obsazení hraje nově roli i rozestavění hráčů do tří skupin. Všechny jsou sice na pódiu, ale jejich interakce i tak umožňují responsoriální pojetí zvuku. Tok energií by tak měl být zvýrazněn novou dimenzí, což doufám povede k většímu účinku celé kompozice. Skladba je otiskem několika konkrétních lidí, kteří jsou v mém životě nezastupitelní. Těch, kteří dovedou a chtějí dohlédnout i do takových zákoutí lidské duše, která mnohým zůstávají utajena. Jsou spíše nenápadní, ale extrémně vnímaví. Umí vlídně přijmout a povzbudit, mají na to sílu i ochotu. Říkám jim „andělé JIN“. Andělé pochopení, přijetí, rezonance, sdílení…“

Český debut mezzosopranistky Angely Brower: „Vystoupení s tímhle skvělým orchestrem beru doslova jako kompliment.“
Rodačka z Arizony, Angela Brower, má za sebou debuty v Královské opeře Covent Garden v Londýně (Semjon Byčkov), Bavorské státní opeře v Mnichově, Sanfranciské opeře nebo na Salcburském festivalu. V letech 2011–2016 byla sólistkou Bavorské státní opery, kde vytvořila řadu rolí: Charlotte po boku Rolanda Villazóna, Octaviana v Růžovém kavalírovi pod taktovkou Kirilla Petrenka, Nicklausse v Hoffmannových povídkách, Sesta v Mozartově opeře La clemenza di Tito nebo Cherubína po boku Diany Damrau ve Figarově svatbě. V roce 2013 a 2015 se podílela na nahrávkách oper Così fan tutte a Figarova svatba pro vydavatelství Deutsche Grammophon (dirigent Yannick Nézet-Séguin). Je držitelkou Ceny Operního festivalu v Mnichově 2009. V Praze debutuje v písních Luciana Beria „Folk Songs“.

„Folk Songs Luciana Beria znám dobře a mám je ráda. Vždyť první dvě písně na počátku jsou americké: Black Is the Color a I Wonder as I Wander. Napsal je původně lidový zpěvák a skladatel z Kentucky John Jacob Niles. Ale těší mě, že s Beriou se mohu zastavit i v dalších zemích světa: ve Francii, na Sicílii či Sardinii, v Ázerbájdžánu… Společně s PKF – Prague Philharmonia provedeme tuhle nádhernou hudbu, kterou mám moc ráda. Musím však poznamenat, že se cítím být poctěna pozváním vystoupit v Praze s tímhle skvělým orchestrem. Doslova to beru jako kompliment.“ (výňatek z rozhovoru pro časopis Umění a medicína, autor: Alena Sojková)

Vstupenky online na www.pkf.cz

Informace o koncertu
neděle 4. února 2018 od 19.30
Dvořákova síň Rudolfina

Angela Brower — mezzosoprán
Martin Opršál — vibrafon
Ilyich Rivas — dirigent
& PKF – Prague Philharmonia

Program:
Claude Debussy: Petite suite (orchestrace Henri Busser)
Luciano Berio: Folk Songs pro hlas a orchestr
Ondřej Štochl: JIN – nostalgie a naděje
Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 1 C dur op. 21

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]