Kde se hudba dotkne těla? Koncert pro NI v Atriu na Žižkově

V březnu přichází dramaturgie Atria na Žižkově opět s novinkou. Na premiéru, kde hudba v rovnocenném partnerství prostupuje tancem ve spojení nejen se světelným designem, přijďte ve středu 21. 3. od 19.00. Projekt má název Koncert pro NI. Třemi hlavními hvězdami večera jsou Michal Záhora, choreograf a tanečník, Petr Šporcl, violoncellista a Jan Komárek, světelný designer a režisér.

Projekt Koncert pro NI je vlastně sólovým koncertem pro violoncello a je koncipován jako duet mezi zvukem a obrazem; mezi interpretem a tanečníkem. Hudba je tu pevným bodem v prostoru, inspirací a pocitovým průvodcem při setkání vynikajícího interpreta Petra Šporcla s renomovaným choreografem a tanečníkem Michalem Záhorou, v režii tvůrce pohybových a tanečních projektů Jana Komárka.

Hudba zvolená pro tento projekt režisérem je nebývale emočně sytá. Klíčem ke vstupu do prostoru imaginace je Bachovo Preludium C dur, kterým se přes lyrickou Sonátu pro violoncello Györgye Ligetiho otevírá vhled do enigmatického světa tónů dvou současných skladatelů, Ondřeje Štochla (Tetralog) a Petra Hejného (Metal sonáta).

Všichni tři hlavní protagonisté mají za sebou výjimečné zkušenosti a projekty. Člověk s velkou zkušeností a úspěchy doma i v cizině, Michal Záhora, je autorem námětu projektu, ale rovněž i choreograf i tanečník. Absolvoval Konzervatoř Duncan centre, poté byl v angažmá norského národního souboru Carte Blanche, kde se podílel na mnoha představeních. Působil v souboru Roberta Zappaly v Itálii a ve Scottish Dance Theatre.

Violoncellista Petr Šporcl vystudoval konzervatoř a AMU a už během studií dostal stipendium v USA na S.M.U. v Dallasu, kde byl žákem Ch. Adkinse. Pět let působil jako koncertní mistr Pražské komorní filharmonie. Je laureátem několika mezinárodních soutěží (Corpus Christi – USA, Beethovenův Hradec, Pražské jaro, Cremona – Itálie).

Režisér projetu, Jan Komárek, který je také světelným a zvukovým designerem a v neposlední řadě i fotografem, studoval obor propagační grafika na UMPRUM. Ve svém oboru pracoval i v emigraci ve Francii a v Kanadě, kde založil autorské výtvarně pohybové divadlo Sound Image Theatre. Za svou práci ve světě získal mnoho prestižních cen, např. Dora Mavor Moore za nejlepší režii, světelný design a hudbu. Po svém návratu do Prahy vytvořil mnoho autorských projektů a v r. 2009 mu byla udělena cena Osobnost roku Festivalem next wave. O rok později obdržel prestižní cenu mezinárodní poroty za světelný design.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]