Olomoucké barokní slavnosti přinesou pět operních premiér

Olomoucké barokní slavnosti jsou letos naplánovány na čtyřiadvacet červencových večerů a nabídnou šest různých inscenací. Festival, který odkazuje na výraznou barokní stopu ve městě, se uskuteční v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Konviktu a doprovodí ho přehlídka Barok Olomouc, která zaplní barokní hudbou a tancem tři letní večery na Horním náměstí. Akce se uskuteční od 7. do 28. července 2019.
Olomoucké hudební slavnosti (foto Jan Andreas)

Letos poprvé se odehraje v rámci Olomouckých barokních slavností doprovodný program na Horním náměstí, který rámuje jejich zahájení a závěr. Chceme tím vytvořit pomyslnou předehru k příštímu roku, kdy chceme oživovat centrum města po celý červenec. Navíc si budeme v průběhu příštího roku připomínat 20. výročí zapsání barokního čestného sloupu Nejsvětější Trojice na seznam památek UNESCO,” uvedla primátorova náměstkyně Markéta Záleská.

Olomoucké barokní slavnosti zahájí 7. července novodobá premiéra serenády skladatele Karla Ditterse von Dittersdorfa. Festival nabídne i premiéry pěti představení, která vznikla přímo pro něj. Návštěvníci zhlédnou také díla barokních mistrů Johanna Heinricha Schmelzera, Pietra Andrey Zianiho a Františka Antonína Míči. “Pravidelnou a oceňovanou součástí slavností bývá uvádění neobarokních oper vzniklých zhudebněním historických libret současnými autory. Z nich bude letos v premiéře uvedena opera Tomáše Hanzlíka Piramo a Tisbe,” uvedl za pořadatele Karel Valenta.

Představení se budou konat v arkádovém atriu bývalého jezuitského konviktu na replice barokní scény nazvané Theatrum Schrattenbach.

Festival doprovodí výstava Hořící dramata, která bude instalovaná v chodbách konviktu a prostřednictvím dobových grafických listů představí ohňostrůjná představení ze 17. století na dvoře středoevropských Habsburků. Akce přehlídky Barok Olomouc jsou na Horním náměstí naplánovány na 12., 26. a 27. července a jejich součástí bude hudba, tanec, filmové promítání i pouliční umění. Atmosféru večerů podtrhne květinová výzdoba a barevné nasvícení památek, doplnili zástupci radnice.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat