Britský večer s PKF – Prague Philharmonia a další český debut sezony!

Sedmý koncert Orchestrálního cyklu (A) PKF – Prague Philharmonia v neděli 25. února v Rudolfinu nabídne nejen další český debut sezony a mimořádného sólistu, ale opět velmi originální program.

V českém debutu se představí britský dirigent Rory Macdonald, další z mladých objevů letošní sezony PKF – Prague Philharmonia. Přes své mládí má již za sebou hostování u významných světových orchestrů: BBC a Královské filharmonie v Londýně, Royal Concertgebouw Orchestra, Londýnské, Nizozemské a Bergenské filharmonie, Filharmonie Oslo, BBC Symphony, BBC National Orchestra of Wales and the Hallé, Orchestre National du Capitole de Toulouse ad. Spolupracoval s Královskou operou Covent Garden v Londýně, Sydney Opera House, San Francisco Opera, ENO, Lyric Opera v Chicagu ad. Hudbu studoval na Univerzitě v Cambridge a paralelně absolvoval také letní Dirigentskou akademii v Aspenu pod vedením Davida Zinmana a Jorma Panuly. Po absolvování studií působil dva roky jako asistent Ivána Fischera v Budapest Festival Orchestra (2001–2003) a Sira Marka Eldera v Hallé Orchestra (2006–2008). Byl také členem Jette Parker Young Artists Programme fungujícím při Královské opeře Covent Garden v Londýně (2004–2006), kde úzce spolupracoval se Sirem Antoniem Pappanem.

Sólistou večera bude britský „král koloratury“, tenorista Jeremy Ovenden. Ten ve své kariéře spolupracoval s velikány jako Sir Simon Rattle, Daniel Barenboim, Riccardo Muti či Nikolaus Harnoncourt. Žák legendárního Nicolaje Geddy a tenorista „s úžasnou virtuozitou“ (The Independent) zazpívá písňový cyklus Benjamina Brittena Nokturna op. 60, která autor věnoval jedné z nejznámějších femme fatale 1. pol. 20. století, Almě Mahler. Tématem sofistikovaně vybraných různorodých textů z pera Williama Shakespeara, Johna Keatse, Wilfreda Owena, Williama Wordswortha, Thomase Middletona, Samuela Taylora Coleridge, Lorda Alfreda Tennysona a Percyho Bysshe Shelleyho je spánek a temnota. „Všechny dny pro mne jsou noc, když tě nevidím, a nocí jasný den, když tě v snách spatřit smím.“ (W. Shakespeare: Sonet XLIII, překlad Jan Vladislav). Britten napsal tento cyklus s velmi konkrétní představou umění a barvy hlasu svého celoživotního partnera, tenoristy Petera Pearse.
Koncert uvede Serenáda pro smyčcový orchestr op. 20 Edwarda Elgara. Druhá polovina večera bude dalším pokračováním „beethovenovského cyklu“, když zazní 3. symfonie Es dur op. 55 Ludwiga van Beethovena „Eroica“. Tu označil nedávný průzkum britského časopisu BBC Music na základě názoru 150 dirigentů z celého světa za nejlepší symfonii všech dob.

Program
Edward Elgar: Serenáda pro smyčcový orchestr op. 20
Benjamin Britten: Nocturne op. 60
Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 3 Es dur op. 55 „Eroica“

Jeremy Ovenden, tenor
Rory Macdonald, dirigent
PKF – Prague Philharmonia

neděle 25. února od 19.30
Dvořákova síň Rudolfinum

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]