Zemřel profesor Karel Doležal

Dnes ráno zemřel ve věku 70 let prof. Karel Doležal, český hudebník, violista, hudební pedagog a zakladatel Doležalova kvarteta. 

Český violista a hudební pedagog, profesor Karel Doležal (16. ledna 1948 – 22. září 2018) byl žákem Vincence Zahradníka, Lubomíra Malého a Ladislava Černého. Svoji hudební kariéru započal roku 1969 jako člen Talichova kvarteta. Zde působil až do roku 1972, kdy založil vlastní soubor, dnes proslulé Doležalovo kvarteto. Mezi lety 1972 až 2003, kdy Doležal tento soubor vedl, získalo kvarteto řadu prestižních světových ocenění. Letos Doležalovo kvarteto slaví 45 let nepřetržitého fungování.

Karel Doležal vystupoval sólově s řadou prestižních orchestrů u nás i v zahraničí (Státní filharmonie Brno, Symfonický orchestr Českého (Československého) rozhlasu, Karlovarský symfonický orchestr, Filharmonie Hradec Králové, a další).

V roce 1993 se stal profesorem Pražské konzervatoře a jako pedagog byl vyhledáván na domácích i zahraničních mistrovských kurzech v Americe, Finsku, Norsku, Jižní Koreji či ve Španělsku. Byl členem Českého spolku pro komorní hudbu, dirigoval Smyčcový orchestr Pražské konzervatoře (v roce 2013 s ním získal první místo v soutěži Concerto Bohemia), z jeho třídy získala řada mladých hudebníků prestižní ocenění na hudebních soutěžích.

Poslední rozloučení s panem profesorem Doležalem se uskuteční 1. října 2018 ve 14:00 hodin v kostele sv. Václava ve Všenorech. Všem pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast!

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]