György Kurtág napsal ve svých 92 letech první operu

Ve věku 92 let napsal maďarský skladatel György Kurtág svou první operu „Fin de Partie“ podle stejnojmenného dramatu Samuela Becketta a bude premiérována 15. listopadu v milánské La Scale. Po dobu téměř celých sedmi let pracoval skladatel na partituře, která má 450 stran. Dvouhodinové dílo je zdaleka nejdelší skladbou avantgardního skladatele oslavovaného jako "mistra miniatur".
György Kurtág (zdroj YouTube)

Dirigentem, který Kurtágovu operu nastuduje, je Markus Stenz. Osobně je fascinován skladatelovou enormní energií, kterou 92 letý Kurtág srší při spolupráci na nastudovávání svého díla.

Beckettova hra Fin de partie – Konec hry, byla původně napsaná francouzsky, nakonec ji sám autor přeložil do angličtiny pod názvem Endgame. Tato hra je vedle Čekání na Godota považována za jedno z nejlepších Beckettových děl.

Příběh opery má čtyři postavy: slepý Hamm, neschopný  se postavit, Hammův sluha Clov, neschopný se posadit, a kterého se Hamm kdysi ujal jako malého dítěte, Hammův otec Nagg, který nemá nohy žádné a žije v popelnici a Hammova matka, která je též beznohá a žije v sousední popelnici vedle Nagga.

“V Beckettově hře se toho děje extrémně málo a Kurtág z tohoto vychází. jak Beckett tak Kurtág jsou mistrovsky schopní říct velmi mnoho s pomocí minimálního množství not či slov,“ podotýká Stenz. „Zvuky, které Kurtág používá pro vykreslení příběhu jsou inspirující a barevné: koncentrované psychogramy vytvořené jak pro pesimistické, tak humorné barvy.“

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]