Pražský filharmonický sbor odjíždí na dvoutýdenní turné po Izraeli

Pražský filharmonický sbor odjíždí na dvoutýdenní turné po Izraeli, kde bude účinkovat spolu s Izraelskou filharmonií pod taktovkou Gianandrey Nosedy. Během zájezdu vystoupí mezi 25. dubnem a 6. květnem 2018 v Tel Avivu, Jeruzalémě a Haifě na celkem deseti koncertech. Sbor si pro izraelské turné připravil Stabat mater Gioachina Rossiniho (1792–1868).

Stabat mater, mnohokrát opakované zhudebnění středověké sekvence pojednávající o utrpení Kristovy matky pod křížem, na kterém umírá její syn, napsal Rossini na objednávku nadšeného ctitele své hudby, madridského arcibiskupa dona Franceska Fernandeze Varely, s nímž se seznámil v roce 1831 během své cesty do Španělska. Geneze skladby je poněkud komplikovaná, obsahuje dvojí autorství (Rossiniho a jeho přítele, skladatele Giovanniho Tadoliniho) i velký soudní proces, který skladbu proslavil ještě před tím, než ji poznala veřejnost. V roce 1841 Rossini nahradil části složené Tadolinim svou hudbou a světová premiéra v pařížském Théâtre-Italien 7. 1. 1842 zahájila triumfální cestu Rossiniho Stabat mater do světa. Trvá dodnes.
Spolupráce Pražského filharmonického sboru s Izraelskou filharmonií tímto turné nekončí. V dubnu 2019 čeká sbor další zájezd do Izraele, kde vystoupí na šesti koncertech s Německým requiem Johannesa Brahmse pod taktovkou Manfreda Honecka.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]