Sedmý ročník Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného

Pražské jaro je mimo jiné pořadatelem Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného, jehož sedmý ročník přinese mezi 17. a 23. listopadem 2019 vystoupení pětice prvotřídních klavíristů.
Beatrice Rana (zdroj beatricerana.com)

Vůbec poprvé se českému publiku představí mladá italská klavíristka Beatrice Rana, již časopis Gramophone v lednu tohoto roku zařadil mezi pět klavíristů nové „zlaté éry“. Dle tohoto hodnocení tak stojí po boku Daniila Trifonova či Yuji Wang. Její recitál 17. listopadu v Dvořákově síni Rudolfina zahájí letošní ročník.

Z hvězd světových pódií se 23. listopadu můžete těšit na recitál skvělého Jevgenije Kissina. „Slovo virtuóz čteme v charakteristikách celé řady sólistů. Ovšem Kissin je fenoménem, který překračuje veškerá běžná měřítka. Jeho virtuozita se však neomezuje na soubor technických schopností – Kissin je básníkem klavíru, který cítí silné pouto k Beethovenově hudbě. Svůj recitál tak sestavil výhradně z jeho děl,“ uvádí ředitel festivalu Roman Bělor.

Kanaďan Marc-André Hamelin se mezi pianisty těší výsadnímu postavení – své programy dokáže skvěle vypointovat a jeho pražský recitál 19. listopadu je toho důkazem. Skrjabinova velkolepá Fantazie dokonale navodí atmosféru celého večera, Prokofjevovy Sarkasmy dají blýsknout klavíristově brilantní technice i pronikavé hudební inteligenci. Hudba Samuila Fejnberga bude pro publikum zaručeně objevem. Druhá polovina koncertu pak jako kontrapunkt nabídne Schubertovu poslední klavírní sonátu.

Domácí scénu bude na koncertu 21. listopadu reprezentovat klavírista Jan Bartoš. „V jeho interpretaci se jedinečným způsobem snoubí srdce s rozumem a výsledek posluchače vždy dojme,“ těmito slovy jej charakterizuje dirigent Jakub Hrůša. V minulém roce upoutal dvojalbem s výběrem Beethovenových sonát, jež získalo nejvyšší hodnocení v BBC Music Magazine. Pro svůj recitál zvolil dokonale promyšlený dialog klasických děl klavírní literatury s moderními skvosty.

Milovníci jazzu se mohou 22. listopadu těšit na cenami ověnčeného klavíristu Aarona Diehla, který vystoupí se svým triem. Navzdory mladému věku se v uplynulých patnácti letech nesmazatelně vepsal do povědomí milovníků jazzu. Lákají jej také průniky s klasickou hudbou. S osobitostí sobě vlastní se pouští do objevování nových hudebních světů, často je průkopníkem určujícím trendy. V jeho hudební řeči se přirozeně mísí tradice s moderními pohledy.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat