Předprodej opavského abonentního cyklu JFO zahájen

Janáčkova filharmonie Ostrava připravila ve spolupráci se statutárním městem Opava a Moravskoslezským krajem pro všechny milovníky vážné hudby abonentní cyklus symfonické hudby v Opavě, který rozšíří dosavadní kulturní nabídku města o čtyři symfonické koncerty ročně. Filharmonici tak v rámci nového cyklu zavítají do Opavy celkem čtyřikrát a přivezou zde nejen mimořádný program, ale i vynikající české i světové sólisty a dirigenty.
Janáčkova filharmonie Ostrava (foto Ivan Korč)

Filharmonie navazuje na tradici, která v Opavě v minulosti již byla. Do města přijede velké symfonické těleso, ale i renomovaní čeští i zahraniční sólisté a dirigenti jako jeho hosté. Všechny čtyři koncerty budou realizovány v akusticky i architektonicky mimořádném prostoru – kostele sv. Václava. Zde Janáčkova filharmonie plánuje v roce 2019 představit jak skvosty české orchestrální hudby, tak i symfonická a koncertní díla ruské a německé hudební kultury 19. a 20. století. Ty obohatí také o vynikající české sólisty a dirigenty se světovým renomé (Lukáš Vondráček, Václav Luks, Petr Nouzovský) i mimořádné zahraniční dirigenty (Sergio Alapont, Mihhail Gerts, Chuhei Iwasaki), kteří vystoupí jako její hosté. „Kostel sv. Václava považujeme za naprosto unikátní, z akustického hlediska se jedná o jeden z nejzajímavějších prostorů na území Moravskoslezského kraje. Byl jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli abonentní cykly symfonické hudby v Opavě realizovat“ uvedl ředitel JFO Jan Žemla.

První abonentní koncert odstartuje ve středu 10. 4. 2019 v hvězdném obsazení a s velmi slibným a klasicky laděným programem – zazní Beethovenův 4. klavírní koncert  s pianistou světového jména a opavským rodákem Lukášem Vondráčkem a Čajkovského šestá symfonie zvaná “Patetická”. Janáčkova filharmonie ji zahraje pod taktovkou estonského dirigenta Mihhaila Gertse. Druhý koncert (28. 5.) bude výlučně symfonický
a ponese se v duchu česko-německého romantické školy období 19. století. Filharmonikové se zhostí první řady Slovanských tanců Antonína Dvořáka a interpretačně nelehké čtvrté symfonie německého skladatele Johanesse Brahmse v hudebním nastudování španělského dirigenta Sergio Alaponta. V pořadí třetí abonentní koncert (24. 9.) nabídne monumentální Beethovenovu 9. symfonii nazvanou Óda na radost za spolupráce Filharmonického sboru Brno a pod taktovkou špičkového a mezinárodně uznávaného českého dirigenta Václava Lukse. Na programu závěrečného abonentního koncertu (30. 10.) zazní velkolepý violoncellový koncert Grand concerto z pera mistra operetních melodií Jacquese Offenbacha v podání Petra Nouzovského. Šostakovičovou devátou symfonií pod vedením dirigenta japonského původu Chuhei Iwasakiho se uzavře program posledního abonentního koncertu.

Nový projekt Janáčkovy filharmonie v Opavě významně finančně podpořil i Moravskoslezský kraj. „Jsem upřímně rád, že Janáčkova filharmonie Ostrava svým zcela ojedinělým abonentním cyklem symfonické hudby v Opavě zahajuje novou tradici provozování symfonické hudby v rámci měst a obcí Moravskoslezského kraje. A neváhá jít ve stopách zahraničních orchestrů, které jsou finančně podporovány jednotlivými menšími městy regionu. Ty přispívají na hostování svého orchestru a umožnují tak uskutečnit pravidelný cyklus koncertů symfonického orchestru přímo ve svých městech. Filharmonie tak svým programem rozšíří kulturní nabídku města Opavy“ řekl náměstek hejtmana Lukáš Curylo
a dodal: „Občané tak mají mimořádné a nevšední zážitky na dosah přímo ve svém městě“.

Z dalších projektů čeká filharmoniky v blízkosti Opavy v tomto roce koncert na zámku Hradec nad Moravcí, který probíhá jako finálové kolo soutěže Beethovenův Hradec ve hře na violu. Zde filharmonici v neděli 16. 6. 2019 doprovodí vítěze soutěže ve violových koncertech Bély Bartóka, Williama Waltona či Bohuslava Martinů.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]